tetartopress

Λέσβος: Ιδιαίτερες καταγραφές κατά την ορνιθοπαρατήρηση


Η μετανάστευση των πουλιών είναι από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης και ένας από τους λόγους που αυτά έχουν μαγνητίσει το ενδιαφέρον και την αγάπη του ανθρώπου σε κάθε γωνιά της Γης.  Κάθε Φθινόπωρο (και Άνοιξη) δισεκατομμύρια πουλιά ταξιδεύουν προς (από) τις περιοχές όπου θα περάσουν το Χειμώνα κάνοντας αισθητό το πέρασμά τους στους παρατηρητές πουλιών και όχι μόνον. Δυο φορές το χρόνο (Μάιο και Οκτώβριο), υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οργανώνονται εκδηλώσεις για την παρατήρηση της μετανάστευσης των πουλιών και τον τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών» (World Migratory Bird Day) σε όλο τον κόσμο.

Η Λέσβος, που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο, είχε τη δική της συμμετοχή στον παγκόσμιο χάρτη των εκδηλώσεων με δύο εξορμήσεις: μια απογευματινή στην Αλυκή Καλλονής (Σάββατο 8/10) και μια πρωινή στην Αλυκή Πολυχνίτου (Κυριακή 9/10) με σκοπό την παρατήρηση της φθινοπωρινής μετανάστευσης στους υγροτόπους του νησιού. Οι εξορμήσεις ήταν ανοιχτές για κάθε ηλικία και οι συμμετέχοντες γνώρισαν τον κόσμο των πουλιών με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού (κυάλια, τηλεσκόπια).

Οι πιο ιδιαίτερες καταγραφές ήταν μιας Αγκαθοκαλημάνας και δύο Ροδοπελεκάνων (ανάμεσα στους σχετικά κοινούς για το Φθινόπωρο Αργυροπελεκάνους), στην Αλυκή Καλλονής και ενός Ψαραετού στην Αλυκή Πολυχνίτου, ειδών που καταγράφονται στο νησί μας αποκλειστικά διερχόμενα. Άλλα είδη που οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ήταν οι Μαυροπελαργοί, Αργυροτσικνιάδες, Λευκοτσικνιάδες, Χουλιαρομύτες, Κορμοράνοι, Αβοκέτες, Κοκκινοσκέληδες, Τουρλίδες κ.ά.

Οι εξορμήσεις συντονίστηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής, που ασχολείται με την παρακολούθηση των πουλιών και των υγροτόπων της περιοχής.

Και αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν τμήμα των εξορμήσεων σε οικολογικά σημαντικές περιοχές της Δυτικής Λέσβου με θέμα «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – εξορμήσεις στη φύση» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων και συνδιοργανώνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Δυτικής Λέσβου. Εντάσσονται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, των επισκεπτών και των μαθητών της Λέσβου για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων πεδίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και για πιο άμεσες πληροφορίες για την κάθε εξόρμηση τη σελίδα του στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2251047033, 2253054434 και e-mail: [email protected].

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13874 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top