Λοξοδρομίες 31 Μαρτίου 2023
Ήταν το σωτήριον έτος 1910 όταν ο Σαλβαντόρ Νταλί, σε ηλικία έξι ετών, ανακοίνωνε στους γονείς του πως σαν μεγαλώσει θα ήθελε να γίνει ένας τρανός και ξακουστός σεφ. Η ιστορία γράφτηκε διαφορετικά, ο μικρός τελικά έγινε ο… Νταλί και με το πλούσιο ταλέντο και τη μοναδική προσωπικότητά του σημάδεψε παντοτινά την ιστορία της τέχνης.
Το πάθος για την ζωγραφική μπορεί να τον κέρδισε, αλλά ο εκκεντρικός Σαλβαντόρ ήταν λάτρης του καλού φαγητού. Έτσι, το 1973, στο κατευόδιο της έβδομης δεκαετίας της ζωής του αποφάσισε να εκδώσει έναν οδηγό μαγειρικής, ο οποίος πέρα από εκλεκτές συνταγές περιλαμβάνει και πολλά σχέδια, με συχνά ερωτικές προεκτάσεις. “Τα δείπνα της Γκαλά”, όπως ονομάστηκε ο τσελεμεντές του Νταλί, αποτελεί ταυτόχρονα και μια ωδή στην κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερη σύντροφό του Έλενα Ιβάνοβνα Ντιακόνοβα ή απλώς Γκαλά, την αιώνια μούσα του σπουδαίου ζωγράφου. Το βιβλίο χωρίζεται σε δώδεκα κεφάλαια και κατά δήλωση του ίδιου του συγγραφέα στην εισαγωγή του απευθύνεται σε όσους αγαπούν το καλό φαγητό και που δεν έχουν εμμονή με τις θερμίδες. Buen provecho!