tetartopress

Λίμνη Κερκίνη: 12 Αργυροπελεκάνοι με δορυφορικούς πομπούς

12 οι Αργυροπελεκάνοι με δορυφορικούς πομπούς

12 οι Αργυροπελεκάνοι με δορυφορικούς πομπούς


Η προγραμματισμένη επιχείρηση παγίδευσης αργυροπελεκάνων της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) στέφθηκε με επιτυχία, αυτή τη φορά στη λίμνη Κερκίνη. Συνολικά 12 αργυροπελεκάνοι πλέον φέρουν δορυφορικούς πομπούς, χάρη στους οποίους θα μπορούμε να γνωρίζουμε με λεπτομέρεια τις μετακινήσεις τους.

Όπως ανακοίνωσε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών:

Έγινε λήψη γενετικών δειγμάτων (αίματος, πούπουλων κ.α.) στο πλαίσιο διερεύνησης της ευαλωτότητας του είδους στον ιό της γρίπης των πτηνών, που την περασμένη χρονιά αποδεκάτισε πλέον του 60% του αναπαραγωγικού πληθυσμού της Μικρής Πρέσπας, προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή για την άγρια ζωή της Ελλάδας.

Η ανάλυση των δειγμάτων που θα ακολουθήσει από το Πανεπιστήμιο Castilla-La Mancha (UCLM) της Ισπανίας αναμένουμε να ρίξει φως στους παράγοντες που ευθύνονται για την υψηλή αυτή θνησιμότητα του είδους.

Η ομάδα της ΕΠΠ συνεργάστηκε με την κτηνίατρο Χριστιάνα Μαυρίδου από τη Φλώρινα, ντόπιους της περιοχής, Βασίλη Αραμπατζή και Νίκο Γάλλιο, και εργαζόμενους της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας/ Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – ΟΦΥΠΕΚΑ . Παράλληλα παρείχε στους τελευταίους εκπαίδευση και τεχνογνωσία για την τοποθέτηση των πομπών.

Οι πομποί πέρα από τα λεπτομερή στοιχεία που παρέχουν για τις μετακινήσεις των πουλιών, παρέχουν και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Έτσι, τα προηγούμενα χρόνια, μέσω αντίστοιχης μελέτης, διαπιστώσαμε μια σειρά από απειλές για τους πελεκάνους: πυροβολισμοί, τραυματισμοί με αγκίστρια ψαρέματος και προσκρούσεις σε εναέρια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί πως οι διάδρομοι μετακίνησης που ακολουθούν οι πελεκάνοι διέρχονται από περιοχές με αιολικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, η τραγική επίδραση των οποίων έχει εξακριβωθεί με τις πρόσφατες θανατηφόρες προσκρούσεις σε πτερύγια ανεμογεννητριών τεσσάρων ροδοπελεκάνων (2020, 2022).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τραγικά αυτά συμβάντα, καθώς και το υπόμνημα της ΕΠΠ για τους πελεκάνους και την χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ, μπορείτε να δείτε εδώ: Υπόμνημα για τους πελεκάνους και την χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ  |Νεκρός ροδοπελεκάνος μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια στον Βαρνούντα | Τρεις πελεκάνοι νεκροί μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες στον Βαρνούντα

Ανυπομονούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες από τους πομπούς καθώς και για τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα τα εμβληματικά αυτά πουλιά και τους κινδύνους που διατρέχουν, ώστε να συμβάλουμε στην προστασία τους.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

«Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» – Πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το νέο ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» θα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με online προβολές στο τμήμα ...
1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ

Πάτρα: «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Περιοδική Έκθεση με τίτλο «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ...
12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Εμπρός

12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

20-26 Φεβρουαρίου 2024. Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Αναλυτικά το κάλεσμα: Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ...
«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα - Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα – Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» (Plan 75). Σκηνοθεσία: Τσι Χαγιακάουα. Πρωταγωνιστούν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι. Ιαπωνία, 2022. Ο Τάρο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13761 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top