tetartopress

Κινητοποίηση στο Λιμάνι Ν. Στύρων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων


Η προγραμματισμένη για την Κυριακή 20/3 κινητοποίηση στο λιμάνι των Ν. Στύρων, όπως και το οδοιπορικό στα αρχαία λατομεία Νημποριού, αναβλήθηκαν λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.


Advertisement

Νέα ημερομηνία διεξαγωγής της κινητοποίησης και του οδοιπορικού Κυριακή 10/4/2022, 11.00 η ώρα στο Λιμάνι Ν. Στύρων.

Υπενθυμίζεται ότι η κινητοποίηση στην οποία καλούν φορείς της Εύβοιας και Σωματεία εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ. γίνεται ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών και υποσταθμού στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων, σε μικρή απόσταση από οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των φορέων:

Φτάνει πια – Όχι άλλες ανεμογεννήτριες στην περιοχή μας
Όχι στην καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Κινητοποίηση στο Λιμάνι Ν. Στύρων στις 10/4/2022, 11.00 η ώρα. Θα ακολουθήσει οδοιπορικό στα Ρωμαϊκά λατομεία του Νημποριού.

Διαδηλώνουμε  ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση πέντε αιολικών πάρκων και υποσταθμού στην περιοχή μας.

Για όλους εμάς, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς και τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, είναι απαραίτητο να εμποδίσουμε κάθε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας. Ήδη μόνο στο Δήμο Καρύστου λειτουργούν περισσότερες από 415 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζεται να φτάσουν τις 1000. Πολλοί οικισμοί αλλά και αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής έχουν ήδη περικυκλωθεί ή και πληγεί από ανεμογεννήτριες. Τα υπό αδειοδότηση αιολικά πάρκα στην περιοχή θα δώσουν την χαριστική βολή στον οικισμό των Στύρων και στον αρχαιολογικό χώρο του Αγ. Νικολάου, ενώ το νέο αιολικό πάρκο στο Νημποριό (Θέση «Πυργάρι») κυριολεκτικά θα εκδιώξει τους κατοίκους των γύρω οικισμών και θα εξαφανίσει μοναδικές ρωμαϊκές αρχαιότητες, που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες σε όλη την έκταση του βουνού.  Όλα τα παραπάνω με το πρόσχημα της «πράσινης» ανάπτυξης, αλλά επί της ουσίας, μιας ανάπτυξης που φέρνει τεράστια κέρδη σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πανάκριβο ρεύμα για το λαό.


Advertisement

Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ επιχειρήθηκε από την πολιτική ηγεσία να συζητηθεί η ΜΠΕ των αιολικών σταθμών χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων λατομείων στο Νημποριό, αποτελώντας ευθεία παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου, παρότι τα αρχαιολογικά κατάλοιπα προστατεύονται αυτοδίκαια από αυτόν και ενώ είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες στη βιβλιογραφία. Επιπλέον υπήρχε πρόταση κήρυξης – αναοριοθέτησης της περιοχής από την αρμόδια ΕΦ.Α. Εύβοιας, η οποία σχεδιαζόταν να μείνει στο συρτάρι, αλλά τα σχέδια τους τα χάλασε η άμεση αντίδραση και κινητοποίηση κατοίκων και φορέων της περιοχής και εργαζομένων του ΥΠ.ΠΟ.

Οι υπό αδειοδότηση αιολικοί σταθμοί πρόκειται να εγκατασταθούν στο άμεσο περιβάλλον μνημείων της κεντρικής και νότιας Εύβοιας. Στην αιτούμενη περιοχή βρίσκονται η Ακρόπολη των αρχαίων Στύρων, Δρακόσπιτα, και τα σημαντικά λατομεία ρωμαϊκών χρόνων, με λατομικά μέτωπα, οδούς λιθαγωγίας και εγκαταστάσεις φόρτωσης στη θάλασσα, που αποτελούν ενιαίο αρχαιολογικό, τεχνολογικό και πολιτιστικό σύνολο, το οποίο δεν μπορεί να «διαταραχθεί» με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και συνοδών έργων. Αντιθέτως, μπορεί να αναδειχθεί σε μια οικοαρχαιολογική διαδρομή ιδιαίτερης φυσικής και πολιτιστικής αξίας. Στην ευρύτερη περιοχή, άλλωστε, έχει ήδη εγκατασταθεί τεράστιος αριθμός ανεμογεννητριών, έχοντας ήδη πνίξει τα βουνά και τους λόφους της περιοχής και αλλοιώσει το περιβάλλον των μνημείων και το φυσικό τοπίο.


Advertisement

Δε θα επιτρέψουμε ο προβαλλόμενος νέος παράδεισος της «πράσινης ανάπτυξης» να γίνει οδοστρωτήρας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας.

Διεκδικούμε:

Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού και γύρω από τον λόφο του Αγίου Νικολάου.

Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων.

Την ενιαία αρχαιολογική κήρυξη συνολικά του λόφου «Πυργάρι» με ζώνες προστασίας, που θα προστατεύουν τα μνημεία.

Τη συνεχή μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ για την συντήρηση, τον καθαρισμό και την ανάδειξη των χώρων.


Advertisement

Να μη γίνει κανένας δασικός αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήση γης πυρόπληκτων και προστατευόμενων περιοχών.

Καλούμε την Κυριακή 20/03/2021 και ώρα 11.00 σε κινητοποίηση στο λιμάνι των Ν. Στύρων και οδοιπορικό στα αρχαία λατομεία Νημποριού.

(Για το οδοιπορικό: Σημείο συγκέντρωσης η αρχή του μονοπατιού στον επαρχιακό δρόμο Κάψαλα- Νημποριό. Η πρόσβαση στα λατομεία του Νημποριού γίνεται από ομαλό πεζοπορικό μονοπάτι, διάρκεια πεζοπορίας 1.00 ώρα περίπου. Συνολική διάρκεια οδοιπορικού 3.00 ώρες περίπου. Είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να φορούν μακρύ παντελόνι, κλειστά παπούτσια, να έχουν μαζί τους νερό και κάποιο σνάκ. Με το πέρας του οδοιπορικού θα ακολουθήσει γλέντι σε ταβέρνα της περιοχής).


Advertisement

(Για το οδοιπορικό: 12.30 η ώρα στην αρχή του μονοπατιού για τα λατομεία από τον επαρχιακό δρόμο Κάψαλα- Νημποριό.  Η πρόσβαση στα λατομεία του Νημποριού γίνεται από ομαλό πεζοπορικό μονοπάτι, διάρκεια πεζοπορίας 1.00 ώρα περίπου. Συνολική διάρκεια οδοιπορικού 3.00 ώρες περίπου. Είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να φορούν μακρύ παντελόνι, κλειστά παπούτσια, να έχουν μαζί τους νερό και κάποιο σνάκ. Με το πέρας του οδοιπορικού θα ακολουθήσει γλέντι σε ταβέρνα της περιοχής).

Πληροφορίες

Επικοινωνία – Πληροφορίες στο 6946463239 (Νικολάου Κωνσταντίνος).

Δηλώσεις συμμετοχής για το πούλμαν από Αθήνα στο Τηλέφωνο της Γραμματείας του ΣΕΑ: 2103252214 και στο E-mail:  [email protected]

Δηλώσεις συμμετοχής για το πούλμαν από Χαλκίδα στο Τηλέφωνο του ΕΟΣ Χαλκίδας: 2221025230 Τρίτη και Πέμπτη 18.30- 21.30 και στο E-mail: [email protected]

Δηλώσεις συμμετοχής για Κύμη στο Τηλ.: 697 670 6686 (Γιώργος Βαλιάνος) και στο E-mail: [email protected]

Καλούν: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α),Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.), Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού στο ΥΠ.ΠΟ. (Π.Σ.Ε.Π.-ΥΠ.ΠΟ.), Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού, Σύλλογος Οικιστών Δήλησου, Σύλλογος Ξενοδόχων Στύρων, Εμπορικός Σύλλογος Στυρέων, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ.), Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας (Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας), Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης. Με τη στήριξη των Τοπικών- Κοινοτικών Συμβουλίων Στύρων και Νέων Στύρων και του Συλλόγου Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Σ.Α.Ε.Τ.Τ.Ε.).


Advertisement


Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Καλοκαίρι» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ - Ευφορικό και μελαγχολικό, λυρικό και παραληρηματικό, πληθωρικό κι ανοικονόμητο

«Καλοκαίρι» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ – Ευφορικό και μελαγχολικό, λυρικό και παραληρηματικό, πληθωρικό κι ανοικονόμητο

«Καλοκαίρι» (Leto). Σκηνοθεσία: Κιρίλ Σερεμπρένικοφ. Ηθοποιοί:Teo Yoo, Irina Starshenbaum, Roman Bilyk. Ρωσία, 2018. (Διαθέσιμο στο cinobo). «Είσαι σκουπίδι/... Όταν μου ...
Πάτρα: Πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ

Πάτρα: Πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ

Για μια ακόμη χρονιά η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) προσκαλεί όσους αγαπούν τη φωτογραφία φύσης, να πάρουν μέρος στην έκθεση ...
«Εγώ, Καπετάνιος» από 14 Μαρτίου στους κινηματογράφους

«Εγώ, Καπετάνιος» από 14 Μαρτίου στους κινηματογράφους

H Weirdwave, από τις 14 Μαρτίου, παρουσιάζει τη νέα ταινία του Ματέο Γκαρόνε «Εγώ, Καπετάνιος». Η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ ...
«Μαρία Μολινέρ, απλώνοντας λέξεις» - Διαδικτυακή προβολή από το Ινστιτούτου Θερβάντες

«Μαρία Μολινέρ, απλώνοντας λέξεις» – Διαδικτυακή προβολή από το Ινστιτούτου Θερβάντες

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου (FeCHA), επέλεξαν να προβάλουν ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13767 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top