tetartopress

Μάνη: Νεκρός νεαρός Σπιζαετός θύμα λαθροθηρίας

Ο Σπιζαετός «Δράκος» (αριστερά), μαζί με τον αδελφό του στη φωλιά τους στη Μάνη. Οι δύο προστατευόμενοι αετοί είχαν σημανθεί με δορυφορικό πομπότο καλοκαίρι του 2020 από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFEBonellieastMed, με σκοπό την επιστημονική παρακολούθηση των μετακινήσεών τους.


Μετά τα δύο σοβαρά περιστατικά λαθροθηρίας που είχαμε το περασμένο φθινόπωρο στην Κρήτη με θύματα δύο αυστηρά προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά, έναν Σπιζαετό και έναν Χρυσαετό, δυστυχώς το νέο έτος επιφύλασσε μία ακόμη οδυνηρή αντιμετώπιση της ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά τον σεβασμό και την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής.

Την Τρίτη 18/01/2022, ομάδα ερευνητών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας βρέθηκε σε αγροτική περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης, προκειμένου να διερευνήσει τον λόγο για τον οποίον ο πομπός του νεαρού Σπιζαετού «Δράκου» εξέπεμπε σχεδόν στατικό σήμα. Δυστυχώς, με την άφιξη της ομάδας στο σημείο, επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο, καθώς βρέθηκαν υπολείμματα του νεαρού αετού, ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκε και ο δορυφορικός του πομπός που είχε αποσπαστεί από το σώμα του πουλιού, κατά πάσα πιθανότητα από τα ζώα που κατανάλωσαν το κουφάρι του.

Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:

Ευτυχώς, για τους σκοπούς της διαλεύκανσης των αιτίων θανάτου, εντοπίστηκαν κάποια τμήματα του σώματος του «Δράκου» (φτερούγες) τα οποία και συλλέχθηκαν προκειμένου να εξεταστούν περαιτέρω. Τα αποτελέσματα της ακτινογραφίας έδειξαν την ύπαρξη σκαγιών στη δεξιά φτερούγα, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση που είχε προκύψει από τη μακροσκοπική εξέταση στα φτερά του πουλιού. Σύμφωνα με τα δεδομένα του πομπού, εκτιμάται πως ο Δράκος δεν κατέληξε ακαριαία αλλά κατάφερε να απομακρυνθεί από το αρχικό σημείο του πυροβολισμού και αναζήτησε κάλυψη κοντά στη θέση όπου κούρνιαζε τον τελευταίο καιρό.


Ο «Δράκος» ήταν στο δεύτερο έτος της ζωής του, έχοντας δακτυλιωθεί και σημανθεί με δορυφορικό πομπό το καλοκαίρι του 2020 στη φωλιά όπου γεννήθηκε. Μέσα σε αυτούς τους μήνες είχε αποκτήσει αρκετή εμπειρία, ταξιδεύοντας έως τους υγρότοπους της Αλβανίας αλλά κυρίως σε διάφορες ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Τους τελευταίους μήνες έδειχνε να εγκαθίσταται σταδιακά στα βουνά του γενέθλιου τόπου του, νότια του Γυθείου.

Οι Σπιζαετοί μπορούν να ζήσουν περισσότερα από 15 χρόνια στη φύση. Δυστυχώς, η ζωή του «Δράκου» διακόπηκε πρόωρα από κάποιον που αποφάσισε πως έχει δικαίωμα να στερεί από τη Μάνη έναν από τους ελάχιστους ανήλικους Σπιζαετούς της, οι οποίοι αποτελούν την ελπίδα για τη διατήρηση αυτού του εμβληματικού είδους στην οροσειρά του Σαγγιά.

Για το περιστατικό έχει ήδη υποβληθεί αναφορά στις αρμόδιες αρχές.  Το Πρόγραμμα LIFE Bonelli eastMed για την προστασία του Σπιζαετού έχει επίσης ενημερώσει επισήμως και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κινήσει σχετικές διαδικασίες, καθώς το περιστατικό άπτεται ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου Προγράμματος και ο Σπιζαετός αποτελεί αυστηρά προστατευόμενο είδος σε διεθνές επίπεδο.

Η θανάτωση αρπακτικών πουλιών αποτελεί Έγκλημα. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί όποιον διαθέτει στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό του δράστη να απευθυνθεί στο Δασαρχείο Γυθείου στο τηλ. 27330 22255.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Το χρώμα του ροδιού» του Παρατζάνoφ - Αξέχαστη ομορφιά, οργιαστική φαντασία, ένα μοναδικό αριστούργημα

«Το χρώμα του ροδιού» του Παρατζάνoφ – Αξέχαστη ομορφιά, οργιαστική φαντασία, ένα μοναδικό αριστούργημα

"Το χρώμα του ροδιού" ("Tsvet granata" / "The color of pomegranates") (αρχικός πρωτότυπος τίτλος: "Sayat Nova"). Σκηνοθεσία: Σεργκέι Παρατζάνoφ. Πρωταγωνιστεί: ...
Ο Εξηνταβελόνης από το Άρμα Θέσπιδος

Πάτρα: «Ο Εξηνταβελόνης» από το Άρμα Θέσπιδος – Καλοκαιρινή περιοδεία

Το Άρμα Θέσπιδος του Δημοτικού  Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας παρουσιάζει τον Εξηνταβελόνη του Κωνσταντίνου Οικονόμου, ένα από τα σημαντικότερα έργα  του ...
Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» - Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» – Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Ένα παιδικό θεατρικό μιούζικαλ του δημοφιλούς παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Τζουάνη, παρουσιάζεται στην Πάτρα ...
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13915 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top