tetartopress

«Κάτω τα χέρια από την κατάληψη Παραρτήματος στην Πάτρα – Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες»


Ανακοίνωση της αναρχικής ομάδας «δυσήνιος ίππος» σχετικά με την επίθεση της αστυνομίας σε συγκέντρωση στην κατάληψη Παραρτήματος στην Πάτρα, την Παρασκευή 26 Απριλίου:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 26 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ-ΕΙΣΕΣ

Την Παρασκευή 26/4 το πρωί πραγματοποιούταν στην κατάληψη Παραρτήματος συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αναρχικό Α.Φ. Από την αρχή της συγκέντρωσης ο χώρος ήταν περικυκλωμένος από διμοιρίες των ΜΑΤ. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι μπάτσοι επιτέθηκαν και από τις δύο πλευρές του δρόμου, πετώντας χημικά, κρότου λάμψης και χτυπώντας τον κόσμο.

Ο κόσμος που βρισκόταν στη συγκέντρωση οπισθοχώρησε στο εσωτερικό του Παραρτήματος, ενώ η αστυνομία αρχικά πέταξε χημικά εντός στου χώρου και στη συνέχεια εισέβαλε συλλαμβάνοντας όσους βρισκόντουσαν μέσα. Χαρακτηριστικό της μανίας των δυνάμεων καταστολής ήταν ότι συνέλαβαν ακόμα και περαστικούς οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για το κατασταλτικό πογκρόμ που είδαν να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους.

Στη συνέχεια οι συλληφθέντες-εισες μεταφέρονται στην Γ.Α.Δ. Αχαΐας ενώ στο παράρτημα διεξάγεται έρευνα από την αστυνομία με παρουσία εισαγγελέα. Τα τοπικά Μ.Μ.Ε. -πιστά στον ρόλο τους- από την πρώτη στιγμή διαδίδουν καταφανή ψεύδη σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης. Λίγο αργότερα, όταν ο κόσμος προσέγγιζε την κατάληψη, πραγματοποιείται ακόμα μια απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας, η οποία χτυπάει και συλλαμβάνει ακόμα έναν αγωνιστή. Η έρευνα ολοκληρώνεται στον χώρο του Παραρτήματος και οι αστυνομικές δυνάμεις αποχωρούν αφού πρώτα έχουν κατασχέσει κινηματικό εξοπλισμό, έντυπο υλικό και πανό.

Το απόγευμα πραγματοποιείται στην Πλατεία Γεωργίου συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Κατάληψη Παραρτήματος και τους συλληφθέντες αγωνιστές. Στη συνέχεια πραγματοποιείται πορεία η οποία περνάει από αστυνομικό μέγαρο και καταλήγει στο Παράρτημα, ανοίγοντας και πάλι τον χώρο.

Η εκκένωση των καταλήψεων και το χτύπημα των χώρων αγώνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιβολής του δόγματος «νόμος και τάξη». Ενός δόγματος που αποτελεί αιχμή του κράτους ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς του. Σχεδιασμούς που δεν έχουν καμία σχέση με το κοινωνικό συμφέρον αλλά αντίθετα σχετίζονται μόνο με την μεγέθυνση των κερδών του κεφαλαίου, με την διατήρηση της κανονικότητας της καπιταλιστικής ζούγκλας που -εν μέσω κρίσης- φτωχοποιεί και πετάει στο περιθώριο ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού.

Ιδιαίτερα στην παρούσα κοινωνική και πολιτική συγκυρία των πολέμων, των εργατικών δολοφονιών, της φτώχειας και της ανέχειας, της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, της μαύρης εργασίας, των πετσοκομμένων εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και της ανεργίας που καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού να διαβιώνει σε άθλιες συνθήκες, το κράτος επιλέγει να επαναφέρει κεντρικά στην ατζέντα, μέσω της επιστροφής και του Χρυσοχοΐδη, το δόγμα «νόμος και τάξη».

Το κράτος επιβάλλει στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία μια ζωή που δεν αξίζει να βιωθεί και για αυτό δεν έχει να επενδύσει σε τίποτα άλλο πέρα από τον φόβο, την τρομοκρατία και την καταστολή. Για αυτό βαφτίζει τους αγωνιστές τρομοκράτες. Για αυτό επιτίθεται σε κάθε κοινωνικό και ταξικό κεκτημένο. Για αυτό επιχειρεί να διαλύσει και να συντρίψει κάθε αγώνα, κάθε διεκδίκηση, κάθε φωνή αμφισβήτησης και εστία αντίστασης. Για αυτό χτυπάει τις καταλήψεις και τους χώρους αγώνα, κάνει πογκρόμ συλλήψεων και διώξεων, στήνει σκευωρίες σε βάρος αγωνιστών, ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση, θωρακίζεται νομικά και κατασταλτικά, εδραιώνοντας το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Για αυτό χτυπάει κάθε διαδήλωση, ξυλοκοπεί, βασανίζει και φυλακίζει τους αγωνιστές.

Η κατάληψη Παραρτήματος αποτελεί εδώ και χρόνια έναν ζωντανό και ανοιχτό χώρο αντίστασης, αγώνα και έκφρασης. Έναν χώρο που έχουμε βρεθεί εκατοντάδες φορές σε διαδικασίες, εκδηλώσεις και διαδηλώσεις. Έναν χώρο που αποτελεί οργανικό κομμάτι της ιστορίας του κινήματος της πόλης από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι και σήμερα. Είναι πάγια στόχευση του κράτους και το μηχανισμών του να πάψει το παράρτημα να αποτελεί έναν χώρο αγώνα και αντίστασης. Να απονεκρωθεί από τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, να απογυμνωθεί από την πολύχρονη ιστορία αγώνων και μαχητικής αντίστασης.

Απέναντι στην κρατική τρομοκρατία και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, οφείλουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων και τη δημιουργία μετώπων αγώνα. Να βρεθούμε στους δρόμους του αγώνα, σε κάθε σχολείο, σχολή, γειτονιά οργανώνοντας την κοινωνική αυτοάμυνα και διεκδικώντας ότι μας ανήκει.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13928 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top