Τέταρτο

Λοξοδρομίες 22 Φεβρουαρίου 2022


Το 1910, ο Γάλλος ζωγράφος Ανρί Ματίς, δημιούργησε τον περίφημο πίνακα με τίτλο “Ο Χορός”, κατόπιν παραγγελίας του Ρώσου συλλέκτη τέχνης Σεργκέι Στσούκιν. Στον πίνακα κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, με βασικότερο το κόκκινο, καθώς και οι απλές γραμμές για τον σχηματισμό των ανθρώπινων φιγούρων, κάνοντας σαφή την επιρροή του δημιουργού από το κίνημα του Φωβισμού. Ο Φωβισμός αναπτύχθηκε γύρω στο 1905 από μια ομάδα μαθητών του Γκυστάβ Μορώ στην σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, με σημαντικότερο εκπρόσωπο το Ματίς.

Η έννοια του φωβισμού προέρχεται από τη γαλλική λέξη fauve που μεταφράζεται ως θηρίο και δεν πρέπει να γίνεται συσχέτιση με την ελληνική λέξη φόβος. Συνεπώς, ο Ματίς και οι υπόλοιποι φωβιστές δεν πρέπει να συγχέονται με το Σάλι Σάλιβαν και το Μάικ Βαζόφσκι, τους περίφημους φοβιστές που πρωταγωνίστησαν στην αξεπέραστη ταινία κινουμένων σχεδίων “Μπαμπούλας Α.Ε.” που κυκλοφόρησε το 2001 από τα στούντιο της Disney.

Το κίνημα του φωβισμού, παρά τη μικρή διάρκεια ζωής του, θεωρείται ένα από τα πρώτα επαναστατικά κινήματα στη ζωγραφική με σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της τέχνης του 20ου αιώνα.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 259 Άρθρα

Ονομάζομαι zgur, γεννήθηκα στα Γιάννενα το 1982 και σχεδιάζω κόμικ από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Κατά κόσμον είμαι Πολιτικός Μηχανικός αλλά τις νύχτες ντύνομαι καρτου-νύστας και ασκώ το χόμπι μου με ερασιτεχνική ευλάβεια.Μετά από χρόνια κολλήματος σκίτσων σε τοίχους και δρόμους στην Πάτρα που σπούδασα και μεγάλωσα, στη Θεσσαλονίκη, στην οποία διαμένω τώρα, και στην Αθήνα, το καλοκαίρι του 2019 μπήκα για πρώτη φορά στον κόσμο των social media και άρχισα να μοιράζομαι τα σκίτσα μου και διαδικτυακά. Στα τέλη του 2019 προχώρησα στις δύο πρώτες μου αυτοεκδόσεις με αυτοτελή στριπάκια, μια με τίτλο "Desperate Superheroes" και μια με τίτλο "Alcoholy Nights", ενώ τον Ιουνιο του 2020 προχώρησα και στην αυτοέκδοση ενός τρίτου άλμπουμ με τίτλο "Μάθε Τέχνη κι Άστηνε" . Αlea jacta est, λοιπόν για να προδώσω και τις επιρροές μου και πλέον έχω βάλει πλώρη για επόμενες αυτοεκδόσεις κόμικ, χωρίς να ξεχνάω τους δρόμους που είναι πάντοτε το σημείο μοιράσματος των αγαπημένων μου στριπ. | [email protected]

RELATED ARTICLES

 

Back to Top