Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 34 Προβολές

Marilynne Robinson «Γκίλιαντ»

giliant-exoΜια από τις µεγαλύτερες µορφές της σύγχρονης αµερικανικής πεζογραφίας, η πολυβραβευµένη Marilynne Robinson µε αυτό το βιβλίο µάς προσφέρει ένα βαθιά ανθρώπινο µυθιστόρηµα που αφηγείται την ιστορία τριών γενιών και καλύπτει χρονικά την περίοδο από τον αµερικανικό Εµφύλιο ως τον 20ό αιώνα. Στον πυρήνα του βρίσκονται οι σχέσεις ανάµεσα σε πατέρες και γιους, καθώς και οι µεγάλες πνευματικές διαµάχες που ακόμη µαίνονται στην καρδιά της Αµερικής.

Το µυθιστόρηµα της Robinson, που ακολουθεί τη συγγραφική παράδοση των Έμιλι Ντίκινσον και Γουόλτ Γουίτμαν, είναι µεγάλο όσο ένα έθνος, ήσυχο όσο µια σκέψη, κατανυκτικό όσο µια προσευχή.
Μέσα από τη λαµπρή και αξέχαστη φωνή του ήρωά του, του πάστορα Τζον Έιµς, το Γκίλιαντ µάς αποκαλύπτει την ανθρώπινη συνθήκη και τη συχνά αβάσταχτη οµορφιά µιας συνηθισμένης ζωής.


Η Marilynne Robinson (Μέριλιν Ρόµπινσον, 1943), ένας ζωντανός θρύλος των αµερικανικών γραμμάτων, έκανε το ντεµπούτο της στο µυθιστόρηµα το 1980 µε το Ρουθ (πρωτότυπος τίτλος: Housekeeping, βραβείο Hemingway Foundation/PEN). Έκτοτε εξέδωσε κάποιους δοκιμιακούς τίτλους και ξαναεμφανίστηκε στην πεζογραφία µόλις το 2004, µε το µυθιστόρηµα Γκίλιαντ, που τιµήθηκε µε το Βραβείο του Κύκλου των Αµερικανών Κριτικών και µε το Πούλιτζερ. Το 2008 εξέδωσε το µυθιστόρηµα Στο σπίτι, που κέρδισε το βραβείο Orange, ενώ το 2015 κυκλοφόρησε το µυθιστόρηµά της Λάιλα (Βραβείο του Κύκλου των Αµερικανών Κριτικών).

 

«Γκίλιαντ» | Συγγραφέας: Marilynne Robinson | Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά | Σελίδες: 336 | Σχήμα 14×20,5 |Ημερομηνία κυκλοφορίας: 03/10/2019 | Εκδόσεις Μεταίχμιο | Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 4107 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top

menu