Τέταρτο
155 Προβολές

Καταγγελία για δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού σε super market που είτε αποκρύβονται, είτε δεν ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα


Advertisement


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σχετικά με κρούσματα κορωνοϊού σε super market . Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, με αυτή την πρωτοβουλία, θέλει να σπάσει ένα πέπλο σιωπής που κυριαρχεί στον κλάδο του εμπορίου και ιδιαίτερα στα super market από την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για κρούσματα κορωνοϊού που αποκρύβονται αλλά και κρούσματα για τα οποία ακολουθούνται διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα εξής:

Πήραμε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συνέντευξη τύπου, θέλοντας να μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς, να γίνουμε η φωνή των συναδέλφων που «πνίγονται» και ανησυχούν, η φωνή που έρχεται μέσα από τις εκατοντάδες καθημερινά καταγγελίες. Ακόμα και λίγο πριν τη συνέντευξη μας οι καταγγελίες από συναδέλφους πέφτουν βροχή.
Με τη σημερινή συνέντευξη θέλουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια να σπάσει ένα πέπλο σιωπής που κυριαρχεί στον κλάδο του εμπορίου και ιδιαίτερα στα super market από κυβέρνηση, εργοδοσία, ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και πρόθυμα επιχειρησιακά σωματεία που αποτελούν στην ουσία γραφεία τύπου των επιχειρήσεων. Όλοι μαζί θέλουν να κρύψουν πίσω από την κουρτίνα των υγειονομικών πρωτόκολλων και των υποτιθεμένων covid free, την πραγματική κατάσταση που υπάρχει μέσα στα καταστήματα.

Advertisement

Τις τελευταίες μέρες τα τηλέφωνα των σωματείων εμποροϋπαλλήλων στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα χτυπούν ασταμάτητα καθώς μετράμε δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού σε super market, σε αποθήκες και γραφεία. Κρούσματα που αποκρύβονται αλλά και κρούσματα για τα οποία ακολουθούνται διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Γνωρίζουμε πως σε συνθήκες πανδημίας το εμπόριο τροφίμων και των αγαθών πρώτης ανάγκης δε μπορεί να κλείσει. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η κατάσταση πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη.

Advertisement

Αξίζει ο καθένας μας, ειδικά τώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας καλπάζει, να αναρωτηθεί για το εξής: Τα ταμεία, τα ράφια, τα καλάθια, οι διάδρομοι που συνωστίζονται εκατοντάδες πελάτες, κάθε πότε καθαρίζονται και από ποιούς; Υπάρχει μέριμνα για να απολυμαίνονται τα καταστήματα συνεχώς και όχι μόνο μετά το κλείσιμο τους; Η μία και μοναδική στιγμή καθαριότητας που γίνεται στα περισσότερα καταστήματα και συνήθως από εργολαβικά συνεργεία καθαρισμού, επαρκεί σαν μέτρο προφύλαξης, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες-καταναλωτές; Και το πιο βασικό: Γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στα super market με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους προκειμένου να υπάρχει πρόληψη; Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα από κρατικό φορέα στη Βρετανία που δείχνει πως την τελευταία εβδομάδα και σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας οι χώροι των super market αποτελούν το πιο συνηθισμένο μέρος που βρέθηκαν άνθρωποι θετικοί στον κορωνοϊό, αποδεικνύει ότι οι καταγγελίες και οι διεκδικήσεις των εμποροϋπαλλήλων και των σωματείων του εμπορίου γύρω από τα μέτρα προστασίας της υγείας στους συγκεκριμένους τόπους δουλειάς, είναι σωστές και δίκαιες.

Εμείς όμως λέμε καθαρά το εξής: Αν αποκρύπτονται τα κρούσματα ώστε να μη χαλάσει το προφίλ της επιχείρησης, αν δεν σταματήσει το άθλιο καθεστώς της μετακίνησης υπαλλήλων από κατάστημα σε κατάστημα προκειμένου να παραμείνουν αυτά ανοιχτά, αν η καραντίνα εργαζομένων σε αυτά φιλτράρεται με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο τότε τα super market θα είναι βραδυφλεγείς βόμβες στην καρδιά κάθε γειτονιάς, ιδιαίτερα στην περίοδο που ακολουθεί δηλαδή στην περίοδο των γιορτών ανεξαρτήτως αν έχει ανοίξει συνολικά η αγορά ή αν θα υπάρχει ακόμα lockdown.

Advertisement

Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο σωματείο μας επιβεβαιώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι στα super market οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους άλλα και των καταναλωτών. Αυτό δεν είναι τυχαίο! Οχτώ μήνες τώρα μάταια προσπαθούμε να μάθουμε τι ακριβώς προβλέπεται σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για χώρους όπως είναι τα καταστήματα και οι αποθήκες των super market, χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος που απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι και εξυπηρετούνται χιλιάδες καταναλωτές καθημερινά. Σίγουρα δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το μοναδικό μέτρο προστασίας είναι η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία που συστήνεται από την εργοδοσία μέχρι και από στελέχη υπουργείων και αρμόδιων ελεγκτικών φορέων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό που επανειλημμένα έχουμε λάβει ως απάντηση ότι δηλαδή “δεν έχουμε σαφείς οδηγίες”, ότι “δεν θεωρούνται στενές επαφές οι συνάδελφοι που εργάζονται δίπλα – δίπλα, στο ίδιο πόστο γιατί φοράνε μάσκα” και άλλα τέτοια παρόμοια.

Στην υπαρκτή και άμεση ανάγκη να γίνουν μαζικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους για να διακοπεί η ροή της μετάδοσης σε τμήματα και χώρους δουλειάς που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, η συνήθης απάντηση όχι φυσικά από το σύνολο των επιχειρήσεων είναι «βάλτε το χέρι στην τσέπη για να τα κάνετε». Μιλάμε για χώρους κλειστούς, χωρίς παράθυρα χωρίς καλό εξαερισμό. Αναφερόμαστε σε χώρους που δε μπορεί να αποκοπεί το ένα τμήμα με το άλλο καθώς είναι ενιαίοι πχ αν υπάρχει κρούσμα στο μανάβικο ή στα τυριά δεν αρκεί η καραντίνα των εργαζομένων μόνο εκεί. Είναι εργαζόμενοι που έχουν κοινό χώρο διαλείμματος, είναι εργαζόμενοι που μπορούν να βρεθούν μέσα στη μέρα σε αρκετά πόστα, γενικά υπάρχει ασταμάτητη κινητικότητα. Όλο αυτό το διάστημα με έκπληξη παρατηρούμε ότι ο κάθε εργοδότης στον κλάδο του εμπορίου κάνει τις «δικές του» διαδικασίες, λες και δεν υπάρχουν προβλεπόμενα πρωτόκολλα από το κράτος για αυτές τις περιπτώσεις. “Ενεργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ” είναι η απάντηση που λαμβάνουμε σωματεία και εργαζόμενοι όταν ρωτάμε τι μέτρα πήραν, πόσα κρούσματα έχουμε, ποιος έκανε την ιχνηλάτηση. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον αριθμό των συναδέλφων μας που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, την ιχνηλάτηση την κάνει η εργοδοσία και κρίνει ποιοι και πόσοι συνάδελφοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα, οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται πάντα “νύχτα”. Η αναπλήρωση των συναδέλφων που βρίσκονται σε καραντίνα γίνεται με μετακινήσεις άλλων από κατάστημα σε κατάστημα και από πόστο σε πόστο. Τα πρωτόκολλα είναι κατηγοριοποιημένα ανάλογα με την τακτική που επιλέγει ο κάθε εργοδότης ώστε να μη διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Ιδού κάποιες χαρακτηριστικές διαδικασίες που εφαρμόζουν οι εργοδότες σούπερ μάρκετ αλλά και συνολικά στον κλάδο του εμπορίου:

Πρωτόκολλο 1 «Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα»

Αποκρύπτουν για μέρες την ύπαρξη κρουσμάτων και η ζωή συνεχίζεται χωρίς υγειονομικά μέτρα, σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών!

Advertisement

Πρωτόκολλο 2 «Ένας ίσον κανένας»

Ενημερώνουν τους εργαζόμενους για το κρούσμα ανά 2άδες-3άδες «για να μην γίνει σούσουρο» και το μόνο μέτρο που παίρνεται είναι να μπει σε καραντίνα για 14 μέρες το κρούσμα, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι συνεχίζουν κανονικά μέσα στο κατάστημα

Πρωτόκολλο 3 «Στο κατάστημα μας δεν κολλάει»

Ενώ γίνεται γνωστό το κρούσμα, οι εργοδότες δεν κάνουν τίποτα!

Πρωτόκολλο 4 «Ανοσία της αγέλης στην εταιρεία μας»

Με γνωστό το κρούσμα, όλοι οι εργαζόμενοι του καταστήματος κάνουν το τεστ και, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, στο συγκεκριμένο κατάστημα εργάζονται συνάδελφοι από άλλα καταστήματα! (My Market Μεταξουργείο, Lidl Περιστέρι).

Όλη αυτή η θολή κατάσταση έχει οδηγήσει στη σημερινή εικόνα να μετράμε δεκάδες κρούσματα σε super market, ενδεχομένως σε πολλαπλάσια καθώς ούτε μαζικά τεστ γίνονται ούτε η πραγματική εικόνα δίνεται, σε χώρους που είναι ο πιο πολυσύχναστοι πλέον για κάθε εργατική -λαϊκή οικογένεια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων μόνο ημερών και χωρίς φυσικά όλα να γίνονται γνωστά, είναι:

– Αττική ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Άλιμος 11 κρούσματα, Μαρούσι – Avenue 5, Γαλάτσι (Ελευθερίου Βενιζελου) 6, Καισαριανής 3, Ν. Σμύρνη 3., Χαλκηδόνα 7, Σεβαστουπόλεως 7, Κεντρικά (μόνο σε ένα τμήμα) 2, • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: στο Μαρούσι 3, Σταμάτα 4, Λαμπρινή 3, Βριλήσσια, Μελίσσια 1, Πατήσια 11, Παγκράτι 1(Σπύρου Μερκούρη), και σε άλλα καταστήματα με την εργοδοσία να μην διαψεύδει άλλα και μην επιβεβαιώνει την ύπαρξη κρουσμάτων! Να φτάνει στο σημείο να λέει σε εκπροσώπους του σωματείου “δεν φταίμε εμείς αν πάνε στις πλατείες και κολλάνε ” • Mασούτης Αγ. Παρασκευής, τουλάχιστον 4 κρούσματα • My Market: Ν. Σμύρνη 1, Αγ. Παρασκευή 1 • Γαλαξίας: Μενίδι 2 κρούσματα με τους συναδέλφους να μας καταγγέλλουν ότι κρούσματα υπάρχουν και σε άλλα καταστήματα άλλα δεν τα λένε. • ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ – αποθήκες 7 κρούσματα. • LIDL Περιστέρι (Τζον Κένεντι), Περιστέρι (Κηφισού), Αμπελόκηποι, Ελαιώνας, Ελληνικό, Πατήσια 1 κρούσμα

– Θεσσαλονίκη:Στον Σκλαβενίτη υπάρχουν 70 περίπου καταγεγραμμένα κρούσματα από τον Αύγουστο ως σήμερα. Έγινε προσπάθεια για απόκρυψη σε πολλές περιπτώσεις. Με τις παρεμβάσεις του επιχειρησιακού σωματείου Σκλαβενίτη Β. Ελλάδας έγιναν σε κάποια καταστήματα επαναλαμβανόμενα τεστ που απέδειξαν το προφανές..δηλαδή πως «κολλάει» και μεταξύ των τμημάτων στα σούπερ μάρκετ πχ 6 κρούσματα στο αεροδρόμιο Μακεδονία με διαφορά 3-4 ημερών το ένα από το άλλο, αλλά 6 πρόσφατα στον Βαρδάρη. Η εταιρεία κάνει rapid test και διώχνει από τη δουλειά μόνο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1-2 εργαζόμενους από το τμήμα τους. Στον Μασούτη έκλεισε κατάστημα στην Κατερίνη αλλά και στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω πολλών κρουσμάτων. Στα Lidl είχαμε τουλάχιστον 2 γνωστά κρούσματα στην αποθήκη σε έναν χώρο με πάρα πολλούς εργαζόμενους. Δεν πραγματοποιήθηκε ουσιαστική απολύμανση στο χώρο ενώ παράλληλα αρνούνται την διενέργεια μαζικών τεστ. Όπου κάνουν τεστ οι εργαζόμενοι ατομικά, αρνούνται να τα καλύψουν. Κάνουν επίθεση στους εργαζόμενους που ζητούν να παρθούν μέτρα στο χώρο.
Στον ΑΒ υπάρχουν αυτές τις μέρες πάνω από 20 κρούσματα αλλά η εικόνα είναι πολύ χειρότερη. Χαρακτηριστικά σε κατάστημα έγινε απόκρυψη για μια βδομάδα επιβεβαιωμένου κρούσματος ενός νέου συναδέλφου. Στην καταγγελία του σωματείου η απάντηση ήταν πως με βάση τον ΕΟΔΥ ενημέρωση γίνεται μόνο στις «στενές επαφές» που όπως είπαμε παραπάνω στενές επαφές λογίζονται οι συνάδελφοι που δε φοράνε μάσκα και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.

– Στην Πάτρα, η κατάσταση είναι το ίδιο άσχημη. Κάτω από μυστικότητα δεν ανακοινώνονται κρούσματα. Σε πολλές περιπτώσεις όπου διενεργούνται τεστ γίνονται από ιδιωτικές εταιρείες και τα αποτελέσματα δεν δίνονται στους ίδιους τους εργαζόμενους (όπως έγινε στον Σκλαβενίτη). Αυτή τη βδομάδα μόνο υπάρχουν κρούσματα σε 2 καταστήματα lidl (4 κρούσματα) ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν αρκετά κρούσματα σε Σκλαβενίτη, ΜΕΤΡΟ, Ανδρικόπουλο. Στον ΑΒ υπάρχουν 4 κρούσματα. Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ οι βάρδιες συνεχίσανε κανονικά πριν καν γίνουν τεστ αλλά και πριν γίνουν απολυμάνσεις. Επαναληπτικά τεστ δεν έχουν γίνει παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

– Το κλαδικό σωματείο στο Ηράκλειο της Κρήτης μας ενημέρωσε χθες για κρούσμα στον Χαλκιαδάκη για το οποίο η εταιρεία δεν μπήκε καν στον κόπο να τηλεφωνήσει στον ΕΟΔΥ. Απολύμανση έγινε “το βράδυ” χωρίς αποδεικτικά υγειονομικών προδιαγραφών απολύμανσης, ενώ δεν έκαναν τεστ οι εργαζόμενοι του καταστήματος, δεν κοινοποιήθηκε κάτι ώστε να ενημερωθούν οι πελάτες που ήρθαν σε επαφή. Σε άλλο κατάστημα με επιβεβαιωμένο κρούσμα στα ταμεία η απολύμανση έγινε “το βράδυ” χωρίς αποδεικτικά υγειονομικών προδιαγραφών απολύμανσης, ενώ τεστ έκαναν μονάχα οι εργαζόμενες στα ταμεία.
– Στα Γιάννενα ενώ υπάρχουν κρούσματα και οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέτρα προστασίας, η απάντηση από το κράτος και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που έχει απλώσει είναι να γίνεται προσαγωγή συνδικαλιστών, να τους ρωτάνε αν είναι εκλεγμένοι, να κόβουν πρόστιμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες βρέθηκε κρούσμα σε κατάστημα Μy market από εργαζόμενους που είχαν μετακινηθεί λόγω των κρουσμάτων από το Μετρό.

Για να μην μακρηγορούμε ίδια είναι η κατάσταση σε κάθε περιοχή. Καταγγελίες για κρούσματα υπάρχουν τις τελευταίες μέρες από το Αγρίνιο, από τη Μυτιλήνη που δείχνουν ότι η κατάσταση έχει φύγει εκτός ελέγχου. Η εργοδοσία μόνο όταν γίνεται αντιληπτό το κρούσμα και βγαίνει προς τα έξω, προσπαθεί να πάρει μέτρα. Σε όλες τις αλυσίδες super market η εργοδοσία έχει δώσει αυστηρές συστάσεις στο διευθυντικό μηχανισμό της να μην βγαίνει τίποτα έξω από το κατάστημα και εκβιαστικά το ίδιο συστήνουν και στους εργαζόμενους σε περίπτωση κρούσματος. Πχ πριν ένα μήνα περίπου στο υπερμαρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στην Ν. Χαλκηδόνα την ιχνηλάτηση την έκανε ο διευθυντής του καταστήματος και έθεσε σε καραντίνα όσους αυτός έκρινε! Αυτό δήλωσε σαν το πλέον φυσιολογικό πράγμα σε εκπροσώπους του σωματείου. Κι ενώ αυτό έγινε μέρα Σάββατο και υπήρχε η δυνατότητα το κατάστημα να παραμείνει κλειστό προκειμένου να γίνει καθολική απολύμανση, η εργοδοσία αποφάσισε να καλέσει εργαζόμενους την Κυριακή για να γεμίσουν τα ράφια. Η ταυτόχρονη παρουσία κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου για το αν τηρούνται τα μέτρα πρόληψης μόνο υποψία μπορεί να προκαλέσει για ενδεχόμενη επίρριψη ευθυνών στο προσωπικό του καταστήματος. Τα ίδια συνέβαιναν εκείνες τις μέρες και σε δεκάδες άλλα καταστήματα του ομίλου όπως Σεβαστουπόλεως, Χαλάνδρι, Λυκόβρυση, Ψυχικό, Εξάρχεια κ.α. Στο κατάστημα του ΑΒ στο Μαρούσι ενώ είχαν επιβεβαιωθεί 3 κρούσματα η ενημέρωση γινόταν επιλεκτικά και με την σύσταση να μην βγει “προς τα έξω τίποτα”! Συνέχισε να λειτουργεί κανονικά το κατάστημα και τα τεστ έγιναν ανάλογα με τις επαφές που είχε ο κάθε εργαζόμενος. Αντίστοιχη τακτική ακολουθήθηκε και σε άλλα καταστήματα του Ομίλου όπως Μελίσσια και κέντρο.

Ως σωματείο και με βάση την συνολική πείρα που έρχεται από τα καταστήματα και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, εστιάζουμε στις εξής πλευρές:

Τα test στους χώρους των super market πρέπει να είναι μαζικά επαναλαμβανόμενα, δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους.

Οι μετακινήσεις εργαζομένων σε αυτή τη φάση από κατάστημα σε κατάστημα, προκειμένου να εξασφαλίζεται το άνοιγμα καταστήματος που υπάρχουν καταγεγραμμένα θετικά κρούσματα, είναι επικίνδυνη καθώς αν δεν υπάρχουν συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ, η ανάμιξη του προσωπικού συμβάλει στη διασπορά του ιού.

Η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι απολυμάνσεις στα καταστήματα, στις αποθήκες και στα γραφεία που εντοπίζονται θετικά κρούσματα πρέπει να γίνονται με τις προδιαγραφές των πρωτοκόλλων υγείας και όχι ψευτοκαθαρισμοί

Πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση όλων των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.

Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο. Να γίνεται πραγματικός έλεγχος με βάση τα τετραγωνικά μέτρα και όχι αλχημείες.

Για όλα τα παραπάνω έχουμε απευθυνθεί απευθυνθεί δύο φορές με υπομνήματα σε υπουργείο εργασίας, υγείας, προστασίας του πολίτη, στο ΚΕΠΕΚ, στον  ΕΟΔΥ δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία και ζητώντας: 1) Να πάρουν θέση και να προβούν άμεσα σε ελέγχους τόσο για την εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων στα super  market όσο  και για την εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους. 2) Άμεσα να οριστεί συνάντηση με τους Υπουργούς Εργασίας, Υγείας και  και Προστασίας του Πολίτη για να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα τα στοιχεία.

 Οι ήρωες εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ χόρτασαν από μεγαλοστομίες. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, η εφαρμογή υγειονομικών πρωτόκολλων κατά το δοκούν από την εργοδοσία και τα ελλιπή μέτρα προστασίας συνοδεύονται με μια άνευ προηγούμενου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στα super market μαζί με όλους τους κινδύνους για την υγεία τους ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν κόψιμο των ρεπό, υπερωριακή απασχόληση, αλλαγή βαρδιών, συνεχείς μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα. Έτσι αντιμετωπίζει η εργοδοσία την απουσία προσωπικού λόγω καραντίνας καθώς και την αναμενόμενη αύξηση του όγκου εργασίας καταργώντας στην πράξη το 8ωρο, την 5νθημερη εργασία πολύ πριν τα νομοθετήσει η κυβέρνηση και λιώνοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους στη δουλειά και όσους κατά τύχη έως τώρα δεν έχουν νοσήσει. Αυτή την περίοδο οι αξιολογήσεις, οι επιπλήξεις, οι απολύσεις λύνουν και δένουν. Παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν τη συνολική κυβερνητική επίθεση, την επέκταση της Κυριακάτικης εργασίας, τη 10ωρη απασχόληση, τις απλήρωτες υπερωρίες που νομοθετεί η κυβέρνηση. Έχουν να αντιμετωπίσουν την κρατική καταστολή, το χτύπημα στη συλλογική τους δράση. Βλέπετε η κυβέρνηση έχει επιλέξει αυτήν την περίοδο για να φέρνει μέτρα. Όταν είναι να φέρει αντεργατικά μέτρα, ξεχνάει τις ευαισθησίες της για την πανδημία που τις θυμάται μόνο όταν είναι να διαδηλώσουν οι εργαζόμενοι τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

Όλο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοι μας στα super market εργάζονται με αυτοθυσία, για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Όμως και αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν ζωή, έχουν οικογένειες, έχουν τις ίδιες φοβίες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες που έχουμε όλοι μας. Δε σκοπεύουν να αφήσουν τη ζωή τους να παίζεται κορώνα-γράμματα, δε θα πάνε σαν πρόβατα στη σφαγή! Σήμερα ζητούν την αλληλεγγύη μας, να κατανοήσουμε τις αγωνίες τους, να στηρίξουμε τα αιτήματα τους για την προστασία της υγείας τους και των οικογενειών τους. Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή τους! Να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων, της ζωής μας. Τώρα είναι ώρα να δείξουμε στην κυβέρνηση και τους εργοδότες πως έχουμε δύναμη και δεν θα θυσιαστούμε για τα κέρδη τους. Να πάρουν απάντηση στα σχέδια που ετοιμάζουν για τις ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Στις 26 του Νοέμβρη να δώσουμε όλοι το παρόν στην απεργία.

Αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης μπορείτε να βρείτε εδώ.

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6413 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top