Τέταρτο
120 Προβολές

Κίνηση Υπεράσπισης: Οι παράγοντες του λιμανιού της Πάτρας φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα περιστατικά ωμής βίας κατά μεταναστών
Πριν λίγες μέρες η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος δυτικής Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Επιστροφή στο μηδέν για το λιμάνι της Πάτρας». Στην ανακοίνωση γίνεται προσπάθεια  καταγραφής μιας εικόνας στην οποία το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος κινδυνεύει καθημερινά από τους μετανάστες που προσπαθούν να μπουν στο λιμάνι.

Η ανακοίνωση της Ένωσης έρχεται λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση από το tetartopress.gr πλήθους μαρτυριών για ξυλοδαρμούς, επιθέσεις με σκύλους και βασανισμούς μεταναστών στο Λιμάνι της Πάτρας, που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο από εθελοντές της οργάνωσης No Name Kitchen και την Κίνηση Υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών/στριών.

Η ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρεται σε αυτά τα περιστατικά (τα οποία στο δημοσίευμα του tetartopress.gr περιγράφονται λεπτομερώς ως προς τον τρόπο, τον τόπο και τον χρόνο των επιθέσεων και υπογράφονται από συγκεκριμένους εθελοντές) αποκαλώντας τα «δήθεν περιστατικά αυθαιρεσίας και υπέρμετρης βίας από Λιμενικούς προς μετανάστες». Προσπαθούν, μάλιστα, να απαξιώσουν το ρόλο των Οργανώσεων λέγοντας πως η καταγραφή περιστατικών βίας από Οργανώσεις Υπεράσπισης δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων είναι μια προσφιλή τακτική τους από το παρελθόν.

 

Η απάντηση της Κίνησης Υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών/στριών

Η ανακοίνωση της Ένωσης Υπαλλήλων Λιμενικού Σώματος αποτελεί ένα συνονθύλευμα ανακριβιών, υπεκφυγών και κατασκευασμένων ειδήσεων με στόχο να παρουσιαστεί μια εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Στο χώρο του λιμανιού συμβαίνει σχεδόν καθημερινά ό,τι ακριβώς συνέβαινε εδώ και χρόνια… περιστατικά βίας τα οποία μόνο ρατσιστικά μπορούν να χαρακτηριστούν, εφόσον ξεφεύγουν από τον αποτρεπτικό χαρακτήρα που προβλέπει το πλαίσιο δράσης των εμπλεκόμενων (ΟΛΠΑ και ιδιωτική εταιρεία φύλαξης ICTS) και αγγίζουν το σαδισμό. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κάποιος περιστατικά βίας τα οποία δεν περιορίζονται στην αποτροπή των μεταναστών και των προσφύγων να μπουν στο λιμάνι, αλλά μάλλον αποσκοπούν και καταλήγουν στον τραυματισμό και τον εξευτελισμό αυτών των ανθρώπων; Αυτό δεν ξεπερνά τα όρια της επαγγελματικής τους ιδιότητας;

Στην περιοχή του λιμανιού της Πάτρας έχουν βρει καταφύγιο εδώ και χρόνια χιλιάδες πρόσφυγες-άστεγοι, κάτοχοι Δελτίου Αιτούντος Άσυλο, άνθρωποι που ποτέ δεν οδηγήθηκαν σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας, θύματα των αντιπροσφυγικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν μετά την Ευρωτουρκική Κοινή Δήλωση, πολιτικές ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ρατσιστικές και απάνθρωπες.

Ζούν εκεί γιατί οι κυβερνήσεις (ελληνικές και ευρωπαϊκές) τους έχουν κλείσει το δρόμο, δεν τους χορηγούνε ταξιδιωτικά έγγραφα. Δε σχεδιάστηκαν ποτέ πολιτικές ένταξης, καταδικάζοντας τους έτσι να ζουν στο περιθώριο χωρίς δικαιώματα, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Εκτελεστές αυτής της πολιτικής είστε και εσείς, οι παράγοντες της λιμενικής ζώνης. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να ισχυρίζεστε ότι “όλες οι ενέργειες του Λιμενικού γίνονται με γνώμονα το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων”;

Η Διοίκηση του Λιμανιού και ο ΟΛΠΑ φέρουν ΑΚΕΡΑΙΑ την ευθύνη για τα περιστατικά ωμής και αδιάκριτης βίας που έχουν καταγγελθεί και “οι φύλακες σας έχουν γνώση”….

Ο αλληλέγγυος, προς τους πρόσφυγες, κόσμος της πόλης θα συνεχίσει να είναι στο πλάι τους, για την εξασφάλιση της επιβίωσης και των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων.

——-

Το δημοσίευμα του tetartopress.gr μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Όλα τα περιστατικά βίας που έχουν καταγράφει κατά των μεταναστών, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στην περιοχή του Νέου Λιμανιού της Πάτρας, μπορείτε να τα δείτε εδώ (pdf1pdf2pdf3). Τα ονόματα που αναφέρονται στις μαρτυρίες έχουν σβηστεί και τα πρόσωπα που εμφανίζονται στις φωτογραφίες έχουν αλλοιωθεί ώστε να προστατευθούν από τη δημόσια έκθεση.
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6156 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top