Τέταρτο

616 Προβολές

«Μάθημα Παρασκευής»: Δείτε την ταινία μικρού μήκους για τις κάμερες στα σχολείαΜια ετερόκλιτη ομάδα, εκπαιδευτικών, μαθητών, και εν δυνάμει καλλιτεχνών από την Θεσσαλονίκη,θέλησαν με τον δικό τους τρόπο να προσεγγίσουν το ζήτημα με τις κάμερες στα σχολεία, με τη δημιουργία μιας μικρού μήκους ταινίας. Αιτία έμπνευσης φαίνεται να στάθηκε η πόλωση που δημιούργησε στην κοινή γνώμη για το θέμα σχετικά με την τοποθέτηση καμερών στις σχολικές τάξεις.

Στο «Μάθημα της Παρασκευής», η μοναδική και ανεπανάληπτη σχέση καθηγητή-μαθητή φαντάζει εγκλωβισμένη και άχρωμη μέσα από τον φακό μιας κάμερας, ενώ η ψυχρότητα της ύπαρξής της γεμίζει με αμηχανία την αίθουσα. Ωστόσο, μία απρόσμενη εξέλιξη θα αλλάξει τα δεδομένα και θα είναι ικανή να φέρει τους πρωταγωνιστές ξανά σε διάδραση, έτοιμους να συν-ταξιδέψουν στην γνώση.

Η σχέση καθηγητή – μαθητή είναι μία σχέση ζωντανή, μοναδική και ανεπανάληπτη. Έχει κάτι από την ομορφιά της θεατρικής παράστασης, όπου πομπός και δέκτης συναντιούνται για να συν-ταξιδέψουν στην γνώση. Καμία κάμερα δεν θα μπορέσει να αποτυπώσει την πηκτή σιωπή πριν από την απάντηση ενός μαθητή και κανένας φακός δεν θα πετύχει τη διαστολή των ματιών στο άκουσμα μιας ιστορίας γεμάτη έμπνευση από τον καθηγητή. Είναι εκείνες οι ιστορίες που λειτουργούν επικουρικά ως προς το μάθημα και χαρίζουν ερεθίσματα ικανά να αλλάξουν τη ζωή και την οπτική κάποιων εκ των ακροατών. Μία ιστορία «εκτός ύλης», ένα ποίημα ή ακόμη κι ένας πίνακας ζωγραφικής έχουν τη δύναμη να δώσουν ώθηση σ’ ένα όνειρο, καλά κρυμμένο στην ψυχή ενός μαθητή ή ακόμη και να γεννήσουν έναν νέο στόχο, ανοίγοντας ένα νέο μονοπάτι.


Σενάριο-Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράμμος, John Mouratis

Διεύθυνση Φωτογραφίας – Μοντάζ: John Mouratis

Ηχοληψία: Θανάσης Παναγιωτόπουλος

Μουσική: Νικόλας Πλάτων

Μιξάζ: Θανάσης Παναγιωτόπουλος, Νικόλας Πλάτων

KeyCraft Services: Νίκος Μωυσίδης

Πρωταγωνιστούν οι :

Χρήστος Παπαδόπουλος
Φωτεινή Καρακότα
Ηλίας Γιαπουτζής
Δήμητρα Μωυσίδου
Ραφαήλ Πολύζος


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5372 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top