Λέσβος: Ένα νέο ανοικτό Μουσείο για το απολιθωμένο δάσος γεννιέται

Πόσες αλήθεια ιστορίες μπορεί να μας πει ένα απολιθωμένο Δένδρο που γνώρισε όσο ζούσε δυο βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις;
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου δημιούργησε το νέο πάρκο απολιθωμάτων «Φυλάκιο», σε μια από τις πρώτες θέσεις που έχουν αναδειχθεί κατά μήκος του Οδικού Άξονα Καλλονής- Σιγρίου.
Πρόκειται για την πρώτη επισκέψιμη θέση που καθίσταται προσβάσιμη στο κοινό, αναδεικνύει τα νέα ευρήματα, και αποτελεί τμήμα ενός νέου υπαίθριου Μουσείου κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου.
Όπως μας ενημερώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου:
Η συστηματική ερευνητική εργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει να αποκαλύπτει τον πλούτο του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.
Στο νέο πάρκο απολιθωμάτων που δημιουργείται στο ύψωμα Ακρόχειρας, διακρίνονται τέσσερις διαδοχικοί ορίζοντες με όρθια απολιθωμένα δένδρα, που τεκμηριώνουν την εκδήλωση τεσσάρων μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων που οδήγησαν στην απολίθωση ισάριθμων δασών στη Δυτική Λέσβο.
Είναι η πρώτη θέση στην οποία η διαδοχή των απολιθωμένων δασών είναι ορατή πλέον και για τους επισκέπτες.
Επιβεβαιώνεται λοιπόν η επιστημονική παρατήρηση ότι η Λέσβος φιλοξενεί δεκάδες απολιθωμένα δάση διαφορετικής ηλικίας και σύνθεσης που συγκροτούν ένα μοναδικό στο είδος του αρχείο της χλωρίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά την περίοδο του Μειοκαίνου. Το αρχείο αυτό δημιούργησαν οι μεγάλες και καταστροφικές ηφαιστειακές εκρήξεις που γνώρισε η περιοχή για μια περίοδο τριών περίπου εκατομμυρίων ετών.