tetartopress

Κάλεσμα του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας για τον 49ο εορτασμό του Πολυτεχνείου

ΣΕΡΕΤΕ


Κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) Αχαΐας για τον 49ο εορτασμό του Πολυτεχνείου – Πορεία Πέμπτη 17/11 στις 18:00 στο παράρτημα στην Πάτρα:

 

Πολυτεχνείο 2022: Η λάμψη της εξέγερσης φωτίζει τους αγώνες για «ψωμί-δουλειά-ειρήνη ελευθερία»!

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου εμπνέει και διδάσκει ότι όποιος δεν προσαρμόζεται με την «κανονικότητα» της φτώχειας και της ανελευθερίας, όχι απλά δεν πεθαίνει, αλλά ανοίγει το δρόμο για να ζήσει όπως πραγματικά του αξίζει. Ότι όταν όλα γύρω χειροτερεύουν επικίνδυνα, οι εξεγέρσεις του λαού και της νεολαίας ανατρέπουν τους τυράννους και όχι ο συμβιβασμός…

Δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που μας προσφέρουν…

Ενώ όλη η κοινωνία αναστενάζει και κοιτά να δει πως θα τα βγάλει πέρα τον χειμώνα (και ναι το fuel pass μάλλον δε μας έσωσε) , η κυβέρνηση «διαφημίζει» τη χώρα διεθνώς με την πιο επιτυχημένη εκδοχή του “Big Brother” σε εθνική κλίμακα, μέσω των παρακολουθήσεων χιλιάδων ανθρώπων. Χαφιεδισμός-καταστολή-παρακολουθήσεις είναι αναγκαίο συμπλήρωμα της επιθετικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία προχωράει ακάθεκτη βάζοντας στο στόχαστρο τις ανάγκες των εργαζομένων, με αιχμή αυτή τη φορά την ακρίβεια και την τεράστια αύξηση του κόστους ζωής. (και ναι το καλάθι του νοικοκυριού για άλλη μια φορά δε μας έσωσε…)

Οι αυξήσεις σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης – αποτέλεσμα από τη μια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών, της στήριξης των μονοπωλίων, αλλά και του σχεδιασμού της παραγωγής με κριτήριο το κέρδος των λίγων- αποθρασύνουν τα αστικά επιτελεία που προαναγγέλλουν χειμώνα – ανάλογο του 1942 – δηλαδή μας απειλούν με πείνα!

Μετά την μαζική απεργία στις 9 Νοέμβρη ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου αποτελεί ευκαιρία για να μη γίνει η απεργία «εξαίρεση», αλλά να συνεχιστούν οι εργατικοί αγώνες και να κλιμακωθούν ακόμα περισσότερο και μετά το Πολυτεχνείο σε ένα συνολικό σχέδιο απεργιακού αγώνα διαρκείας για να αντιστραφεί το κλίμα υπέρ των εργαζομένων. Για να χάσουν οι «μεγάλοι» και να ζήσουμε εμείς.

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα είναι και φέτος σημείο αγώνα και αντίστασης. Σημείο συνάντησης των αγώνων των φοιτητών απέναντι στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο και που θέλουν για να το φυλάνε, των μαθητών απέναντι στο σχολείο της αγοράς και τους ταξικούς φραγμούς, των εργαζόμενων για αξιοπρεπείς μισθούς και συλλογικές συμβάσεις με όλα τα δικαιώματα. Σημείο αντιπολεμικής πάλης και κραυγής ειρήνης, απέναντι στον άδικο πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και απειλεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα στον πυρηνικό όλεθρο, στα σχέδια των κυβερνήσεων που μας παρασέρνουν σε έναν επικίνδυνο ανταγωνισμό για το μοίρασμα της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου. Σημείο αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνηση της ΝΔ και της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που με την συναίνεση όλου του πολιτικού συστήματος.

Ο κλάδος της έρευνας, όπως καταδεικνύουν τα στρατηγικά αναπτυξιακά πλάνα των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, είναι ακόμη ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας και κερδοφορίας. Την σταθερή κρατική χρηματοδότηση πλέον αντικαθιστά η ιδιωτική “πρωτοβουλία” και το αέναο κυνήγι εθνικών και υπερεθνικών προγραμμάτων -που συρρικνώνεται λόγω της υποβόσκουσας οικονομικής κρίσης- με δραματικές συνέπειες για την εργασιακή πραγματικότητα των εργαζομένων. Τα διαρκή προβλήματα ελαστικής, ανασφάλιστης, υπαμειβόμενης ή και αμισθί εργασίας πλέον και με βάση το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνονται κανόνες. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η συγκρότηση και προσπάθεια εγκατάστασης της ΟΠΠΙ στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για να προστατευθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα εντός του Πανεπιστημίου και να σιωπήσουν οι όποιες φωνές και προσπάθειες υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του κοινωνικού ρόλου της έρευνας.

Ειδικά σε αυτή τη φάση της κατακόρυφης εκτόξευσης του κόστους ζωής προτάσσουμε την ανάγκη άμεσων αυξήσεων-κανένας εργαζόμενος ή υπότροφος κάτω από 1000 ευρώ!

Εμείς που δεν έχουμε ούτε τα βασικά, τα ζητάμε όλα!

Εμείς, που διεκδικούμε την αναγνώριση και πλήρη κατοχύρωση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Εμείς, που ειδικά σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις με τα ψίχουλα των υποτροφιών και το μπλοκάκι. Εμείς, που προχωρήσαμε σε πανελλαδική κλαδική απεργία τον περασμένο Μάϊο για να διεκδικήσουμε μισθό-ωράριο-ασφάλιση, μας ενώνει με το σύνολο των εργαζομένων και της νεολαίας η ανάγκη να παλέψουμε απέναντι σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΝΑΤΟ για την ανατροπή της πολιτικής τους για να διεκδικήσουμε μαζί «ψωμί, παιδεία, υγεία, ελευθερία».

Παλεύουμε για:

ΨΩΜΙ

Για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο της έρευνας. Κατάργηση του ΦΠΑ και μείωση των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης (τρόφιμα, καύσιμα, ρεύμα).

ΠΑΙΔΕΙΑ

Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοίδη. Έρευνα με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων. Απελευθερωτική παιδεία, ενάντια στο σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό.

ΥΓΕΙΑ

Για ποιοτικό – δημόσιο σύστημα υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κόντρα στην χρόνια συνειδητή διάλυση του και στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Για τα σύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ελεύθερη ερευνητική δραστηριότητα. Όχι στις πατέντες. Ενάντια στο δόγμα «νόμος και τάξη», την αστυνομοκρατία, και την καλλιέργεια κλίματος φόβου, που στοχεύει στη φίμωση οποιασδήποτε φωνής εναντίωσης στην κυρίαρχη πολιτική.

Συμμετέχουμε στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου 15-16-17/11 στο Παράρτημα.

Στηρίζουμε τις δράσεις του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων

Καλούμε στην πορεία την Πέμπτη 17 Νοέμβρη στις 18:00 από το Παράρτημα.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

«Το πνεύμα του πατέρα μου με πανοπλία! Κάτι δεν πάει καλά! ...Ας είχε έρθει η νύχτα! Όμως, ψυχή μου, ησύχασε ...
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13964 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top