Τέταρτο
83 Προβολές

«Καταλόγια…»


Το θέατρο act παρουσιάζει την ομάδα «Κύκλος Θεατρικής Έρευνας» στη θεατρική παράσταση «Καταλόγια…» (Σχεδίασμα IV). Πρόκειται για την θεατρική – τελετουργική αναπαράσταση πέντε παραλλαγών, πέντε κλασσικών ελληνικών ποιημάτων με θέμα την θυσία, οι οποίες αποδίδονται από έναν ξεχωριστό πολυμελή θίασο με σύγχρονες τεχνικές θεάτρου μάσκας, θεάτρου κούκλας, σωματικού θεάτρου, με ζωντανή μουσική και τραγούδι. Η ομάδα συνθέτει μια παράσταση, που όπου παίχτηκε άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και πήρε εξαιρετικές κριτικές.Οι πασίγνωστες, βγαλμένες μέσα από την παράδοση, διδακτικές ιστορίες που ακούγονται στην παράσταση είναι:

1. Ο Γιάννος και το Μαρουδιώ (Πάπιγκο-Γιάννενα): Τα ξαδέρφια που ερωτεύτηκαν αλλά τους απαγορεύεται να σμίξουν και πεθαίνουν από το μαράζι. Η ιστορία αποδίδεται σε μορφή ηπειρώτικου πολυφωνικού.
2. Του Νεκρού Αδερφού: Ο Κωνσταντής που βγαίνει από το μνήμα για να φέρει την αδερφή του πίσω, στη μάνα τους.
3. Της Κακιάς Πεθεράς (Ανώγια-Κρήτη): Η πεθερά που από ζήλεια και φθόνο δηλητηριάζει την νύφη της στο τραπέζι του γάμου.
4. Του Γιοφυριού της Άρτας (Άρτα): Η θυσία της όμορφης γυναίκας του πρωτομάστορα, για να στεριώσει το γεφύρι.
5. Της Μάνας Φόνισσας (Σφακιά- Κρήτη): Η ιστορία της μάνας που σκοτώνει το παιδί της επειδή την έπιασε με τον εραστή της.

Ένα βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τα κείμενα είναι το ότι αποτελούν καταγραφές ακουσμάτων. Είναι ιστορίες που δε έχουν συγγραφέα, αλλά γεννήθηκαν μέσα από αφηγήσεις πραγματικών γεγονότων και πήραν τη μορφή ποιήματος -αργότερα τραγουδήθηκαν κιόλας- και μεταδόθηκαν από στόμα σε στόμα. Αυτό το στοιχείο τα καθιστά άρτια λογοτεχνικά και θεατρικά ώστε να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό για ακόμη μια φορά μέσα στην ιστορία τους.

Οι βασικές μουσικές φόρμες σε μορφή ιάμβου, πάνω στις οποίες ακούγονται οι ιστορίες, παίζονται ζωντανά με κιθάρα, μαντολίνο και κρουστά, και αποτελούν πρωτότυπες συνθέσεις του Θοδωρή Οικονομίδη, γραμμένες αποκλειστικά για την παράσταση και αποτελούν το αποτέλεσμα της έρευνας του σκηνοθέτη-συνθέτη πάνω στον τρόπο και τις μεθόδους συνύπαρξης της μουσικής με το έμμετρο κείμενο, αυτό που είναι δηλαδή, το δημοτικό τραγούδι.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Μουσική-Σύλληψη: Θοδωρής Οικονομίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μελίσα Κωτσάκη
Ερμηνευτές: Ειρήνη Αναγνώστου, Ελένη Βρυώνη, Μελίσα Κωτσάκη, Δήμητρα Λούπη, Ιωάννα Μιχαλά
Αφήγηση, μαντολίνο, κιθάρα: Θοδωρής Οικονομίδης- Μελίσα Κωτσάκη

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο)
16 – 25 Οκτωβρίου,
Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:30
θέατρο act,
Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα
Τηλ.: 2610 272037, 6936 122263

 

 

 


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5910 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top