Τέταρτο

Λοξοδρομίες 2 Απριλίου 2021Την περίοδο 1919-1933 αναπτύχθηκε στη Γερμανία η Σχολή του Μπάουχαους, η οποία αποτέλεσε ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό ρεύμα με σημαντική επιρροή στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης. Η φιλοσοφία του Μπάουχαους συνοψίζεται στο περίφημο ρητό “Less is More” που αποδίδεται στον Μις Φαν Ντερ Ρόε, ο οποίος διετέλεσε τελευταίος διευθυντής της σχολής κατά την περίοδο 1930-1933. Ωστόσο η παραπάνω φράση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1855 στο ποίημα “Αντρέα Ντελ Σάρτο” του Άγγλου ποιητή Ρόμπερτ Μπράουνινγκ.

Υπό τη διεύθυνση του Ντερ Ρόε επιβλήθηκε στη σχολή απαγόρευση οποιασδήποτε πολιτικής δραστηριότητας, γεγονός το οποίο ήρθε σε αντίθεση με τη λειτουργία της σχολής το προηγούμενο διάστημα, κατά το οποίο η πολιτική σύνδεση με τα κομμουνιστικά ρεύματα της εποχής ήταν εμφανής.

Το 1932, η σχολή έκλεισε προσωρινά καθώς το Ναζιστικό Κόμμα της Γερμανίας θεώρησε το ύφος του Μπάουχαους μη πατριωτικό, για να σταματήσει οριστικά τη λειτουργία της το 1933.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 34 Άρθρα

Ονομάζομαι zgur, γεννήθηκα στα Γιάννενα το 1982 και σχεδιάζω κόμικ από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Κατά κόσμον είμαι Πολιτικός Μηχανικός αλλά τις νύχτες ντύνομαι καρτου-νύστας και ασκώ το χόμπι μου με ερασιτεχνική ευλάβεια.Μετά από χρόνια κολλήματος σκίτσων σε τοίχους και δρόμους στην Πάτρα που σπούδασα και μεγάλωσα, στη Θεσσαλονίκη, στην οποία διαμένω τώρα, και στην Αθήνα, το καλοκαίρι του 2019 μπήκα για πρώτη φορά στον κόσμο των social media και άρχισα να μοιράζομαι τα σκίτσα μου και διαδικτυακά. Στα τέλη του 2019 προχώρησα στις δύο πρώτες μου αυτοεκδόσεις με αυτοτελή στριπάκια, μια με τίτλο "Desperate Superheroes" και μια με τίτλο "Alcoholy Nights", ενώ τον Ιουνιο του 2020 προχώρησα και στην αυτοέκδοση ενός τρίτου άλμπουμ με τίτλο "Μάθε Τέχνη κι Άστηνε" . Αlea jacta est, λοιπόν για να προδώσω και τις επιρροές μου και πλέον έχω βάλει πλώρη για επόμενες αυτοεκδόσεις κόμικ, χωρίς να ξεχνάω τους δρόμους που είναι πάντοτε το σημείο μοιράσματος των αγαπημένων μου στριπ. | [email protected]


Back to Top