Καταστροφή στον Ποταμό Λούρο – Το τίμημα της προχειρότητας
Η ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στον Λούρο ποταμό είναι εμφατικό παράδειγμα της διαχρονικής κακοδιαχείρισης του φυσικού κεφαλαίου από μέρους των Περιφερειακών Διοικήσεων και εν προκειμένω της Περιφερειακής Διοίκησης Ηπείρου, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της ο Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων «Ροή».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Το λέμε εδώ και μια 10ετία. Οργανώσαμε συνεντεύξεις τύπου, ημερίδες, διαλέξεις, μάταια: Οι Περιφέρειες θεωρούν τους καθαρισμούς των υδατορεμάτων έργο ρουτίνας με πλήρη αδιαφορία για το τοπίο, τη γεωμορφολογία και τη ζωή στα ρέματα και τα ποτάμια μας και αναθέτουν τον καθαρισμό σε εργολάβους.
Έτσι όλη η διαδικασία ανάθεσης του «έργου» περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην οικονομική συμφωνία μεταξύ Περιφερειακής Διοίκησης και του εκάστοτε εργολάβου – τόσα χλμ. ρέματος επί τόσα ευρώ ανά χλμ. – με τα υπόλοιπα – τρόποι και σημεία παρέμβασης, απαιτούμενος εξοπλισμός για το κάθε ποτάμι ή ρέμα– να επαφίενται στη διακριτική ευχέρεια του ανειδίκευτου τελευταίου χωρίς παρακολούθηση και έλεγχο. Οι εργολάβοι μπαίνουν στο χώρο των ποταμών με μπουλντόζες, χωματουργικά μηχανήματα και κοπτικά και ισοπεδώνουν γρήγορα τα πάντα. Άλλωστε αυτό τους έχουν ζητήσει.
Οι εκτελούμενες εργασίες ενός κατ’ ευφημισμό «καθαρισμού» της κοίτης του ποταμού Λούρου- με κοπή και απομάκρυνση νεκρών δέντρων, διαπλάτυνση της κοίτης, εξομάλυνση του υπάρχοντος επιφανειακού εδάφους της, απομάκρυνση νησίδων και φερτών υλικών από αυτή – απουσία σχεδίου, μελετών και των απαραίτητων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, απ’ ότι φαίνεται – είχαν σαν αποτέλεσμα τη δραματική αλλοίωση του ποτάμιου οικοσυστήματος, τη διακοπή της ροής του νερού για ολόκληρα χιλιόμετρα και την επακόλουθη απώλεια χιλιάδων ειδών άγριων ψαριών και οστρακοειδών εγκλωβισμένων σε διάφορα σημεία δίχως υδροχαρή πανίδα και νερό.
Θεραπεία στην πρακτική των ασύδοτων καταστροφικών «καθαρισμών» των υδατορεμάτων από μέρους των Περιφερειακών Διοικήσεων υπάρχει και είναι επείγουσα και πρώτιστα θεσμική. Στα ήδη ενεργά «Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας» τα οποία έχουν συνταχθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής των Οδηγιών ΕΕ για τα νερά και τις πλημμύρες, έχει ενσωματωθεί ένα «μέτρο» που αποσκοπεί στην θεσμοθέτηση των «καθαρισμών» των υδατορεμάτων- «Κωδικοποίηση Νομοθεσίας σε θέματα καθαρισμού και συντήρησης ρεμάτων – Κατάρτιση κανονισμού απαιτούμενων ενεργειών αποκατάστασης παροχετευτικότητας κοίτης ρεμάτων, συντήρησης και διαχείρισης της παρόχθιας βλάστησης».
Αυτό το «μέτρο» πρέπει να ενεργοποιηθεί επειγόντως από την Πολιτεία – Κεντρική Διακυβέρνηση ή και Περιφερειακές διοικήσεις – σε διαβούλευση με τις Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ώστε «καθαρισμοί», σημειακές διευθετήσεις και ότι άλλο σκαρφιστούν για τον εργολάβο της καρδιάς τους να μην γίνονται κυριολεκτικά στου κασίδι το κεφάλι με λίγα λόγια και με ανυπολόγιστες ζημιές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Η φωτογραφία είναι από το www.epiruspost.gr/anypologisti-i-oikologiki-katastrof/