tetartopress

Κυριακή 1/10 Συλλαλητήριο στον Παλαμά Καρδίτσας

Καρδίτσα: μαζικοί, μαχητικοί και διεκδικητικοί αγώνες

Καρδίτσα: μαζικοί, μαχητικοί και διεκδικητικοί αγώνες


Συγκέντρωση και διαδήλωση στον Παλαμά Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 12:00. Αναλυτικά το κάλεσμα του Δίκτυου αλληλεγγύης και αγώνα Καρδίτσας – Για υγεία, ζωή και ελευθερία:

 

Το σύστημα που μας πνίγει, μας καίει και μας σκοτώνει, δε μεταρρυθμίζεται ανατρέπεται

 

Είμαστε πρωταγωνιστές στο ίδιο έργο που παίζεται για 2η φορά μέσα σε τρία χρόνια. Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και τεράστιες περιβαλλοντικές και υλικές καταστροφές. Οι εικόνες και οι ζωντανές μεταδόσεις αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Τα λόγια των ανθρώπων που σωθήκανε φτάνουν, δεν χρειάζεται να πει κανένας τίποτα περισσότερο, θα ήτανε ύβρις. Το όποιο νέο περιμένουμε από εδώ και πέρα αφορά μόνο τον μακάβριο αριθμό νεκρών που θα αποκαλυφθούν για να ολοκληρωθεί η τραγωδία.

 

Φτάνει πια με τους νεκρούς μας. Δε μπορούμε απλά να καθόμαστε και να τους μετράμε.

 

Η καταστροφή αυτή δεν ήρθε ξαφνικά και οι ευθύνες για την τραγωδία έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση. Μόλις 3 χρόνια νωρίτερα ένα άλλο καταστρεπτικό φυσικό φαινόμενο «Ιανός» χτύπησε την περιοχή μας αφήνοντας πίσω νεκρούς και υλικές ζημιές. Τότε το κεντρικό μαζί με το τοπικό κράτος διαβεβαιώνανε ότι τα χρήματα που θα δοθούνε θα εξαφανίσουνε το κίνδυνο όμοιας καταστροφής. Υπουργοί, Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι μάς βομβαρδίζανε συνεχώς με το ποσά των έργων που θα εκτελούνταν.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα έργα που αποφασιστήκανε, συμφωνηθήκανε απευθείας με την εθνικό μας εργολάβο και ευεργέτη μέσα στο κλειστά γραφεία των υπουργείων χωρίς κανείς να ξέρει ποια είναι, ούτε οι τοπικοί δήμαρχοι! Το μόνο που μάθανε οι φτωχοί ιθαγενείς ήτανε το ποσό των 254 εκατομμυρίων €. Συμπλήρωνε το ποσό των 143 εκατομμυρίων € που δοθήκανε απευθείας στο τοπικό κράτος (Δήμους και Περιφέρεια) για έργα που οι ίδιοι θα αποφασίζανε και αυτοί τα δώσανε με την σειρά τους απευθείας σε δικούς τους εργολάβους χωρίς να μάθει κανείς τίποτα .

 

Φτάνει πια με τις καταστροφές μας .  Δεν μπορούμε απλώς να τις ζούμε.

 

Με βάση τη σημερινή εικόνα κρίνεται η τεράστια αποτελεσματικότητα όλων αυτών των έργων των 400 εκατομμυρίων €. Αλήθεια ρωτάει όλος ο κόσμος, που πήγανε 400 εκατομμύρια, όταν κανείς δεν βλέπει έργα δίπλα του, παρά μόνο βιτρίνες; Πού πήγανε όλα αυτά τα λεφτά; Όταν το μόνο που σώθηκε είναι η γέφυρα της ΤΕΡΝΑ για να φτιάξει τις ανεμογεννήτριες; (κόπηκε ο δρόμος βέβαια δίπλα από την γέφυρα αλλά αυτός είναι για τους ντόπιους). Είναι προφανές ότι η πόλη της Καρδίτσας δεν πλημμύρισε ολόκληρη για 2η φορά μέσα σε 3 χρόνια και “θυσιαστήκανε” τα περιφερειακά χωρία του Νομού γιατί θα ήτανε καταστρεπτικό πολιτικά να ξαναγίνει. (Τόση είναι η αξία των ζωών των συνανθρώπων μας στα χωριά).

Σε όλους αυτούς που αναφέρουν ότι τα φαινόμενα ήταν πρωτοφανή και κανένα έργο δεν θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση θα τους καλέσουμε να μας πουν (τυχαία τα νούμερα) εάν οι 30 νεκροί έχουν διαφορά από τους 10 νεκρούς, εάν τα 40 πλημμυρισμένα χωρία έχουν διαφορά από τα 10, εάν τα 800.000 πλημμυρισμένα στρέμματα χωραφιών έχουν διαφορά από τα 300.000.

Η κακοκαιρία Ντάνιελ ήρθε σαν φυσική συνέχεια του Ιανού. Ήρθε για να αποκαλύψει με μεγαλειώδη τρόπο ότι η προηγούμενη καταστροφή ήτανε απλώς ακόμα μια ευκαιρία για μπίζνα για το εγχώριο κεφάλαιο και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς με τον “Άγιο Ιανό”. Τοπικό και εθνικό κράτος υπό τις οδηγίες της ΕΕ και υπηρετώντας την κυρίαρχη πολιτική που υπαγορεύουν οι αγορές στα πλαίσια του καπιταλισμού, έχουν υποτάξει τα πάντα στο αναμενόμενο κέρδος για τις μεγάλες εταιρείες (κατασκευαστικές, χρηματοπιστωτικές, υγείας κλπ).

Σε αυτό το πλαίσιο δεν χωράει κανένα έργο ή πολύ περισσότερο συντήρηση, το οποίο να έχει κοινωνικό πρόσημο και κοινωνική συνεισφορά.

Ήδη ο πρωθυπουργός σφύριξε με τις δηλώσεις του από τη Θεσσαλία την έναρξη ενός νέου κύκλου μπίζνας όταν είπε ότι στα νέα έργα δεν μπορεί να συμμετέχει μόνο ένας εθνικός εργολάβος αλλά των σύνολο των εθνικών εργολάβων. (Σκεφτείτε μόνο τι μάσα έχει να πέσει!)

 

Είναι η ώρα να ζητήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

 

Από την πλευρά του ο απλός κόσμος που έχει σωθεί από την καταστροφή, συγκλονισμένος από τα γεγονότα τρέχει εθελοντικά να βοηθήσει και να προσφέρει ότι είναι απαραίτητο. Αυτό αποκαλείται αλληλεγγύη. Αναδεικνύει τη γύμνια κατάντια και εξευτελισμό του τοπικού και κεντρικού κράτους, το οποίο μέσω του Δήμου Καρδίτσας (του τελειώσανε τα μαυραγορίτικα από τον Ιανό φαίνεται) κάνει έκκληση στους πολίτες να προσφέρουν ότι έχουν. Αντί να προσφέρει βοήθεια ή να τσακιστεί να βρει εάν δεν έχει, το οργανωμένο κράτος καλεί τους τυχερούς που δεν πνιγήκανε να σώσουν αυτούς που πλημμυρίσανε. (Αλήθεια τι χρειαζόμαστε ένα τέτοιο κράτος και δεν το διαλύουμε;) Είναι τέτοια η ξεφτίλα τους που στοιβάζουν στην κυριολεξία τους διασωθέντες μέσα σε γυμναστήρια σχολείων ενώ θα έπρεπε να επιτάξουν ξενοδοχεία από όλη την περιφέρεια, για τη φιλοξενία τους.

Απέναντι σε όλη αυτή την δυστοπία που δεν έρχεται αλλά είναι εδώ και μας τυραννάει , πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι τώρα. Η αλληλεγγύη μας για να μη γίνει προεκλογική φιέστα πρέπει να μπολιαστεί με διεκδίκηση για να έχει αποτέλεσμα. Πρέπει να έχει στον πυρήνα της τη σκέψη ότι πνιγμένοι, καμένοι, άνεργοι, κυνηγημένοι , πεινασμένοι, φτωχοί δεν είμαστε από επιλογή. Είναι το σύστημα που καθορίζει την ζωή μας για το δικό του κέρδος. Εάν δεν αντιπαρατεθούμε μαζί του συνολικά η αλληλεγγύη μας θα πέφτει σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

 

Φτάνει πια μες τις αναβολές! Ο λαός θα σώσει τον λαό

 

Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει με δυναμικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις να απαιτήσουμε όλα όσα μας κάνουν την ζωή αξιοβίωτη. Να απαιτήσουμε αντιπλημμυρικές υποδομές και αποστραγγιστικά έργα ουσίας, και όχι βιτρίνας, σε συμβίωση με το φυσικό κόσμο, να σταματήσει η καταπάτηση και η τσιμεντοποίηση των ποταμών και των ρεμάτων. Να μην μας βάλουνε στο ζύγι το κόστος και το κέρδος, στο κάτω κάτω εμείς οι εργαζόμενοι τον παράγουμε τον πλούτο αυτού του κόσμου.

 

Απαιτούμε:

 

– Φιλοξενία των πληγέντων σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης

– Άμεση και πλήρη αποκατάσταση και αποζημίωση των ζημιών σε σπίτια, υποδομές, αγροτική παραγωγή, καλλιέργειες

– Κατασκευή άμεσα όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και συντήρηση των ήδη υπαρχόντων

– Μέτρα πρόληψης σχετικά με τα στάσιμα τοξικά και μολυσμένα ύδατα και ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με προσωπικό και χρηματοδότηση (καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος για σοβαρότατη υγειονομική κρίση.)

 

Δεν θα μας σώσουν αυτοί που μας έπνιξαν. Να μη μείνει αναπάντητο το κρατικό – καπιταλιστικό έγκλημα των πλημμυρών. Ο μόνος δρόμος είναι οι μαζικοί, μαχητικοί και διεκδικητικοί αγώνες

Δίκτυο αλληλεγγύης και αγώνα Καρδίτσας – Για υγεία, ζωή και ελευθερία

 

Κυριακή 1/10 Συλλαλητήριο στον Παλαμά Καρδίτσας


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top