tetartopress

Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων: Το ακριβό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό


Ανακοίνωση της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων σχετικά με το ακριβό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα:

Τα κυβερνητικά ψεύδη γύρω από το ζήτημα της πανάκριβης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα συνεχίζονται. Παρακάτω καταρρίπτουμε ακόμα δύο σχετικούς μύθους.

Μύθος 1: Η Ελλάδα δεν έχει υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι τιμές του Δεκεμβρίου αποτελούν μεμονωμένο φαινόμενο.

Τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, η τιμή χονδρικής της επόμενης ημέρας της Ελλάδας σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. ήταν πολύ αυξημένη. Κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν να δικαιολογήσουν την εικόνα αυτή, λέγοντας ότι αποτελεί μεμονωμένο περαστικό για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για το λόγο αυτό παρουσιάζουμε ένα γράφημα (εικόνα 1) με την τιμή χονδρικής της Ελλάδας σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. (εκτός Μάλτας και Κύπρου) για την περίοδο από 01/06/2021 έως 30/11/2022. Η χονδρεμπορική τιμή της Ελλάδας είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. ιδιαίτερα κατά το 2022 και αυτό συμβαίνει σε βάθος χρόνου.


Μύθος 2: Οι αυξημένες τιμές το Δεκέμβριο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οφείλονται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα το φυσικό αέριο δεν αγοράζεται spot αλλά προθεσμιακά.

Το δεύτερο επιχείρημα για να δικαιολογηθεί η αυξημένη τιμή της χονδρικής τιμής ρεύματος στην Ελλάδα ήταν ότι, επειδή το φυσικό αέριο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν αγοράζεται spot αλλά προθεσμιακά, οι τυχόν μειώσεις και αυξήσεις εμφανίζονται με καθυστέρηση. Σε αντίστοιχο γράφημα (εικόνα 2), βλέπουμε ότι τις προηγούμενες περιόδους αυτό δεν ίσχυε. Για παράδειγμα το Σεπτέμβριο του 2022, όταν αυξήθηκε η τιμή του φυσικού αερίου, ταυτόχρονα αυξήθηκε η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα και όχι ένα μήνα μετά που θα συνέβαινε εάν η αγορά ρεύματος επηρεαζόταν από τις τιμές με καθυστέρηση ενός μήνα!


Καθώς το ρεύμα αποτελεί βασικό αγαθό για τους πολίτες, θα έπρεπε να έχουμε την ανάλυση της τιμής αγοράς έναντι της τιμής πώλησης των εταιρειών για το φυσικό αέριο σε όλες τις αγορές (spot/ day-ahead/ προθεσμιακή). Τότε θα μπορούσαμε να δούμε πόσο κέρδισαν οι εταιρείες και πόσο -δεν- λειτούργησε ο ανταγωνισμός σε μια αγορά χωρίς ρευστότητα.

Επιπλέον θα έπρεπε ειδικά για τις ΒΑΠΕ να γίνει μια ανάλυση που να δείχνει πόσο κόστισε κάθε MWh στις εταιρείες και πόσο ήταν οι σταθερές τιμές που εισέπραξαν, καθώς οι περισσότερες ΑΠΕ έχουν εξασφαλίσει σταθερές τιμές πώλησης του ρεύματος πολύ μεγαλύτερες από το κόστος τους, χωρίς κανένα κίνδυνο.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Τυχερό αστέρι» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα: Η ανθρωπιά του Ιάπωνα σκηνοθέτη που λύνει τα μάγια μας

«Τυχερό αστέρι» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα: Η ανθρωπιά του Ιάπωνα σκηνοθέτη που λύνει τα μάγια μας

"Τυχερό αστέρι" (Beurokeo / Broker). Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε-Εντα. Πρωταγωνιστούν: Σονγκ Κανγκ-Χο, Ντονγκ-Γουόν Γκάνγκ, Μπάε Ντούνα, Τζι-Γιουν Λι. Νότια Κορέα, 2022 ...
«Μπλε καστόρινα παπούτσια»

«Μπλε καστόρινα παπούτσια» της ομάδας 4Frontal στο θέατρο Μπέλλος

Η νέα παράσταση της Ομάδας 4Frontal, «Μπλε καστόρινα παπούτσια», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θανάση Σκρουμπέλου, συνεχίζεται και μετά το Πάσχα ...
Blackberry Trout Face (Μούρη Γεμάτη Μούρα)

«Μούρη Γεμάτη Μούρα» του Lawrence Wilson στο Θέατρο Σταθμός

Την παράσταση «Blackberry Trout Face (Μούρη Γεμάτη Μούρα)» του Lawrence Wilson, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Δελιάδη φιλοξενεί από 27 Μαρτίου το ...
Πρόσκληση σε ακρόαση ηθοποιών από την ομάδα The Young Quill

Πρόσκληση σε ακρόαση ηθοποιών από την ομάδα The Young Quill

Στο πλαίσιο παιδικής θεατρικής παράστασης, η οποία θα πραγματοποιήσει περιοδεία το καλοκαίρι του 2023, η θεατρική ομάδα The Young Quill, που από φέτος τον Οκτώβρη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 12926 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top