Τέταρτο

«Λενάκι / Δυο φωτιές και δυο κατάρες» – Το βιβλίο του Δημήτρη Ινδαρέ παρουσιάζεται στο θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα


Οι εκδόσεις της Εστίας και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία PIVOT παρουσιάζουν την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 στις 20:00 το βιβλίο του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ με τίτλο «Λενάκι / Δυο φωτιές και δυο κατάρες». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Λιθογραφείον» στην Πάτρα

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, μαζί με τον συγγραφέα, οι:

– Ελένη Γκίκα, φιλόλογος, συνιδρύτρια PIVOT
– Κώστας Λογαράς, συγγραφέας, ποιητής
– Κωνσταντίνος Μάγνης, διευθυντής σύνταξης εφ. Πελοπόννησος
– Ελένη Ψυχογιού, λαογράφος, ερευνήτρια

Το δημοτικό τραγούδι «Πού πας Ελένη από σπερού» θα ερμηνεύσουν οι: Γιάννης Παναγιωτόπουλος (ταμπουράς, φωνή) και Γωγώ Χρυσανθοπούλου (φωνή).

Το βιβλίο «Λενάκι / Δυο φωτιές και δυο κατάρες»είναι ένα στοχαστικό ταξίδι με οδηγό την ακαταμάχητη ανάγκη εξερεύνησης των ριζών σε μια ορεινή κοινότητα της Πελοποννήσου και με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά. Η τυχαία ανακάλυψη ενός πάκου εγγράφων στο πατρικό του σπίτι στην Πάτρα τον οδήγησε σε μια αναζήτηση βάθους επτά γενεών. Ανάμεσα στα χαρτιά βρίσκεται το εκκλησιαστικό επιτίμιο που αφορά την καταδίκη των εμπρηστών ενός πύργου στο Λειβάρτζι των Καλαβρύτων, εκεί όπου λίγο πριν από το 1821 πλέχτηκε το ειδύλλιο δύο αλλοθρήσκων: της Ελένης, κόρης του άρχοντα Κυρ-Χριστόδουλου, και του Ελμάζ-αγά της Μοστενίτσας.

Ο Δημήτρης Ινδαρές γεννήθηκε στην Πάτρα το 1964. Σπούδασε πολιτική επιστήμη και διεθνείς σχέσεις στην Πάντειο και σκηνοθεσία στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη κοντά στους Παντελή Βούλγαρη, Nίκο Περάκη, Φρίντα Λιάππα, Διαγόρα Χρονόπουλοκαι ως διευθυντής παραγωγής στην ταινία «Λευτέρης Δημακόπουλος» του Περικλή Χούρσογλου.Σκηνοθέτησε τις ταινίες μικρού μήκους: «Η Κυρία Έρση», «Το κυνήγι της πάπιας» (Α’ Βραβείο ταινίας μικρού μήκους στο 32ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1991),τα ντοκιμαντέρ «Περί χαρακτικής» και«Πάτρα, μια περιπλάνηση» και τις ταινίες μεγάλου μήκους «Ο τσαλαπετεινός του Wyoming» (Βραβεία καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και ήχου στο 36ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1995), και «Γαμήλια νάρκη» (Βραβεία β’ ανδρικού ρόλου για τον Αλέξανδρο Λογοθέτη και σεναρίου για τον Δ.Ινδαρέ, στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2003 και Πλατινένιο βραβείο για την καλύτερη κωμωδία στο WorldFest/Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χιούστον2004).


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10169 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top