tetartopress

LifeWildWolf: Τεχνογνωσία για τη διαχείριση περιστατικών εμφάνισης λύκων στην Πάρνηθα


Η αύξηση του πληθυσμού του λύκου στην Πάρνηθα οδηγεί στη μετακίνηση του προς περιαστικές περιοχές και σε εμφάνιση περιστατικών εξοικείωσης του λύκου στην ανθρώπινη παρουσία.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ συμμετέχει σε έργο Life για την απόκτηση τεχνογνωσίας στην ορθή διαχείριση περιστατικών εμφάνισης λύκων σε αστικές και περιαστικές περιοχές, με εφαρμογή στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας Όπως αναλυτικά αναφέρει ο Οργανισμός:

Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2023 και στην Αθήνα ξεκίνησε  το έργο LifeWildWolf. Με στόχο την απόκτηση τεχνογνωσίας που θα επιτρέψει την ορθή διαχείριση περιστατικών εμφάνισης λύκων σε αστικές και περιαστικές περιοχές, ξεκίνησε σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες –και στην Ελλάδα- η υλοποίηση έργου Life. Η παρουσία άγριας ζωής κοντά σε κατοικημένες περιοχές είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται όλο και πιο συχνά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ορισμένες φορές οδηγεί σε κρίσιμες καταστάσεις που περιλαμβάνουν κινδύνους, ενώ λίγες χώρες είναι προετοιμασμένες ώστε να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις με σαφή και δοκιμασμένα πρωτόκολλα.

Ως προς τη χώρα μας, η περιοχή που επιλέχτηκε και θα συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, ένα περιαστικό δάσος δίπλα στην πρωτεύουσα, με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπου παρατηρείται  συνεχής αύξηση του πληθυσμού του λύκου μετά την επανεμφάνισή του, το 2012.

Η αύξηση του πληθυσμού του λύκου οδηγεί στη μετακίνηση του προς περιαστικές περιοχές και, σε συνδυασμό με την μεγάλη επισκεψιμότητα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, έχουν οδηγήσει σε εμφάνιση περιστατικών εξοικείωσης του λύκου στην ανθρώπινη παρουσία. Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στην περιοχή, στοχεύουν στην βελτίωση του διαμοιρασμού του χώρου μεταξύ λύκου και ανθρώπου, χωρίς να χαθούν οι οικολογικοί ρόλοι του λύκου και η πολιτισμική ταυτότητα των τοπικών κοινωνιών.

Το έργο, με τίτλο“LifeWildWolf: Concreteactions for maintaining wolves wild in anthropogenic landscapes of Europe”, θα εφαρμοστεί σε αγροτικές, αστικές και περαστικές περιοχές της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίες φιλοξενούν επτά από τους πιο σημαντικούς πληθυσμούς λύκου στην Ευρώπη.Θα έχει διάρκεια πέντε έτη και συνολικό προϋπολογισμό 7.028.148 ευρώ.

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 30/1 – 1/2/2023 στη Ρώμη, καθώς συντονιστής φορέας είναι το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικολογίας της Ρώμης. Την υλοποίηση του έχει αναλάβει  διεπιστημονική ομάδα από 18 εταίρους από τις οκτώ χώρες που συμμετέχουν. Από την Ελλάδα συμμετέχουν η ΜΚΟ Καλλιστώ και ο ΟΦΥΠΕΚΑ, μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ

Πάτρα: «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Περιοδική Έκθεση με τίτλο «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ...
12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Εμπρός

12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

20-26 Φεβρουαρίου 2024. Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Αναλυτικά το κάλεσμα: Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ...
«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα - Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα – Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» (Plan 75). Σκηνοθεσία: Τσι Χαγιακάουα. Πρωταγωνιστούν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι. Ιαπωνία, 2022. Ο Τάρο ...
«Η απαγωγή της Τασούλας» - Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας

Πάτρα: «Η απαγωγή της Τασούλας» – Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου

Μια σειρά παραστάσεων με το θεατρικό «Η απαγωγή της Τασούλας», θα πραγματοποιήσει το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας, στο Θέατρο Επίκεντρο+ από ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13746 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top