tetartopress

Κώστας Πελετίδης: Το ζήτημα των αδέσποτων είναι ψηλά στην ιεράρχηση της Δημοτικής Αρχής


«Το ζήτημα δεν είναι να «κρύψουμε» τα αδέσποτα ζώα, κλείνοντάς τα  σε ένα χώρο. Το ζήτημα είναι πώς πρέπει να λειτουργήσουμε ως κοινωνία ώστε να μην υπάρχουν αδέσποτα. Ο δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας συμπεριλαμβάνει και την ευζωία των ζώων που ζουν σε αυτή» αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε την Τρίτη 4 Απριλίου στο Δημαρχείο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων.

Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων από το Δήμο Πατρέων είπε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο η Δημοτική Αρχή έθεσε εξαρχής υψηλά στην ιεράρχηση των ζητημάτων που έπρεπε να λυθούν. «Δεδομένου δε ότι είχε κλείσει η «Μέριμνα» στο χώρο του Πανεπιστημίου ο Δήμος κλήθηκε να διαχειριστεί ένα πολυσύνθετο θέμα για το πώς θα στεγάσει, θα περιθάλψει, θα προστατεύσει, θα σιτίσει και θα προωθήσει τις υιοθεσίες των αδέσποτων ζώων, ενώ του έχει μεταφερθεί από το κράτος η αρμοδιότητα χωρίς όμως να του μεταφερθούν και τα ανάλογα κονδύλια και η δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού».

«Από τότε που μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα των αδέσποτων στους Δήμους μέχρι το 2022 ο Δήμος πήρε από το κράτος μόλις 27.000 ευρώ και έδωσε, από ίδιους πόρους, 600.000 για τη διαχείρισή τους», είπε ο Κώστας Πελετίδης.

Από το 2017, είπε, επίσης, ότι η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την  υιοθεσία αδέσποτων και για τον περιορισμό της αναπαραγωγής τους με στειρώσεις.

«Το έργο αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις φιλοζωικές οργανώσεις. Η συνδρομή τους ήταν και είναι πολύ μεγάλη, όπως επίσης και η συνδρομή των φιλόζωων εθελοντών, των εργαζόμενων του Δήμου, αλλά και του πατραϊκού λαού που συμμερίζεται και κατά ένα μεγάλο μέρος συμβάλλει στο έργο» σημείωσε ο Δήμαρχος και συνέχισε λέγοντας ότι ο Δήμος χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό και πως είναι άθλος σήμερα το έργο της διαχείρισης να το κάνουν εργαζόμενοι που ήρθαν στο Δήμο για άλλες εργασίες.

Ο Δήμαρχος ανέφερε και στοιχεία για τη διαχείριση των αδέσποτων: Το 2021 έγινε περίθαλψη 319 αδέσποτων ζώων και 114 στειρώσεις και την επόμενη χρονιά, το 2022, 649 περιθάλψεις, 422 στειρώσεις και 100 υιοθεσίες.

Τώρα ο προϋπολογισμός του Δήμου για τη διαχείριση των αδέσποτων είναι 1.079.000 ευρώ, αλλά και πάλι οι κεντρική χρηματοδότηση δεν επαρκεί και χρειάζεται να συμβάλλει ο Δήμος με 406.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους, τις φιλοζωικές οργανώσεις, τους εθελοντές, την κτηνίατρο κυρία Ιωάννα Γιαννακοπούλου και όλους όσους συμμετέχουν στο έργο της διαχείρισης και της ευζωίας των αδέσποτων και έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύση Πλέσσα, ο οποίος υπογράμμισε ότι το κράτος σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι απόν και ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αδέσποτα έγκλειστα. Θα έπρεπε να μην γίνονται εγκαταλείψεις ζώων συντροφιάς και όσα ζώα είναι μη δεσποζόμενα να πήγαιναν σε κηδεμόνες.

Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι το ζήτημα είναι κυρίαρχο και χρειάζεται κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει και κεντρική χρηματοδότηση και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομίας του Δήμου Πατρέων, Βασίλης Τσιγάρας, τόνισε ότι τώρα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, υπάρχει το καταφύγιο και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Από την πλευρά της η άμισθη σύμβουλος Δημάρχου για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς, Αλεξάνδρα Δημοπούλου, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που κάνουν και οι εργαζόμενοι του Δήμου και οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι εθελοντές. Μάλιστα μίλησε στους αθλητές της Ολυμπιάδας Πατρών και στην προπονήτριά τους στο στίβο, Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι, που ήταν παρόντες στην συνέντευξη Τύπου και που πρώτοι είχαν σπεύσει να προσφέρουν εθελοντικά στο καταφύγιο αδέσποτων του Δήμου.

«Να απλώσουμε την αλληλεγγύη μας και να δώσουμε ένα κομμάτι από τον αγώνα μας και για τα ζώα» τόνισε η Αλεξάνδρα Δημοπούλου.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Η απαγωγή της Τασούλας» - Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας

Πάτρα: «Η απαγωγή της Τασούλας» – Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου

Μια σειρά παραστάσεων με το θεατρικό «Η απαγωγή της Τασούλας», θα πραγματοποιήσει το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας, στο Θέατρο Επίκεντρο+ από ...
"Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες" του Φαμ Τιέν Αν - Εμβυθιστικό, πνευματικό, μαγικό ταξίδι

“Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες” του Φαμ Τιέν Αν – Εμβυθιστικό, πνευματικό, μαγικό ταξίδι

"Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες" ("Bên trong vo kén vàng" / "Inside the yellow cocoon shell"). Σκηνοθεσία: Φαμ Τιέν ...
Θανάσης Πεθεριώτης

«Ο Άγνωστος Πρίγκιπας: Παύλος Σιδηρόπουλος» στο Θέατρο 2510

Η παράσταση  «Ο Άγνωστος Πρίγκιπας: Παύλος Σιδηρόπουλος» του Ανδρέα Ζαφείρη, επιστρέφει για 2η χρόνια στο Θέατρο 2510. Φέτος δίπλα στον ...
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

Ποιοι είναι οι «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»

Μετά τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» η Ομάδα Συλλογική Μνήμη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13729 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top