tetartopress

Καλούμε τους ιθύνοντες σε όλη την Ευρώπη να μας φέρουν πίσω τη Φύση

RestoreNature

RestoreNature


207 Οργανώσεις και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία ζητούν από τις κυβερνήσεις και ευρωβουλευτές να στηρίξουν την ψήφιση μιας ισχυρής πανευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αποκατάσταση της χαμένης Φύσης στην ΕΕ, οι στόχοι της οποίας θα είναι δεσμευτικοί για όλα τα κράτη-μέλη. Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Ορνιθολογική:

 

Η Φύση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας. Για να καταπολεμήσουμε τις φωτιές που κατακαίνε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Να θωρακιστούμε απέναντι στις πλημμύρες που παρασύρουν ζωές και περιουσίες. Να εξασφαλίσουμε τροφή για το μέλλον. Επιπλέον, η Φύση είναι ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης. Και ας μην ξεχνάμε πόσο πολύ χρειαζόμαστε τη Φύση για την υγεία μας και την πνευματική μας ευεξία.

Παρά τη μεγάλη σημασία της για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και όλους εμάς, το 80% της Φύσης στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση.

Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη Φύση που χάσαμε. Η ίδια μας η επιβίωση εξαρτάται από αυτό.

Αυτό ακριβώς συνέβη πριν από μερικά χρόνια στις νησίδες Διονυσάδες, στη ΒΑ Κρήτη, όπου χάρη σε δράσεις για την εξάλειψη αρουραίων (είδος – εισβολέα που έχει εισαχθεί στις πολλές ακατοίκητες νησίδες από τον άνθρωπο) αποκαταστάθηκε η βλάστηση των φυσικών βιοτόπων και ανέκαμψαν οι πληθυσμοί απειλούμενων πουλιών, ερπετών και άλλων οργανισμών, με αποτέλεσμα να μετατραπούν και πάλι σε μικρούς παραδείσους για τη βιοποικιλότητα.

04 BEFORE AFTER PHOTO Dionysades islets Greece

Νησίδες Διονυσάδες, ΒΑ Κρήτη – Πρόγραμμα LIFE13 NAT/GR/000909 (φωτ.: Αρχείο NCC) 


Ευτυχώς για όλους εμάς, υπάρχει ακόμα ελπίδα.Από σήμερα και για λίγους μήνες ακόμα, όλοι εμείς που κατοικούμε στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, έχουμε μια μοναδική, σχεδόν ιστορική, ευκαιρία να πάρουμε στα χέρια μας το μέλλον μας και να φέρουμε πίσω στη ζωή κατεστραμμένα και υποβαθμισμένα οικοσυστήματα προτού η πολύτιμη Φύση που φιλοξενούν χαθεί για πάντα.

Πώς; Ενώνοντας τη φωνή σου με 207 Οργανώσεις και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Ορνιθολογική και ζητώντας από τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης αλλά και από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να στηρίξουν την ψήφιση μιας ισχυρής πανευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αποκατάσταση της χαμένης Φύσης στην ΕΕ, οι στόχοι της οποίας θα είναι δεσμευτικοί για όλα τα κράτη-μέλη.

 

Γιατί είναι σημαντική η αποκατάσταση της Φύσης:

 

– Φέρνει ξανά πίσω την τοπική χλωρίδα και πανίδα αποκαθιστώντας τον πλούτο της βιοποικιλότητας

– Αυξάνει τους βιότοπους που αποθηκεύουν διοξείδιο άνθρακα αναχαιτίζοντας την κλιματική κρίση

– Αναζωογονεί βιότοπους, όπως δάση και υγρότοποι, που μας προστατεύουν από τις φυσικές καταστροφές

– Συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ευεξίας που προσφέρει η επαφή με τη Φύση, βελτιώνοντας την υγεία μας

– Τονώνει την τοπική οικονομία μέσω της ενίσχυσης συστημάτων παροχής τροφίμων και βιώσιμων πρακτικών.

 

Γιατί είναι σημαντική μια ισχυρή νομοθεσία για την αποκατάσταση της Φύσης;

 

Στις 22 Ιουνίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πολυαναμενόμενη νομοθετική πρόταση για την αποκατάσταση της Φύσης στην ΕΕ, γνωστή και ως EU Nature Restoration Law. Η πρόταση της Επιτροπής έχει θέσει ως στόχο την -κατ’ ελάχιστον- αποκατάσταση του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 όπως και την επαναφορά σε καλή κατάσταση όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

Εάν ψηφιστεί η πρόταση, θα έχουμε τον πρώτο πανευρωπαϊκό νόμο που θέτει νομικά δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάσταση της Φύσης και μπορεί να βάλει άμεσα την υποβαθμισμένη φύση της ΕΕ σε μια πορεία ανάκαμψης. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή της αποτελεί μια μοναδική, ίσως και την τελευταία, ευκαιρία να αντιστρέψουμε την πορεία των κρίσεων της βιοποικιλότητας και του κλίματος πριν να είναι πολύ αργά.Ταυτόχρονα, η διεκδίκησή της αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να συμμετέχει κάθε ένας από εμάς στη διαμόρφωση μιας κρίσιμης νομοθεσίας που αφορά όλους μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν κληθεί να συμβάλουν στη διεκδίκηση της, αφού πρόκειται για την πιο σημαντική νομοθεσία για τη Φύση και το περιβάλλον στην Ευρώπη από το 1992 και την Οδηγία για τους Οικοτόπους με τους στόχους της να απορρέουν από τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάκαμψη των υψηλής ποιότητας και ανθεκτικών οικοσυστημάτων εντός της ΕΕ στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα.

Γι’ αυτό και είναι επείγουσα ανάγκη να ζητήσουμε μια ισχυρή νομοθεσία για την αποκατάσταση της Φύσης.

Restore Nature Dalmatian Pelicans


Πώς μπορείτε να συμμετέχετε;

Είστε μόλις ένα βήμα μακριά από το να κάνετε τη διαφορά για τη Φύση στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Υπογράψτε το αίτημα και ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας

Αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αντιστρέψουν την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της Φύσης στην ΕΕ.

Πώς; Με έναν ισχυρό νόμο για την αποκατάσταση της Φύσης!

Αυτό που κάνει μοναδική αυτή την ευκαιρία, είναι ότι ο νέος νόμος θα υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποκαταστήσουν τη Φύση στο έδαφός τους, θέτοντάς τους σαφείς, δεσμευτικούς και ποσοτικοποιημένους στόχους. Εάν αποτύχουν, θα πρέπει να λογοδοτήσουν, ενώ δεν αποκλείεται και η παραπομπή τους στο δικαστήριο.

Σε αυτή τη φάση, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ επεξεργάζονται ήδη τον προτεινόμενο Κανονισμό και άρα, έχουμε λίγο χρόνο στη διάθεσή μας για να τους κάνουμε να καταλάβουν πόση σημασία έχει να υιοθετηθεί αυτούσιος και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ένωσε τη φωνή σου μαζί μας και με άλλες 207 Οργανώσεις και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, για να ζητήσουμε από τους ιθύνοντες στην κυβέρνηση και το Ευρωκοινοβούλιο να φροντίσουν ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και ουσιαστικά αυτός ο κρίσιμος νόμος που μπορεί να φέρει πίσω τη Φύση στην Ευρώπη.

 

Είσαι ένα βήμα μακριά από το να κάνεις τη διαφορά

 

Στείλε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα αλλά και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές μια επιστολή μαζί με μια φωτογραφία ενός βιότοπου που θα ήθελες να δεις αποκατεστημένο και ζήτησέ τους να μας φέρουν πίσω τη Φύση και στη χώρα μας

Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες και να συμμετάσχετε μέσα από τη φόρμα της Ορνιθολογικής εδώ.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13933 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top