tetartopress

KinderDocs 2022 – 2023 στο Μουσείο Μπενάκη


Το KinderDocs επιστρέφει για 7η χρονιά στο Μουσείο Μπενάκη με μια επιλογή από νέα βραβευμένα ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία και ένα φεστιβαλικό πρόγραμμα με ταινίες και δράσεις για όλη την οικογένεια.

Το φετινό KinderDocs δομούν 3 πυλώνες:

Καθημερινές εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις 17 Οκτωβρίου 2022 έως τον Απρίλιο 2023 πραγματοποιούνται κατόπιν κράτησης στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Περιλαμβάνουν προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ που ολοκληρώνεται με ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Απευθύνεται σε παιδιά και νέους από 9-17 ετών μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς. Υλοποιείται επίσης και online για σχολεία εκτός Αθηνών.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, αφιέρωμα στη σχέση μας με τα social media, με προβολή της ταινίας Girl Gang της Susanne Regina Meures, με θέμα τη ζωή μιας εξαιρετικά δημοφιλούς και επιτυχημένης δεκατετράχρονης influencer από το Βερολίνο. Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένους, εργαστήριο και δράσεις για οικογένειες με παιδιά.

Φεστιβάλ KinderDocs 2023 με νέες ταινίες, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μάρτιου 2023 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138 με προβολές, συζητήσεις, εργαστήρια και δράσεις για όλη την οικογένεια και όλους εσάς που αγαπάτε την τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Το KinderDocs υποστηρίζουν τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, idfa (Ολλανδία), DOXS Ruhr και DOXS! (Γερμανία).

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους. Επιμέλεια εκπαιδευτικού υλικού για σχολεία: Ειρήνη Βοκοτοπούλου, κοινωνιολόγος

Πληροφορίες

Διάρκεια: 17 Οκτωβρίου 2022 – Απρίλιος 2023

Εισιτήρια: Για σχολικές ομάδες: 6 ευρώ ανά μαθητή

Ομαδικές κρατήσεις / σχολεία: Τ 210 7219909 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-16:00) [email protected]

Αναλυτικό πρόγραμμα στο kinderdocs.com

Αναλυτικά οι ταινίες

Raise the Bar, 2021, 70ʹ, Ισλανδία, Φινλανδία, Guðjón Ragnarsson
Εκπαιδευτική βαθμίδα: από Εʹ Δημοτικού έως Αʹ Λυκείου

Μια ομάδα μπάσκετ κοριτσιών και η προσπάθειά τους, με σύμμαχο τον καθόλου συμβατικό προπονητή τους, να σταθούν απέναντι στη ζωή και να παίξουν ενάντια σε συνομήλικά τουςαγόρια παρά τις αντιρρήσεις της Ομοσπονδίας στη σημερινή Ισλανδία.

 


Passage to Europe (aka Καλημέρα κύριε Φώτη), 48ʹ, 2019, Ελλάδα, Δήμητρα Κουζή
Εκπαιδευτική βαθμίδα: από Δʹ Δημοτικού έως Γʹ Λυκείου

Ο δάσκαλος Φώτης Ψυχάρης διδάσκει εδώ και 30 χρόνια σε ένα δημοτικό σχολείο στην Πλατεία Βάθη. Η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών και προσφύγων. Η έλλειψη κοινού γλωσσικού και πολιτισμικού κώδικα ωθεί τον Φώτη να αναπτύξει τη δική του διδακτική πρακτική μέσα από έναν συγκερασμό μεθόδων αλλά και τεχνών. Το θέατρο, που συνδυάζει πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης, είναι ένα από τα εργαλεία του. Με σπάνια πρόσβαση στην καθημερινότητα του δημόσιου ελληνικού σχολείου (προ Covid), παρακολουθούμε τον κύριο Φώτη και την τάξη του στην πορεία προς την αποφοίτηση από το Δημοτικό, με μια φτιαγμένη από τους ίδιους παράσταση.


Shadow Game, 52ʹ, 2021, Ολλανδία, Eefje Blankevoort και Els van Driel
Εκπαιδευτική βαθμίδα: από Βʹ Γυμνασίου έως Γʹ Λυκείου

Επί 3 χρόνια, οι σκηνοθέτριες κινηματογράφησαν εφήβους πρόσφυγες στο ταξίδι για να φτάσουν σε ασφαλείς νέες πατρίδες στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα στη Σερβία και από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Τα ασυνόδευτα αυτά παιδιά-πρόσφυγες διασχίζουν την Ευρώπη μέσα από χιονισμένα βουνά με τα πόδια, με τρένο, λεωφορείο και όποιο άλλο μέσο βρουν, κοιμούνται κάτω από γέφυρες, σε δάση, περπατούν σε ναρκοπέδια, περνούν συρματοπλέγματα και αντιμετωπίζουν συχνά βίαιους συνοριοφύλακες. Σε αυτό το ταξίδι που διαρκεί μήνες, ακόμη και χρόνια, το να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό μοιάζει ακατόρθωτο. Μέρος του υλικού της ταινίας που καταγράφει αυτή την επίπονη και επικίνδυνη προσπάθεια κινηματογραφήθηκε από τα ίδια τα παιδιά με το κινητό.


Girl Gang, 98ʹ, 2022, Ελβετία, Susanne Regina Meures
Εκπαιδευτική βαθμίδα: από Βʹ Γυμνασίου έως Γʹ Λυκείου

Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή της Leonie, μιας 14χρονης influencer από το Βερολίνο, με ένα εκατομμύριο ακόλουθους. Οι γονείς της, βλέποντας τις οικονομικές προοπτικές, αναλαμβάνουν και ρόλο μάνατζερ, καθώς θέλουν να έχει μια καλύτερη ζωή από τη δική τους. Όμως η πίεση για παραγωγή περιεχομένου είναι τεράστια για τη Leonie και έρχονται
αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: να την προστατεύσουν από τους κινδύνους του διαδικτύου, όπως θα έκανε ένας καλός γονιός ή να την ωθήσουν να εργαστεί, όπως θα έκανε ένας καλός μάνατζερ;

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία 2024  - Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών

Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία 2024  – Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών

Η Διεθνής Μουσική́ Ακαδημία της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών (M.A.A.K.Σ.Σ.) / Music Academy of the Anargyrios and Korgialenios school ...
Εισβολέας: «Η Βιομηχανία Των Ηλιθίων»

Εισβολέας: «Η Βιομηχανία Των Ηλιθίων»

Το νέο άλμπουμ του Εισβολέα αποτελεί μια πρωτοποριακή καλλιτεχνική πρόταση: τραγούδια και αφηγήσεις εξιστορούν στο σήμερα τα ανεξίτηλα σημάδια που ...
Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών - Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών – Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Ο Βέβηλος επιστρέφει στην γειτονιά του και στο Θέατρο Βράχων , για να παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «Το βιβλίο ...
Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας, πρόκειται να δώσει συναυλία τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 8μ.μ ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top