tetartopress

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Farah Nabulsi: The Present
Farah Nabulsi: The Present

Farah Nabulsi: The Present


Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από μια επιμελημένη επιλογή, θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους Παλαιστινίων κυρίως δημιουργών του κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ ανοίγει το πρόγραμμά του στον Άγιο Νικόλαο την Παρασκευή, 05 Ιουλίου στονΚινηματογράφο Χριστίνα. Οι προβολές συνεχίζουν το Σάββατο, 06 Ιουλίου στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Πάνω Ελούντας και ολοκληρώνονται την Κυριακή, 07 Ιουλίου στην Πλατεία Δικαστηρίων Νεάπολης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και μετά τις προβολές ακολουθεί συζήτηση με την επιμελήτρια του PIFFLimassol εικαστικό Jafra Abu Zoulouf, τον  Διευθυντή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου παλαιστινιακής καταγωγής,  Μασούντ Χάνι, τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα Mohammed El Sayed, τον Γραμματέα της  Παροικίας Ahmed Hassan αλλά και σκηνοθέτες και ακτιβιστές που βρέθηκαν στην εμπόλεμη ζώνη και μπορούν να συμβάλουν στον προβληματισμό του κοινού.

 

Λίγα Λόγια για τη Διοργάνωση

 

Το φεστιβάλ διοργανώνει η ομάδα του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ομάδα: «Στοχεύουμε σε μια κοινωνία συμπεριληπτική, με ενσυναίσθηση, μια κοινωνία αλληλέγγυα που να λειτουργεί με γνώμονα τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Στο επίκαιρο πλαίσιο της γενοκτονίας του λαού της Γάζας και της κατοχής της παλαιστινιακής γης από το κράτος του Ισραήλ και τους εποίκους από το 1948, πιστεύουμε ότι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να δώσουμε φωνή στον παλαιστινιακό λαό.

Έτσι αποφασίσαμε να προβάλουμε το έργο Παλαιστίνιων δημιουργών ως μια δεύτερη έκδοση του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου (PiffLimassol) που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση, τον περασμένο Φεβρουάριο στη Λεμεσό της Κύπρου. Η εμπνεύστρια της ιδέας, Παλαιστίνια εικαστικός Jafra Abu Zoulouf που ζει στη Λεμεσό τα τρία τελευταία χρόνια, με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε την πρότασή μας για μια «αντιγραμένη» έκδοση του PiffLimassol και εξασφάλισε εκ μέρους μας τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Μέσα από αυτή την εκδήλωση θα θέλαμε να συνεισφέρουμε στην ανάδειξη της Παλαιστινιακής πραγματικότητας στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τα κατεχόμενα εδάφη αλλά και στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της Παλαιστίνης.

Οι ταινίες δεν αφορούν μόνο στην πολιτική ιστορία της Παλαιστίνης, αλλά και στα καθημερινά προβλήματα και αγωνίες που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι όπου κι αν βρίσκονται.Ο ελληνικός λαός γενικότερα αλλά και της Κρήτης ειδικότερα μπορεί με ευκολία να αντιληφθεί και να συσχετισθεί με τη θεματική των ταινιών καθώς πολλές από αυτές αφορούν στην αγροτική ζωή και τον απλό τρόπο διαβίωσης των Παλαιστινίων αλλά και να του φέρει θύμησες από το παρελθόν όταν ο ίδιος τελούσε υπό κατοχή.

Hamza: Chasing the Ghost Chasing Me

Hamza: Chasing the Ghost Chasing Me


Πρόγραμμα Προβολών PiffCrete 1st edition

(* Οι ταινίες είναι κατάλληλες για ηλικίες 16 ετών και άνω)

 

Παρασκευή 5 Ιουλίου

Κινηματογράφος Χριστίνα – Άγιος Νικόλαος

 

21:00 | Foragers (Τροφοσυλλέκτες) της Jumana Manna

2022  Ντοκιμαντέρ/Δράμα  65’

Το Foragers συνδυάζει µεθοδολογίεςτεκµηρίωσης και µυθοπλασίας για να αποδώσει τη σύγκρουση µεταξύ των Ισραηλινών Αρχών για την Προστασία της Φύσης και των Παλαιστινίων τροφοσυλλεκτών. Με καυστικό χιούµορ, η ταινία απαθανατίζει την αγάπη, την αντοχή και τη γνώση της παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά µέσα σ’ ένα άκρως πολιτικοποιηµένο περιβάλλον

 

22:30 | Q/A

Ακολουθεί συζήτηση µε την επιµελήτρια του PIFFLimassol Jafra Abu Ζoulouf

 

Σάββατο 6 Ιουλίου

Παλιό Δημοτικό Σχολείο – Εκκλησία ζωοδόχου Πηγής Ελούντα

21:00 Ταινίες Μικρού Μήκους

 

120 KM του Waseem Khair

2021  Ντοκιμαντέρ  30’

Οι Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες Osama Atwa και Waseem Khair ταξιδεύουν στο Λίβανο για µια καλλιτεχνική περιήγηση στους προσφυγικούς καταυλισµούς της Βηρυτού. Παρά την απαγόρευση των Ισραηλινών αρχών να ταξιδέψουν εκεί, καταφθάνουν και οι δυο τους εν τέλει στο Λίβανο.Ολοκληρώνοντας την περιοδεία αυτή επιστρέφουν στην Παλαιστίνη όπου ένα νέο ταξίδι θα αρχίσει, µε δίκες και Ισραηλινά δωµάτια ανακρίσεων εξαιτίας ενός ταξιδιού 120 χιλιοµέτρων. Η καλλιτεχνική τους αυτή περιήγηση θα τους κοστίσει 20 µήνες στις Ισραηλινές φυλακές.


Hamza: Chasing the Ghost Chasing Me του Ward Kayyal

2022  Δράμα 18’

Καθώς ο µεσήλικας Hamza αναρρώνει από µία ασθένεια, ταυτόχρονα συνεχίζει την πρακτική που ξεκίνησε όταν αποφυλακίστηκε από την ισραηλινή φυλακή πριν από 20 χρόνια. Κάθε µέρα, πηγαίνει στο δάσος για να κυνηγήσει το λιοντάρι που οι ντόπιοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει.


The Present της Farah Nabulsi  Σκηνοθεσία: Brunode Champris

2020   Δράμα  24’

Ο Yusef στην επέτειο του γάμου του, αναχωρεί µαζί µε τη µικρή του κόρη, από τη ∆υτική Όχθη για να αγοράσει ένα δώρο στη σύζυγό του. Ανάµεσα σε στρατιώτες, διαχωρισμένους δρόμους και σημεία ελέγχου, πόσο εύκολο είναι να πάει κανείς για ψώνια;


Oceans of Injustice της Farah Nabulsi

2017   Δράμα  11’

Για δεκαετίες, μία ανυπολόγιστη αδικία πραγματοποιείται σε βάρος ενός ολόκληρου λαού. Μέσα από τα νέα μέσα, νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε τι περνά αυτός ο λαός. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ιδέα. Στόχος του Oceans of Injustice είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τον αγώνα των Παλαιστινίων για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα.


22:30 ||Q/A

Ακολουθεί συζήτηση µε την επιµελήτρια του PIFFLimassol Jafra Abu Ζoulouf και την εκπρόσωπο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Women United For Peace Melanie Fouquay.

 

Κυριακή 7 Ιουλίου

Πλατεία Δικαστηρίων Νεάπολη

 

21:00: Today They Took My Son της Farah Nabulsi

2014  Δράμα   7’

Μια µητέρα αντιµετωπίζει την αρπαγή του µικρού της γιου από τον στρατό. Η αδυναμία της να αποτρέψει τη σκληρή και απάνθρωπη µεταχείριση που γνωρίζει ότι βιώνει το παιδί της, είναι κάτι περισσότερο από ό,τι µπορεί να αντέξει µια µητέρα. Αυτό συµβαίνει σε περισσότερα από 700 παιδιά το χρόνο στην Παλαιστίνη.


The Wanted 18 των Amer Shomali & Paul Cowan

2014 Ντοκιμαντέρ / Animation  75’

Μέσα από την τεχνική εµψύχωσης stopmotion (stop-motionanimation), σχέδια και συνεντεύξεις, οι σκηνοθέτες Amer Shomali και Paul Cowan αναδηµιουργούν µια εκπληκτική αληθινή ιστορία: την καταδίωξη δεκαοκτώ αγελάδων από τον ισραηλινό στρατό, των οποίων η ανεξάρτητη παραγωγή γάλακτος, σε µια Παλαιστινιακή αγροτική κολεκτίβα κηρύχθηκε “απειλή για την εθνική ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ”.


22:30 ||Q/A

Ακολουθεί συζήτηση µε την επιµελήτρια του PIFFLimassol Jafra Abu Zoulouf, τον διευθυντή της ΜΕΘ Αγίου Νικολάου Hany Massoud, τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα Mohammed El Sayedκαι τον Γραμματέα της  Παροικίας Ahmed Hassan.

 

Fundraising Campaign

 

Στόχος της καμπάνιας είναι η συγκέντρωση χρημάτων για τα έξοδα της διοργάνωσης αλλά και για τη στήριξη ενός ταλαντούχου παλαιστίνιου καλλιτέχνη από τη Γάζα του Durgham Qreiqe, που μαζί με άλλους καλλιτέχνες δίνουν όλη τους την ενέργεια μέσω της τέχνης, οργανώνοντας διάφορες δραστηριότητες για να δώσουν λίγη χαρά στα παιδιά της Γάζας που βιώνουν αυτή την τρομακτική πραγματικότητα τόσο καιρό.

Farah Nabulsi: Today They Took My Son

Farah Nabulsi: Today They Took My Son


Πληροφορίες

 

Ημερομηνίες: 5 –  7 Ιουλίου 2024

Χώροι Φεστιβάλ: Κιν/φος Χριστίνα, Εθν.Αντιστάσεως 11, Άγ. Νικόλαος (05/7)  Παλιό Δημοτικό Σχολείο, Άνω Ελούντα (06/07) Πλατεία Δικαστηρίων Νεάπολης (07/07)

Ώρες έναρξης: 21.00

Είσοδος : Ελεύθερη

Καταλληλότητα: Οι ταινίες είναι κατάλληλες για ηλικίες  άνω των 16 ετών

Fundraising Links: PiffCrete | Durgham Qreiqe

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας, πρόκειται να δώσει συναυλία τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 8μ.μ ...
Παλαιά Σφαγεία

Πάτρα: Συναυλία “Φωνητικά Σύνολα Solfege Kodaly” του Δημοτικού Ωδείου στα Παλαιά Σφαγεία

Στο πλαίσιο της ενότητας εκδηλώσεων  του Δημοτικού Ωδείου Πατρών υπό τον τίτλο «Μουσική από παιδιά για παιδιά», την Δευτέρα 27 ...
11o Athens garden festival στον κήπο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2 Αθήνα, έναντι σταθμού Λαρίσης) στις 30 και 31 Μαΐου

Athens garden festival 2024

Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και η ΕΑΤΑ (Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων) στα πλαίσια του "This ...
Ανακάλυψε το πλήρες πρόγραμμα του Athens Music Week

Ανακάλυψε το πλήρες πρόγραμμα του Athens Music Week

4 μέρες, 4 venues, 40 καλλιτέχνες και 160 ομιλητές από 26 χώρες. Το μοναδικό γεγονός στην Ελλάδα που ενώνει το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13920 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top