tetartopress

Κάμερες στραμμένες στις μικρές εποχικές λίμνες του Νέστου

Τοπίο στο Δέλτα Νέστου – υγρότοπο διεθνούς σημασίας (Φωτό: Νίκος Πέτρου)


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, αναδεικνύει τις μικρές  οάσεις βιοποικιλότητας στο Δέλτα Νέστου:

Η μέρα είναι αφιερωμένη όχι μόνο τους μεγάλους υγρότοπους διεθνούς σημασίας, αλλά και μικρότερους, παραγνωρισμένους υγρότοπους, όπως οι μικρές εφήμερες λίμνες στο Δέλτα του Νέστου. Αυτά τα “Μεσογειακά εποχικά λιμνία” είναι κοιλότητες που λόγω του ιδιαίτερου γεωλογικού υποστρώματος συγκρατούν νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κάποιους μήνες κατακλύζονται από νερό, γενικά μικρού βάθους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ξηραίνονται.

Η γρήγορη εναλλαγή ξηρασίας – υγρασίας δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ιδιαιτέρων χλωριδικών κοινωνιών που ενίοτε περιλαμβάνουν σπάνια ή/και ενδημικά φυτά. Εκτός από τα ιδιαίτερα φυτά, τα εποχικά λιμνία (λόγω της απουσίας θηρευτών όπως τα ψάρια) αποτελούν κατάλληλο βιότοπο για αρκετά είδη πανίδας, όπως ασπόνδυλα (καρκινοειδή ή έντομα) και αμφίβια, ενώ τα επισκέπτονται συχνά πτηνά για τροφοληψία.

Οι κύριες απειλές για τα ευαίσθητα αυτά οικοσυστήματα είναι οι αλλαγές χρήσεων γης με αύξηση και εντατικοποίηση των καλλιεργειών, τα έργα αποξήρανσης, οι κατασκευές οδικού δικτύου, η υπεράντληση υπόγειων υδάτων, και η υπερβόσκηση, καθώς και η κλιματική αλλαγή που μεταβάλλει την υδρογεωλογία των περιοχών. Ένα άλλο ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι, λόγω του εφήμερου χαρακτήρα και του μικρού μεγέθους των λιμνίων, η σημασία και οι λειτουργίες τους δεν αναγνωρίζονται επιστημονικά και πολιτικά.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE Primed για την αποκατάσταση παρόχθιων οικοσυστημάτων και Μεσογειακών εποχικών λιμνίων που συντονίζει η ΕΕΠΦ τοποθετήθηκε κάμερα με αισθητήρα στο λιμνίο στο Δέλτα του Νέστου που κατέγραψε γερακίνες (Buteo buteo), αγριόπαπιες, ερωδιούς, αγριογούρουνα, αλλά και λιβελούλες (οδοντόγναθα), πεταλούδες (λεπιδόπτερα) και πλήθος άλλων εντόμων, αμφίβια, φασιανούς και τσακάλια.

Δείτε περισσότερα για τις εποχικές λίμνες του Νέστου εδώ.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Η απαγωγή της Τασούλας» - Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας

Πάτρα: «Η απαγωγή της Τασούλας» – Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου

Μια σειρά παραστάσεων με το θεατρικό «Η απαγωγή της Τασούλας», θα πραγματοποιήσει το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας, στο Θέατρο Επίκεντρο+ από ...
"Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες" του Φαμ Τιέν Αν - Εμβυθιστικό, πνευματικό, μαγικό ταξίδι

“Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες” του Φαμ Τιέν Αν – Εμβυθιστικό, πνευματικό, μαγικό ταξίδι

"Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες" ("Bên trong vo kén vàng" / "Inside the yellow cocoon shell"). Σκηνοθεσία: Φαμ Τιέν ...
Θανάσης Πεθεριώτης

«Ο Άγνωστος Πρίγκιπας: Παύλος Σιδηρόπουλος» στο Θέατρο 2510

Η παράσταση  «Ο Άγνωστος Πρίγκιπας: Παύλος Σιδηρόπουλος» του Ανδρέα Ζαφείρη, επιστρέφει για 2η χρόνια στο Θέατρο 2510. Φέτος δίπλα στον ...
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

Ποιοι είναι οι «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»

Μετά τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» η Ομάδα Συλλογική Μνήμη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13726 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top