Λαθροθήρες σκότωσαν Ασπροπάρη στη Βουλγαρία
Η Boyana, ένας Ασπροπάρης η ιστορία του οποίου συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, βρέθηκε νεκρή κοντά στην πόλη Jebel της Βουλγαρίας. Το πουλί έφερε τραύμα που σύμφωνα με ενδείξεις οφείλεται σε πυροβολισμό. Η Boyana ήταν ο πρώτος Ασπροπάρης στην Ευρώπη που μεγάλωσε σε ζωολογικό κήπο και μετά την απελευθέρωσή του, ζευγάρωσε στο φυσικό περιβάλλον.
Όπως αναλυτικά ενημερώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:
Πριν λίγες ημέρες, η Βουλγάρικη Εταιρεία για την Προστασία των Πουλιών (BSPB) έλαβε σήμα από τον δορυφορικό πομπό με τον οποίο είχε σημανθεί η Boyana. Η ομάδα της BSPB με τη συνδρομή του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου Bars, έσπευσε στο σημείο όπου και εντόπισε το κουφάρι του νεκρού γύπα. Για το συμβάν ενημερώθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και άμεσα συγκροτήθηκε δια-υπηρεσιακή ομάδα -με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αστυνομίας, του γραφείο του Εισαγγελέα και της Δασικής Υπηρεσίας-που ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση με στόχο να διευκρινιστούν οι συνθήκες θανάτου του σπάνιου πουλιού και να βρεθεί ο ένοχος αυτής της βίαιης πράξης ενάντια στη βουλγαρική Φύση. Το κουφάρι του άτυχου γύπα έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων των Green Balkans για να εξεταστεί από κτηνίατρο.
Ο Ασπροπάρης είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος και ο πληθυσμός του καταγράφει την ταχύτερη μείωση μεταξύ όλων των αρπακτικών της Ευρώπης. Το είδος είναι προστατευόμενο και η δίωξή του στη Βουλγαρία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 5 έτη και πρόστιμο από 5 έως 20 χιλιάδες βουλγάρικα λεβ. Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση λαθροθηρίας με θύμα γύπα στην περιοχή Kardzhali τα τελευταία 2 χρόνια μετά τον Μαυρόγυπα που πυροβολήθηκε και υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.
Τα τελευταία 30 χρόνια, ο πληθυσμός του Ασπροπάρη στα Βαλκάνια έχει μειωθεί κατά 80% και πλέον μόλις 26 ζευγάρια αυτού του εμβληματικού είδους φωλιάζουν στη Βουλγαρία. Περισσότεροι από 20 οργανισμοί από 14 χώρες κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής του (σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική), έχουν ενώσει δυνάμεις για την προστασία του, καθώς ο κίνδυνος να εξαφανιστεί για πάντα από την ευρύτερη περιοχή η επιβλητική σιλουέτα αυτού του πουλιού, γνωστού και αγαπητού από την αρχαιότητα, είναι κάτι παραπάνω από πραγματικός.
Ο θάνατος της Boyana αποτελεί τεράστια απώλεια για τη βουλγάρικη Φύση και ένα τεράστιο πλήγμα για τους εκατοντάδες ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για να προστατεύσουν αυτό το παγκοσμίως απειλούμενο είδος, όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και σε όλη τη μεταναστευτική του διαδρομή ως την Αφρική.
Η Boyana εκκολάφθηκε και μεγάλωσε στον Ζωολογικό Κήπο της Πράγας, στην Τσεχία, το 2017. Ένα χρόνο αργότερα παραχωρήθηκε στη Βουλγαρία για να αποτελέσει μέρος του προγράμματος ενίσχυσης του πληθυσμού του είδους στη βαλκανική χερσόνησο. Το 2018, η Boyana απελευθερώθηκε σε περιοχή της Ανατολικής Ροδόπης και σύντομα προσαρμόστηκε με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον. Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, επισκέφθηκε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, και ήρθε αντιμέτωπη με αναρίθμητους κινδύνους στην προσπάθειά της να επιστρέψει και φέτος στη Βουλγαρία.
Εκεί, στην Ανατολική Ροδόπη, βρήκε το ταίρι της και μαζί κατέλαβαν μια αναπαραγωγική επικράτεια κοντά στην πόλη Jebel. Είναι η πρώτη φορά στη Βουλγαρία και μόλις η δεύτερη σε όλη την Ευρώπη, που ένας Ασπροπάρης που εκκολάφθηκε σε ζωολογικό κήπο ή κέντρο αναπαραγωγής ζευγάρωσε στο φυσικό περιβάλλον.