Τέταρτο

Λοξοδρομίες 29 Μαρτίου 2021Το Μάιο του 1944, κατά τους τελευταίους μήνες της ναζιστικής κατοχής, ο Πάμπλο Πικάσο φιλοτέχνησε στο Παρίσι τον πίνακα με τίτλο «Μπούστο Γυναίκας», ο οποίος αναπαριστά την ερωμένη και μούσα του, Ντόρα Μάαρ.

Σε μια εναλλακτική απόδοση του πίνακα, η γυναικεία φιγούρα αντικαθίσταται από το πορτρέτο ενός από τα «σκυλιά του συστήματος», όπως θα το έβλεπε ο σπουδαίος Ισπανός ζωγράφος, καθώς η βία της εξουσίας ήταν κάτι που δεν τον άφηνε αδιάφορο.

Βαθιά πολιτικοποιημένος ο Πάμπλο Πικάσο, με τα έργα του εξέφραζε συχνά τις αντιπολεμικές τους πεποιθήσεις. Συμμετείχε στο κίνημα για την Παγκόσμια Ειρήνη και  από το 1944 έγινε και επίσημα μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας. Ωστόσο στην πορεία της ζωής του εναντιώθηκε πολλές φορές στις πρακτικές των Σοβιετικών σε καίρια ζητήματα, όπως η επέμβαση στην Ουγγαρία το 1956 και στην Τσεχοσλοβακία το 1968.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 34 Άρθρα

Ονομάζομαι zgur, γεννήθηκα στα Γιάννενα το 1982 και σχεδιάζω κόμικ από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Κατά κόσμον είμαι Πολιτικός Μηχανικός αλλά τις νύχτες ντύνομαι καρτου-νύστας και ασκώ το χόμπι μου με ερασιτεχνική ευλάβεια.Μετά από χρόνια κολλήματος σκίτσων σε τοίχους και δρόμους στην Πάτρα που σπούδασα και μεγάλωσα, στη Θεσσαλονίκη, στην οποία διαμένω τώρα, και στην Αθήνα, το καλοκαίρι του 2019 μπήκα για πρώτη φορά στον κόσμο των social media και άρχισα να μοιράζομαι τα σκίτσα μου και διαδικτυακά. Στα τέλη του 2019 προχώρησα στις δύο πρώτες μου αυτοεκδόσεις με αυτοτελή στριπάκια, μια με τίτλο "Desperate Superheroes" και μια με τίτλο "Alcoholy Nights", ενώ τον Ιουνιο του 2020 προχώρησα και στην αυτοέκδοση ενός τρίτου άλμπουμ με τίτλο "Μάθε Τέχνη κι Άστηνε" . Αlea jacta est, λοιπόν για να προδώσω και τις επιρροές μου και πλέον έχω βάλει πλώρη για επόμενες αυτοεκδόσεις κόμικ, χωρίς να ξεχνάω τους δρόμους που είναι πάντοτε το σημείο μοιράσματος των αγαπημένων μου στριπ. | [email protected]


Back to Top