Κάμερες στραμμένες στις μικρές εποχικές λίμνες του Νέστου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, αναδεικνύει τις μικρές οάσεις βιοποικιλότητας στο Δέλτα Νέστου:
Η μέρα είναι αφιερωμένη όχι μόνο τους μεγάλους υγρότοπους διεθνούς σημασίας, αλλά και μικρότερους, παραγνωρισμένους υγρότοπους, όπως οι μικρές εφήμερες λίμνες στο Δέλτα του Νέστου. Αυτά τα “Μεσογειακά εποχικά λιμνία” είναι κοιλότητες που λόγω του ιδιαίτερου γεωλογικού υποστρώματος συγκρατούν νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κάποιους μήνες κατακλύζονται από νερό, γενικά μικρού βάθους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ξηραίνονται.
Η γρήγορη εναλλαγή ξηρασίας – υγρασίας δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ιδιαιτέρων χλωριδικών κοινωνιών που ενίοτε περιλαμβάνουν σπάνια ή/και ενδημικά φυτά. Εκτός από τα ιδιαίτερα φυτά, τα εποχικά λιμνία (λόγω της απουσίας θηρευτών όπως τα ψάρια) αποτελούν κατάλληλο βιότοπο για αρκετά είδη πανίδας, όπως ασπόνδυλα (καρκινοειδή ή έντομα) και αμφίβια, ενώ τα επισκέπτονται συχνά πτηνά για τροφοληψία.
Οι κύριες απειλές για τα ευαίσθητα αυτά οικοσυστήματα είναι οι αλλαγές χρήσεων γης με αύξηση και εντατικοποίηση των καλλιεργειών, τα έργα αποξήρανσης, οι κατασκευές οδικού δικτύου, η υπεράντληση υπόγειων υδάτων, και η υπερβόσκηση, καθώς και η κλιματική αλλαγή που μεταβάλλει την υδρογεωλογία των περιοχών. Ένα άλλο ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι, λόγω του εφήμερου χαρακτήρα και του μικρού μεγέθους των λιμνίων, η σημασία και οι λειτουργίες τους δεν αναγνωρίζονται επιστημονικά και πολιτικά.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE Primed για την αποκατάσταση παρόχθιων οικοσυστημάτων και Μεσογειακών εποχικών λιμνίων που συντονίζει η ΕΕΠΦ τοποθετήθηκε κάμερα με αισθητήρα στο λιμνίο στο Δέλτα του Νέστου που κατέγραψε γερακίνες (Buteo buteo), αγριόπαπιες, ερωδιούς, αγριογούρουνα, αλλά και λιβελούλες (οδοντόγναθα), πεταλούδες (λεπιδόπτερα) και πλήθος άλλων εντόμων, αμφίβια, φασιανούς και τσακάλια.
Δείτε περισσότερα για τις εποχικές λίμνες του Νέστου εδώ.