tetartopress

Μάρτιος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

MOUSEIO MARTIOS 2018


«Ταυτότητες»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, σε συνδιοργάνωση με το Ειδικό Νηπιαγωγείο / Δημοτικό Σχολείο κωφών και βαρήκοων Πάτρας, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Γραφείο Διασύνδεσης της Σχολής, παρουσιάζουν την έκθεση «Ταυτότητες» με εικαστικά έργα και δύο βίντεο μικρής διάρκειας που έχουν δημιουργήσει κωφοί καλλιτέχνες απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

–  Στα εγκαίνια της έκθεσης, το Σάββατο 17/3, ώρα 19.00, θα μιλήσει η αρχαιολόγος κ. Δήμητρα Κοκκέβη-Φωτίου, με θέμα «Το μάτι ακούει».
–  Την Τετάρτη 21/3, ώρα 18.00-19.00, θα γίνει παρουσίαση των έργων στο χώρο έκθεσής τους στη νοηματική γλώσσα από την κ. Αγγελική Νικολοπούλου, Διευθύντρια του Ειδικού Νηπιαγωγείου / Δημοτικού Σχολείου κωφών και βαρήκοων Πάτρας, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης 2018 και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Ρατσισμού.

Διάρκεια έκθεσης: 17/3 έως 30/4, ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων. Είσοδος ελεύθερη.

mouseio7


«Αχαΐα 1934-1944. Δέκα χρόνια αγώνων και ελπίδων»
Έκθεση ντοκουμέντων (αρχείο Βασίλη Κ. Λάζαρη)

Παραμένει επισκέψιμη ως 13/3 (με ελεύθερη είσοδο κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου) η έκθεση ντοκουμέντων που αφορά την ταραχώδη περίοδο 1934-1944.

Η εν λόγω δεκαετία σημαδεύτηκε από πολυάριθμα ιστορικά γεγονότα, πολυσήμαντα για τη νεώτερη ελληνική ιστορία και με συνέπειες στη μεταπολεμική εξέλιξη της χώρας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, αξιοποιώντας πολύτιμες συνεργασίες για τη συγκέντρωση του εκθεσιακού υλικού, παρουσιάζει ένα άγνωστο κομμάτι της τοπικής ιστορίας μιας δύσκολης εποχής, μέσα από το πρωτότυπο και στην πλειονότητά του ανέκδοτο αρχειακό υλικό του συγγραφέα–ιστορικού Βασίλη Κ. Λάζαρη.

mouseio6


«…με το βλέμμα των άκρων»

Στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Ρατσισμού (19-25 Μαρτίου 2018) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας συνδιοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «με το βλέμμα των άκρων», την Τετάρτη 21.3.2018, ώρα 17:30-20:00 στο χώρο του Μουσείου.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το θεατρικό εργαστήρι Πολυφωνικής, οι κωφοί καλλιτέχνες απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, το Ειδικό Νηπιαγωγείο / Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Πάτρας, καθώς και τα Ειδικά Τμήματα Κωφών και Βαρήκοων του 18ου Γυμνασίου Πατρών.

Σκοπός της δράσης–εκδήλωσης είναι η εκπαιδευτική κοινότητα, οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά και το ευρύ κοινό, μέσα από την επαφή με επιλεγμένα εκθέματα της συλλογής του Μουσείου, να γνωρίσουν πτυχές της πολυπολιτισμικής Πάτρας που αποτελούσε σημαντικό πολυεθνικό και κοσμοπολίτικο κέντρο.

mouseio9


Εκπαιδευτικά προγράμματα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κοινωνικού και παιδευτικού της ρόλου σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, υλοποιεί για 2η χρονιά τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση που εντάσσεται στην ειδική θεματική ενότητα του Μουσείου για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Τη Δευτέρα 19/3, στο πλαίσιο και της Διεθνούς Ημέρας κατά του Ρατσισμού, θα προβληθεί ψηφιακό υλικό για το Ρωμαϊκό και το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο της Πάτρας, καθώς και εργαστήριο δημιουργίας μακέτας του μνημείου από συγκεκριμένη διεπιστημονική ομάδα ενθάρρυνσης, στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Αγίου Στεφάνου.

Υπεύθυνοι σχεδιασμού και υλοποίησης: Γεωργία Μανωλοπούλου, Αλεξάνδρα Κωτσάκη, Θανάσης Θεμελής
Τόπος  Διεξαγωγής: Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καταστήματος Κράτησης Αγίου Στεφάνου. 09:00-13:00
Αριθμός μαθητών: 35

mouseio3


Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018
Μουσείο – Πάτρα – Μνημείο
«Πάτρα: Μία πόλη, μία διαδρομή με πολλαπλές αφηγήσεις»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το  Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, υλοποιεί πολιτιστικές διαδρομές στην Πάτρα διαμορφώνοντας έναν πολιτιστικό χάρτη της πόλης. Οι διαδρομές έχουν ως επίκεντρο επιλεγμένους αρχαιολογικούς  χώρους, μνημεία βυζαντινών και νεώτερων χρόνων σε συνδυασμό με τις «αφηγήσεις» τους, τα οποία βρίσκονται στον κεντρικό αστικό ιστό της πόλης των Πατρών. Επιπρόσθετα περιλαμβάνουν επιμέρους διαδρομές σε σχέση με την εκπαιδευτική δράση «Έκθεμα ή Θέαμα;» και στο λιμάνι με αφορμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Mare Nostrum».

Στόχος είναι η πόλη να εκτεθεί ως ένα ζωντανό κύτταρο, ώστε η εκπαιδευτική κοινότητα και το κοινό να ευαισθητοποιηθούν στα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, να εμπνευστούν και να συν-διαμορφώσουν τον Πολιτιστικό Χάρτη της Πάτρας.

Η δράση απευθύνεται σε ομάδες μαθητών αλλά και ενηλίκων, και πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (τηλ. 2613 616178)

Συνεργαζόμενοι φορείς, ενταγμένοι στο Πολιτιστικό Δίκτυο:

•  Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ν. Ιονίου
•  Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του  ΕΑΠ
•  Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας δια των  Τμημάτων Επιστημονικής &  Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε & Δ.Ε
•  Τμήματα  Πολιτιστικών θεμάτων  της Δ/νσης Π/θμιας & Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας
•  Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα»
και άλλες εθελοντικές ομάδες της πόλης.

mouseio4


Κυριακή στο Μουσείο
«Αρχαιολόγος για μια μέρα»

Το χώμα κρύβει πολλά μυστικά. Μυστικά και ιστορίες που μας αποκαλύπτουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι στην αρχαία εποχή. Για να τα ανακαλύψουμε πρέπει να γίνουμε αρχαιολόγοι και να κάνουμε ανασκαφή!

Την Κυριακή 18.3.2018 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας επαναλαμβάνει την επιτυχημένη της δράση και προσκαλεί τους μικρούς της φίλους να γίνουν αρχαιολόγοι, να πάρουν μέρος σε μια ανασκαφή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου, για να ανακαλύψουν και να διαβάσουν τα μυστικά του παρελθόντος.

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 7-10 χρονών.
Διάρκεια: 11:00-12:30
Υπεύθυνη σχεδιασμού-υλοποίησης: Αλεξία Μπαρδάκη
Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά και σε έναν συνοδό τους.
Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στις 16/3
Τηλ.: 2610 275070 – 2610 276207 (εσωτ. 129) καθημερινά 09:00–14:00

mouseio1


Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου

Για 6η χρονιά οι εκπαιδευτικοί Γερμανικής Γλώσσας στην Πάτρα και ο ελληνογερμανικός σύνδεσμος Αχαΐας διοργανώνουν φεστιβάλ γερμανόφωνου κινηματογράφου στην Πάτρα, από 2/3 έως 21/3 στο αμφιθέατρο του Μουσείου. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, το εργαστήρι υποτιτλισμού εκπαιδευτικών Γερμανικής γλώσσας και με τη στήριξη των Τμημάτων Πολιτιστικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Στις προβολές θα υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι. Είσοδος ελεύθερη.

mouseio8


Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας: Δρ Αναστασία Κουμούση
Τμηματάρχης Μουσείων: Δρ Γεωργία Αλεξοπούλου
Επιμελητές Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών: Ιωάννης Μόσχος, Δρ Έλενα Παρτίδα,
Λίλα Κουτσουμπελίτη, Δρ Κων/λα Χαβέλα.
Εκπαιδευτικά προγράμματα: Αλεξία Μπαρδάκη, Γεωργία Μανωλοπούλου
E-mail:[email protected]  Τηλ. 2613-616100.  Fax: 2610-423386


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

«Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» – Πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το νέο ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» θα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με online προβολές στο τμήμα ...
1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ

Πάτρα: «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Περιοδική Έκθεση με τίτλο «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ...
12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Εμπρός

12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

20-26 Φεβρουαρίου 2024. Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Αναλυτικά το κάλεσμα: Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ...
«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα - Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα – Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» (Plan 75). Σκηνοθεσία: Τσι Χαγιακάουα. Πρωταγωνιστούν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι. Ιαπωνία, 2022. Ο Τάρο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13761 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top