tetartopress

Καμπάνια για την ανακήρυξη της Ελληνικής Τάφρου ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή

#HellenicTrenchSOS

#HellenicTrenchSOS


Η Πανελλαδική Συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου ξεκινάει καμπάνια για την ανακήρυξη της Ελληνικής Τάφρου ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή.

Με αφετηρία την προστασία των ελληνικών θαλασσών και του οικοσυστήματός τους, η Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου ξεκίνησε την καμπάνια #HellenicTrenchSOS που έχει ως στόχο την ανακήρυξη της Ελληνικής Τάφρου ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή και την ακύρωση του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Το αίτημά της έχουν συνυπογράψει μέχρι τώρα πάνω από 80 οργανώσεις, ενώ έχει ανέβει και στην διαδικτυακή πλατφόρμα Change σε 6 γλώσσες για συλλογή υπογραφών από φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. www.change.org/hellenictrenchsos. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ελληνική Τάφρος είναι ένας οικότοπος παγκόσμιας οικολογικής αξίας, που λόγω της ποικιλίας και σχετικής αφθονίας των κητωδών που φιλοξενεί, έχει αναγνωριστεί από την IUCN ως ΙΜΜΑ (Important Marine Mammal Area), δηλαδή σημαντική περιοχή για τα θαλάσσια θηλαστικά.

Παράλληλα, η «Διεθνής Συμφωνία για τη Διατήρηση των Κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Παρακείμενης Ζώνης του Ατλαντικού» (ACCOBAMS) προβλέπει την ανακήρυξη της Ελληνικής Τάφρου ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή, προτείνοντας στις Ελληνικές αρχές να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα από τις 25 Οκτωβρίου 2007.

Και ενώ το ελληνικό κοινοβούλιο πρόσφατα κύρωσε την συμφωνία ACCOBAMS, η κυβέρνηση χωρίζει την Ελληνική Τάφρο σε «οικόπεδα» παραχωρώντας την σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, επιτρέπει την ανεξέλεγκτη διέλευση πλοίων και τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, υπογράφοντας στην ουσία την εκδίωξη και τελικά την εξαφάνιση των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών. Και όλα αυτά σε μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα που καθιστά αδύνατη την πρόβλεψη οποιουδήποτε κινδύνου.

Κανένα μέτρο προστασίας δεν είναι ικανό να αποτρέψει μια πιθανή οικολογική καταστροφή ολόκληρης της περιοχής από εταιρείες που έφεραν τον πλανήτη στο χείλος του γκρεμού ώστε να διασφαλίζουν τα υπέρογκα κέρδη τους. Στην προκειμένη περίπτωση, η περίφημη Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος που υποτίθεται ότι «μεριμνά για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξορυκτικής δραστηριότητας στο περιβάλλον» αποτελείται από στελέχη των ίδιων των πετρελαϊκών εταιρειών.

Είναι ξεκάθαρο ότι προστασία της θαλάσσιας ζωής και έρευνες ή εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συνυπάρξουν. Για την ακρίβεια, είναι έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες. Αναγνωρίζοντας την τεράστια αξία της Ελληνικής Τάφρου για τη βιοποικιλότητα, η Πανελλαδική Συνέλευση ξεκίνησε αυτή την εκστρατεία για να γίνει πράξη η προστασία της σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας και ζητά την άμεση και οριστική διακοπή των προγραμμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή.

Στα πλαίσια της καμπάνιας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ηράκλειο η εκδήλωση «Εξορύξεις στην Ελληνική Τάφρο-Πάμε κι όπου βγει;». Θα ακολουθήσουν ανάλογες δράσεις και σε άλλες περιοχές.

Πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου: Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων | Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία | Βιο7νησα | Βρυσούλες | Citizens’ Information Network Εξορύξεις Stop! – Πρέβεζα | Εθελοντική Ομάδα Παξών | Fossil Free Corfu | Gastivists | My Dolphin Club | NodrillZante – Ζακυνθινή Πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο Ελεύθερο Υδρογονανθράκων | Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου | Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων | Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας | Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων  | Πρωτοβουλία πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων | Save Greek Seas | SOS Κυπαρισσιακός – Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων.

hellenictrenchsos.gr | facebook | instagram | twitter[email protected]

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top