Τέταρτο

Καρναβάλι Πάτρας: «Σάμπα μου ξηγιέσαι» με τη μουσική ματιά των Kompania στα «Αντίδωτα»Το τραγούδι «Σάμπα μου ξηγιέσαι» του Μανώλη Χιώτη (με τη μουσική ματιά των Kompania) είναι ένα κομμάτι γραμμένο και ηχογραφημένο στο πλαίσιο της δράσης « Τ’ Αντίδωτα» της Κ.Ε.ΔΗ.Π Καρναβάλι Πάτρας για το Πατρινό Καρναβάλι 2021.

Πρόκειται για το έβδομο από τα 12 μέρη της σειράς «Τα Αντίδωτα» – 12 τραγούδια για το Καρναβάλι, που ανέβηκε την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 μέσα από το κανάλι της στην πλατφόρμα του Youtube.

Όπως σημειώνουν οι Kompania: «Το τραγούδι «Σάμπα μου ξηγιέσαι» του Μανώλη Χιώτη, με το οποίο διαλέξαμε να συμμετέχουμε, θεωρήσαμε ότι είναι το πλέον κατάλληλο από το ρεπερτόριο μας, αφού συνδυάζει το μπουζούκι και τον λαϊκό/ρεμπέτικο ήχο, με την αγαπημένη καρναβαλική σάμπα και το σκωπτικό πνεύμα της Αποκριάς.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που συμμετέχουμε σε αυτό το project αφού τα τέσσερα από τα επτά μέλη της μπάντας κατάγονται από την Πάτρα και τις πέριξ περιοχές, ενώ και σαν ορχήστρα διατηρούμε ιδιαίτερους δεσμούς με την πόλη της Πάτρας, λόγω και των εμφανίσεών μας στο κέντρο «Χάραμα».

*Το τραγούδι «Σάμπα μου ξηγιέσαι» κατά τα γλέντια της Αποκριάς στην Πάτρα, αποτελούσε χορό που οι τοπικοί του προσέδιδαν τον όρο fox aglais και αποτελούσε παραλλαγή του ευρωπαϊκού χορού.


Δε μου συχνάζεις τώρα πια στα καπηλειά,
τον έρωτά μας τον πουλάς, μπαμπέσα, τσάμπα,
ξέχασες πια του μπουζουκιού μου την πενιά
και τρέχεις τώρα και χορεύεις όλο σάμπα.


Σάμπα ξηγιέσαι Μαρικάκι μου τρελό,
η σάμπα τώρα πλέον σ’ έχει ξελογιάσει,
σου έχει πάρει την καρδιά και το μυαλό
κι εγώ που πέθαινα για σένα, σ’ έχω χάσει.
Περιφρονείς το μπουζουκάκι μου, σκληρή,
τρελή μανία με τη σάμπα σ’ έχει πιάσει,
χορεύεις σάμπα από το βράδυ ως το πρωί,
μα δεν πειράζει, μόδα είναι θα περάσει.

Χορεύεις σάμπα από το βράδυ ως το πρωί,
μα δεν πειράζει, μόδα είναι θα περάσει

Μουσική: Μανώλης Χιώτης
Στίχοι: Κώστας Κοφινιώτης
Graphic Designer: Χαρά Κωστοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής / Έκδοση : Κ.Ε.ΔΗ.Π. Καρναβάλι Πάτρας
Οργάνωση & Εκτέλεση παραγωγής/Καλλιτεχνική επιμέλεια: Περικλής Αλιώπης
Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουαρίου του 2021 στο Tesserakto Studio στην Αθήνα από την Ελπίδα Παπουτσή.
Η μίξη, Mastering στο NoiseBox Studio στην Πάτρα από τον Διονύση Μπάστα

Η Kompania στη σημερινή της σύνθεση αποτελείται από τους: Ιουλία Καραπατάκη (τραγούδι), Σωτήρη Παπατραγιάννη (τραγούδι, μπαγλαμά), Θοδωρή Πετρόπουλο (μπουζούκι, τραγούδι), Τζίμη Γκίνη (ακορντεόν), Γιώργο Παπαδόπουλο (κιθάρα) Μιχάλη Δάρμα (κοντραμπάσο) και Κώστα Σπυράτο (κρουστά).

Τα τελευταία 8 χρόνια πραγματοποιεί συνεχείς περιοδείες σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού, όπως σε Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Γαλλία, Σουηδία, Ισραήλ, Αλβανία, Κύπρο κ.α. Παράλληλα εμφανίζεται στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο Badminton, το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και αλλού, σε συνεργασία και με άλλους καλλιτέχνες όπως οι Βασίλης Λέκκας, Ημισκούμπρια, Αγάθωνας, Νίκος Ζιώγαλας, Ηλίας Καρελλάς κ.ά. Δισκογραφικά, η Kompania έχει παρουσιάσει τρία άλμπουμ (“Kompania Live”, “Roundtrip – Μετ’ επιστροφής” & “Κρίση – Crisis”), ηχογραφημένα σε Ολλανδία και Σουηδία. Τα επόμενα βήματα της KOMPANÍA για το 2021, είναι ένας επερχόμενος 4ος δίσκος καθώς και ένα καλοκαιρινό διεθνές tour.

 

*Εκτός από την ηχογράφηση και την παραγωγή ψηφιακού δίσκου με τα 12 τραγούδια, θα διοργανωθεί ζωντανή (live) παρουσίαση του έργου όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7052 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES


Back to Top