tetartopress

Μαζικές Προσαράξεις Ζιφιών στην Κύπρο

Panos Dendrinos/MOm drone


Τουλάχιστον 7 Ζιφιοί (Ziphius cavirostris) προσάραξαν μαζικά σε βορειοδυτικές ακτές της Κύπρου. Όπως αναφέρει αναλυτικά το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Κύπρου:

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών ενημερώνει το κοινό ότι την Πέμπτη 9/2/2023 έχουν καταγραφεί εκβρασμοί 4 ατόμων κητωδών του είδους Ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) στις βόρειες ακτές της ελεύθερης Κύπρου και συγκεκριμένα στην παραλιακή περιοχή Πόλης – Αργάκας – Γυαλιάς.

Μετά από σχετική ενημέρωση που είχαμε νωρίς το απόγευμα από τον Κοινοτάρχη Αργάκας, υπάλληλοι του Τμήματος μας και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών μετέβησαν άμεσα στην περιοχή όπου εντοπίστηκε σε παραλία ένας Ζιφιός. Το άτομο ήταν ζωντανό χωρίς εξωτερικές κακώσεις και με την βοήθεια της Νεολαίας Πόλης Χρυσοχούς και κατοίκων των κοινοτήτων της περιοχής ο Ζιφιός επαναπροωθήθηκε στη θάλασσα.

Αργότερα λάβαμε πληροφόρηση ότι, εντοπίστηκαν ακόμα τρία άτομα του είδους αυτού σε παραπλήσιες παραλίες. Δυο από αυτά ήταν ζωντανά και μετά από πολλές προσπάθειες σε δύσκολες συνθήκες επαναπροωθήθηκαν στη θάλασσα. Το τρίτο δυστυχώς ήταν ήδη νεκρό όταν είχε εντοπιστεί.

Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω, με βάση πληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να έχουν εκβραστεί και δυο άτομα στις κατεχόμενες περιοχές και συγκεκριμένα στη περιοχή της Λεύκας και στο Καραβοστάσι. Μέσα από τις εξετάσεις και τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα γίνει προσπάθεια εκτίμησης των αιτιών / λόγων που παρατηρήθηκε αυτός ο μαζικός εκβρασμός Ζιφιών στα Βόρεια παράλια της Κύπρου.

Ανακοίνωση από τον Αρίων:

 

Κλιμάκιο με κτηνιατρική βοήθεια κατευθύνεται στη βορειοδυτική ακτή της Κύπρου σε τουλάχιστον 7 προσάραξες ζιφιών (Ziphius cavirostris) στην περιοχή του κόλπου Χρυσοχού, Αργάκα. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών – Cyprus DFMR στα πλαίσια της διασυνοριακής συνεργασίας του, ζήτησε βοήθεια από το Κτηνιατρικό Δίκτυο του ARION για να παράσχει βοήθεια στους ζιφιούς.

Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Αποκατάστασης Κητωδών-ARION έχει ειδοποιήσει την Κύπρια Κτηνίατρο και μέλος του εκπαιδευμένου δικτύου κτηνιάτρων της ARION να προσφέρει επιτόπου κτηνιατρική βοήθεια και να προβεί σε συνεργασία με τους συναδέλφους των αρμόδιων Κυπριακών υπηρεσιών σε δειγματοληψία. Θα πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή και δειγματοληψία οργάνων, και δείγματα θα αποσταλούν και στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ, για να διερευνηθούν τα αίτια της προσάραξης τους.

Αυτά τα βαθύβια ζώα επηρεάζονται ιδιαίτερα από το σόναρ χαμηλής συχνότητας που χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές ασκήσεις και σεισμικές μελέτες. Το γεγονός ότι είναι περισσότεροι από ένας εκβρασμούς ενισχύει την πιθανότητα να έχουν επηρεαστεί από τέτοιες απειλές. Είναι πιθανό ο τεκτονικός σεισμός μεγέθους 7,8R του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας που συνέβη πρόσφατα στην περιοχή της Τουρκίας, της Συρίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας και ο ήχος έκρηξης που ακούστηκε από τη θάλασσα στην περιοχή Eptakomi χθες το βράδυ μπορεί να προκάλεσε την μαζική προσάραξη των ζιφιών στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι στη περιοχή (δυτικά και ανατολικά της Κύπρου) έχει εκδοθεί NAVTEX από την Τουρκία και Ρωσία για ασκήσεις Ρωσικών πολεμικών πλοίων.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top