Καρχαρίες και Σαλάχια σε Ελλάδα και Κύπρο
Η συμβολή των πολιτών για την κατανόηση της βιοποικιλότητας είναι εξαιρετικής σημασίας. Για αυτό μπορείτε κι εσείς να συμβάλλετε στην καταγραφή των πληθυσμών καρχαριών και σαλαχιών με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία τους.
Στείλτε τις παρατηρήσεις σας από καρχαρίες και σαλάχια που συναντάτε, στη σελίδα συλλογής παρατηρήσεων Καρχαρίες και Σαλάχια της Ελλάδας και της Κύπρου που είναι μέρος του MECO project και συμβάλετε σημαντικά στις προσπάθειες διατήρησης των μεσογειακών πληθυσμών τους.
Εάν έχετε φωτογραφίες παρατηρήσεων άγριων ζώων που δεν είναι απαραίτητα καρχαρίες ή σαλάχια;
Μπορείτε να τις κοινοποιήσετε στην ιστοσελίδα και εφαρμογή iNaturalist.
Οι καρχαρίες και τα σαλάχια έχουν παρουσία στις θάλασσες του πλανήτη μας εδώ και σχεδόν μισό δισεκατομμύριο χρόνια, με περισσότερα από 1,250 αρτίγονα είδη. Η σημασία τους για τα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι τεράστια καθώς στην πλειονότητά τους αποτελούν κορυφαίους θηρευτές και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα θαλάσσια τροφικά πλέγματα.
Με βάση την πρόσφατη έκθεση του IUCN τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού των βάτων και το 54% των καρχαριών βρίσκεται σε κίνδυνο. Κύρια αιτία είναι η υπεραλίευσης που σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά ζωής αυτών των ειδών (χαμηλοί ρυθμοί αναπαραγωγής κυρίως λόγω αργής ανάπτυξης, γεννητικής ωρίμανσης και χαμηλής γονιμότητας) έχει φέρει τους πληθυσμούς τους σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.
Στις ελληνικές θάλασσες εντοπίζονται τουλάχιστον 67 είδη χονδριχθύων (καρχαρίες, ράγιες, σαλάχια και χίμαιρες). Ωστόσο, οι γνώσεις μας σχετικά με την κατανομή αλλά και τη βιολογία και την οικολογία τους είναι περιορισμένες. Στην Κύπρο, οι μελέτες σχετικά με την παρουσία και βιολογία των χονδριχθύων είναι ελάχιστες. Περίπου 30 είδη χονδριχθύων έχουν καταγραφεί στα Κυπριακά ύδατα μέχρι σήμερα.
Στόχος του προγράμματος είναι η συλλογή πληροφοριών σχετικά με την εμφάνιση καρχαριών και σαλαχιών σε Ελλάδα και Κύπρο, με στόχο να συμπληρωθεί η υπάρχουσα γνώση. Το πρόγραμμα εντάσσεται σε μια ευρύτερη Μεσογειακή πρωτοβουλία, M.E.C.O. (Mediterranean Elasmobranchs Citizen Observations) που στοχεύει στην μελέτη της εξάπλωσης και της βιολογίας των ελασμοβράγχιων στη μεσογειακή λεκάνη. Μπορείτε να βρείτε τους συνεργάτες από άλλες Μεσογειακές χώρες παρακάτω:
Αλβανία
Αυστρία
Γαλλία
Ισπανία
Ιταλία
Ισραήλ
Λιβύη
Τουρκία
Μπορείτε να συμμετάσχετε στέλνοντας τις παρατηρήσεις σας στο iNaturalist