Τέταρτο

Lisa Feldman Barrett «Επτάμισι μαθήματα για τον εγκέφαλο»


«Για ποιον λόγο εξελίχθηκε ένας εγκέφαλος όπως ο δικός μας; Η προφανής απάντηση είναι “Για να σκεφτόμαστε”. Και δεν προκαλεί έκπληξη το να υποθέτει κανείς ότι η εγκεφαλική εξέλιξη είχε κάποιου είδους ανοδική πορεία —λόγου χάριν, από τα κατώτερα ζώα προς τα ανώτερα, με τον πιο προηγμένο και έλλογο εγκέφαλο όλων, τον ανθρώπινο εγκέφαλο, να βρίσκεται στην κορυφή. Στο κάτω-κάτω, η υπερδύναμη του ανθρώπου είναι η σκέψη, δεν συμφωνείτε;

Ε, λοιπόν, η προφανής απάντηση είναι λανθασμένη. Μάλιστα, η ιδέα ότι ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε για να σκεφτόμαστε έχει υπάρξει πηγή πολλών και σημαντικών παρανοήσεων σχετικά με την ανθρώπινη φύση. Άπαξ και εγκαταλείψουμε την προσφιλή αυτή πεποίθηση, θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας και ποιο είναι το σπουδαιότερο έργο που επιτελεί —και, τελικά, τι είδους πλάσμα είμαστε πραγματικά…».

Γιατί, λοιπόν, έχουμε εγκέφαλο; Παρακολουθήστε τη διαπρεπή νευροεπιστήμονα Lisa Feldman Barrett να απομυθοποιεί την γκρίζα αυτή μάζα ανάμεσα στα αφτιά σας. Σε επτά περιεκτικά κείμενα (συν μία σύντομη ιστορία για το πώς εξελίχθηκε ο εγκέφαλος), αυτή η μικρή, διασκεδαστική και προσιτή συλλογή δοκιμίων προσφέρει εμπνευσμένα μαθήματα από την εμπροσθοφυλακή της νευροεπιστημονικής έρευνας. Έτσι θα μπορέσετε να μάθετε πώς προέκυψε ο εγκέφαλός σας, πώς είναι δομημένος (και γιατί αυτό έχει σημασία) και πώς λειτουργεί σε αλληλεπίδραση με τους υπολοίπους γύρω σας για να δημιουργήσουν όσα βιώνετε. Στην πορεία θα μπορέσετε να μάθετε γιατί πρέπει να απορρίψετε διάφορους διαδεδομένους λαϊκούς μύθους, όπως εκείνον του «ερπετοειδούς εγκεφάλου» ή της φερόμενης αντιμαχίας μεταξύ «σκέψεων και συναισθημάτων» ή ακόμη και μεταξύ «φύσης και ανατροφής», ώστε να καθορίσετε τη συμπεριφορά σας.

Το βιβλίο θα εξάψει την περιέργεια τόσο των περιστασιακών αναγνωστών όσο και των βετεράνων της επιστήμης, καθώς είναι γεμάτο με εκπλήξεις, χιούμορ και σημαντικές αναφορές για την ανθρώπινη φύση —το δώρο ενός βιβλίου που θα θέλετε να απολαύσετε ξανά και ξανά.

Η Lisa Feldman Barrett (Λίζα Φέλντμαν Μπάρετ) είναι διακεκριμένη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern, ενώ κατέχει ερευνητικές θέσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard (HMS) και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH). Η έρευνά της επικεντρώνεται στην επιστήμη των συναισθημάτων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 επιστημονικές εργασίες σε κορυφαία περιοδικά ψυχολογίας και γνωσιακής νευροεπιστήμης κατόπιν αξιολόγησης από ομότιμους κριτές. Το 2019 έλαβε υποτροφία Guggenheim στο πεδίο της νευροεπιστήμης. Είναι εκλεγμένο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (AAAS) και της Βασιλικής Εταιρείας του Καναδά (RSC). To προηγούμενο βιβλίο της τιτλοφορείται How Emotions Αre Made: The Secret Life of the Brain.

Περιεχόμενα του βιβλίου:

Το μισό μάθημα. Ο εγκέφαλός σας δεν υπάρχει για να σκέφτεστε

Μάθημα 1. Έχετε έναν εγκέφαλο (όχι τρεις)
Μάθημα 2. Ο εγκέφαλός σας είναι ένα δίκτυο
Μάθημα 3. Η συνδεσμολόγηση των νεαρών εγκεφάλων καθοδηγείται από τον εξωτερικό κόσμο
Μάθημα 4. Ο εγκέφαλός σας προβλέπει (σχεδόν) ό,τι κάνετε
Μάθημα 5. Ο εγκέφαλός σας συνεργάζεται κρυφά με άλλους εγκεφάλους
Μάθημα 6. Οι εγκέφαλοι δημιουργούν περισσότερους από έναν τύπους νου
Μάθημα 7. Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί την πραγματικότητά μας
Επίλογος
Ευχαριστίες
Παράρτημα: Η επιστήμη πίσω από την επιστήμη
Λεξιλόγιο
Ευρετήριο

«Επτάμισι μαθήματα για τον εγκέφαλο» (Seven and a Half Lessons About the Brain) | Συγγραφέας: Lisa Feldman Barrett | Μετάφραση – επιστημονική επιμέλεια: Παν. Δεληβοριάς | Σχήμα: 14×21 | Σελίδες: 190|  Ημερομηνία παρούσας έκδοσης: Δεκέμβριος 2021 | Εκδόσεις Κάτοπτρο

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 8900 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top