Τέταρτο
63 Προβολές

«Κι ερωτεύτηκες τη λίμνη την ήμερη. Και γίνεσαι ψαράς» – Λεύκωμα 2021 του Messolonghi By Locals


Advertisement


Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο/Λεύκωμα 2021 του Messolonghi By Locals. Αφιερωμένο στους ψαράδες της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Αποτελείται από 12 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του φωτογράφου Βασίλη Αρτίκου, που απεικονίζουν τη ζωή των ψαράδων, καθώς και από ποιήματα του Κωστή Παλαμά. Για περισσότερες πληροφορίες και για να προμηθευτείτε το ημερολόγιο μπορείτε να στείλετε μήνυμα είτε mail.

Το ημερολόγιο/λεύκωμα δημιουργήθηκε στα πλαίσια της καταγραφής και ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας του Μεσολογγίου από «Το Μεσολόγγι των Ντόπιων – Messolonghi by Locals». Η πολιτιστική ταυτότητα του Μεσολογγίου έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της τους ψαράδες και την παραδοσιακή αλιεία.

Advertisement

Στα γαλήνια νερά της λιμνοθάλασσας καθρεφτίζεται για εκατοντάδες χρόνια μία σχέση αρμονικής συνύπαρξης και σεβασμού μεταξύ ψαράδων και λιμνοθάλασσας. Ήδη από τις πρώτες αναφορές του, το Μεσολόγγι περιγράφεται ως τόπος ιχθυοτροφείων, χαρακτηρισμός που αποδίδεται λόγω της ενασχόλησης των κατοίκων του με την ιχθυοκαλλιέργεια και την αλιεία. Ωστόσο, στα τέλη του 20ου αιώνα, μια σειρά ανθρωπογενών παρεμβάσεων στη λιμνοθάλασσα επηρέασε αρνητικά το οικοσύστημα και μείωσε την ιχθυοπαραγωγή, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των ψαράδων.

Παρόλα αυτά, η παραδοσιακή αλιεία δεν παύει, ακόμα και σήμερα, να αποτελεί βασικό στοιχείο της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας της μεγαλύτερης λιμνοθάλασσας της Ελλάδας.

Το συγκεκριμένο ημερολόγιο/λεύκωμα στοχεύει να αναδείξει την παραδοσιακή αλιεία ως στοιχείο τόσο της τοπικής όσο και της εθνικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο αξίζει να αναδειχθεί, να διαφυλαχθεί και να αναγεννηθεί.

Απώτερος σκοπός είναι η παραδοσιακή αλιεία και το επάγγελμα του ψαρά να μη χαθεί στο πέρασμα των χρόνων, αλλά να παραμείνει ζωντανό κομμάτι του πολιτιστικού τοπίου της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Messolonghi by Locals: www.messolonghibylocals.com | [email protected] | facebook | instagram | youtube

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6733 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top