tetartopress

Καμπάνια για την πρόσβαση στο Άσυλο: Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα τις επαναπροωθήσεις


Ανακοίνωση των οργανώσεων που συμμετέχουν στη δικτύωση συνεργασίας «Καμπάνια για την πρόσβαση στο Άσυλο» σχετικά με τις επαναπροωθήσεις και το περιστατικό στον Έβρο, με αφορμή το ναυαγίο στη Λέσβο. Όπως εμφατικά σημειώνουν: «αν υπήρχαν νόμιμες οδοί δεν θα συνέβαιναν ναυάγια». Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα τις επαναπροωθήσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και επισύρουν τη διεθνή ευθύνη της χώρας

Δεν μπορεί παρά να προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό οι χειρισμοί του Υπουργείου Μετανάστευσης στην  υπόθεση των Σύριων που εγκαταλείφθηκαν στον Έβρο επί ημέρες, τον προηγούμενο μήνα, χειρισμοί που ξεσήκωσαν τη γενική κατακραυγή. Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων,  ότι παρέμειναν αβοήθητοι επί πολλές ημέρες στη νησίδα, όπου ένα παιδί βρήκε το θάνατο από τσίμπημα σκορπιού και ότι κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη νησίδα έλαβε χώρα τουλάχιστον μία επιχείρηση επαναπροώθησής τους στην Τουρκία.

Το Υπουργείο εξακολουθεί να αρνείται τις καταγγελίες τους και αποποιείται τις ευθύνες του για την υπόθεση, παραλείποντας να διεθνοποιήσει  το θέμα (αν -όπως ισχυρίζεται- η νησίδα δεν είναι ελληνική), συσκοτίζοντας τα γεγονότα και εμποδίζοντας  την αμερόληπτη και εξονυχιστική διερεύνηση.  Το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο είναι αποκαλυπτικό -και βέβαια δεν είναι το μόνο- για το ότι  οι επαναπροωθήσεις είναι πάγια τακτική των ελληνικών αρχών με μοιραίες συνέπειες για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα  και την ελευθερία των προσφύγων.

Η συστηματική παραπληροφόρηση εκ μέρους των αρχών περί «ψευδών  αναφορών επαναπροωθήσεων», αποβλέπει στη συγκάλυψη των παράνομων πρακτικών αλλά και στη στοχοποίηση και άσκηση πίεσης σε πρόσωπα και οργανώσεις που καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά. Η απαγόρευση εισόδου στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στη Δομή Φιλοξενίας Δράμας, όπου διαμένουν οι Σύριοι πρόσφυγες,  στην  πληρεξούσια δικηγόρο τους  Ευγενία Κουνιάκη, είναι ενδεικτική του κλίματος πίεσης και των μεθοδεύσεων του αρμόδιου Υπουργείου κατά των προσφύγων και των υπερασπιστών τους. Ενδεικτική του κλίματος πίεσης και παρενόχλησης της δράσης οργανώσεων, είναι και η πρόσφατη δήλωση του διευθυντή της Οργάνωσης HumanRights 360, που  επαναφέρει αλγεινές  μνήμες άλλων εποχών, ενώ  οι εργαζόμενοι στη HR360 με ανακοίνωσή τους, κατέθεσαν δημόσια τη διαφωνία τους με τον διευθυντή της οργάνωσης.

Η πρωτοφανής αυτή θεσμική εκτροπή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι μέρος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής  της Κυβέρνησης  και του Υπουργείου, που αρνούνται  πεισματικά ότι πραγματοποιούνται  επαναπροωθήσεις, παρά τις πολυπληθείς τεκμηριωμένες μαρτυρίες και τις εκθέσεις ελληνικών και διεθνών οργανώσεων και οργανισμών[1].

Το περιστατικό  στον Έβρο  ανάδειξε σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα των επαναπροωθήσεων. Η συστηματική προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά  αυτές τις  πρακτικές, που πολλές φορές έχουν ως αποτέλεσμα  την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, αποβλέπει στη  συγκάλυψη της αλήθειας,  στη συσκότιση των συνεπειών (θάνατοι, πνιγμοί, βία κλπ.) και βέβαια στη στοχοποίηση δικηγόρων,  οργανώσεων καθώς και μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων  που καταγγέλλουν τα  συγκεκριμένα  περιστατικά.

Παρότι οι επαναπροωθήσεις αποτελούν συστηματική κρατική πολιτική, με πρακτικές  που η Καμπάνια έχει καταγγείλει επανειλημμένα, και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον  διεθνών οργανώσεων και φορέων,  τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  με  εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεχίζουν  να  δείχνουν μια πρωτοφανή ανοχή. Oι ελληνικές αρχές αγνοούν επιδεικτικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και τις πολλαπλές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, που έχει  εκδώσει το προηγούμενο εξάμηνο καθώς και τις 32  προσφυγές[2] που βρίσκονται σε εξέλιξη σ’ αυτό,  ενώ  απαξιώνουν να απαντήσουν στις καταγγελίες ότι εφαρμόζονται στα σύνορα οργανωμένες πρακτικές που αποτελούν ακόμη και κακουργήματα (βασανισμοί, ληστείες, έκθεση σε κίνδυνο ζωής) ως μέρος των δράσεων της αποτροπής με την επίκληση της προστασίας των συνόρων. Και με την επίκληση  της προστασίας των συνόρων και ενός «υβριδικού πολέμου» επιδίδονται σε ένα κυνήγι «μαγισσών» στοχοποιώντας τους ανθρώπους που ζητούν την προστασία του ελληνικού κράτους, τους πρόσφυγες, αλλά και τους υπερασπιστές τους.

Ζητάμε  από τις  εμπλεκόμενες  Αρχές και ειδικότερα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου:

Να σεβαστούν το κράτος δικαίου και να τηρήσουν τη νομιμότητα και τις υποχρεώσεις τους που  απορρέουν  από  το διεθνές δίκαιο για την προστασία των προσφύγων, ώστε να σταματήσει ο διεθνής διασυρμός της χώρας.

Να σταματήσουν τις επαναπροωθήσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και επισύρουν τη διεθνή ευθύνη της χώρας.

Να   σταματήσουν να παρεμποδίζουν τις οργανώσεις που στηρίζουν τους πρόσφυγες και να σεβαστούν το έργο τους,  απέχοντας από πρακτικές υπονόμευσης  και δαιμονοποίησης.

Να σταματήσουν να παρεμποδίζουν τους δικηγόρους στην άσκηση των καθηκόντων τους  και να σεβαστούν το ρόλο τους, όπως επιβάλλεται και από τον Κώδικα περί Δικηγόρων.

Να σταματήσουν να  διαβάλλουν όποιον/α τολμά και κρίνει τις πολιτικές που περιγράφονται παραπάνω.

Η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στη δικηγόρο Ευγενία Κουνιάκη, καταγγέλλει την τακτική των Αρχών να δαιμονοποιούν όποιον/α θεωρούν ότι τους αντιλέγει, και  καλεί  τις εισαγγελικές αρχές  με διαδικασίες κατεπείγοντος να ενεργήσουν  για τη  διεξοδική και  σε βάθος διερεύνηση του περιστατικού στον Έβρο, ώστε να μπει ένας φραγμός στις εγκληματικές πρακτικές  αυτών οι οποίοι εκθέτουν  ανθρώπους σε κίνδυνο, ενώ είναι υπεύθυνοι για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Και σημειώνει  ότι  η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ευάλωτων ατόμων  είναι υπεράσπιση των αξιών της  κοινωνίας μας και σαν τέτοια δεν εκθέτει αλλά αντίθετα τιμά τη χώρα μας.

Οι οργανώσεις που συνυπογράφουν (αλφαβητικά):

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών migrant.diktio.org

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  www.hlhr.gr

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες  www.gcr.gr

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι  greekhelsinki.wordpress.com

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων www.refugees.gr

Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία www.kosmosxorispolemous.gr

Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών www.omadadikigorwn.blogspot.com

Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα pdn-dikaiomata.gr

Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)rsaegean.org/el

Equal Legal Aid www.equallegalaid.org

Equal Rights Beyond Borders [email protected]

Fenix Humanitarian Legal Aid  www.fenixaid.org

HIAS Hellas www.hias.org/where/greece

I Have Rights    ihaverights.eu

Legal Centre Lesvos legalcentrelesvos.org

Refugee Legal Support (RLS) www.refugeelegalsupport.org

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13928 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top