tetartopress

Με αφορμή μία ταινία: Ο τρελός Πιερό


Μια ταινία που θέλει να ζήσει σαν ταινία. Δύο άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν σαν πρωταγωνιστές. Μία ζωή που τους κάνει τη χάρη. Τα όνειρα, η τέχνη, ο έρωτας θρυμματίζονται γλυκά μέσα σε δύο ώρες παρά πέντε λεπτά.

Με αφορμή την ταινία «Ο τρελός Πιερό» (1965), σε σκηνοθεσία Jean-Luc Godard.


Ναι, εντάξει, κατά γενική ομολογία είμαστε γεμάτοι σάρκα, τρίχες, κόκαλα και λοιπά ευαίσθητα υλικά. Έχουμε ένα μυαλό που μας οδηγεί και μια καρδιά που μας τρέχει, και αίμα που κυλάει στις φλέβες μας πηχτό και κόκκινο.

Πρόσφατες έρευνες όμως, που διεξήγαγα εγώ η ίδια ένα βράδυ βουτηγμένο στο κρασί και την αϋπνία, έδειξαν πως αυτό που μας κρατάει όρθιους τελικά είναι το υλικό των ονείρων.

Αν δεν φοβόμουν μη λερώσω τον τόπο όλο με τα όνειρά μου ίσως και να έσκιζα τόσο δα την άκρη του δαχτύλου μου για να επιβεβαιωθώ. Μα δε χρειάζεται.

Τα όνειρα τα φαντάζομαι να κυλάνε στις φλέβες μου σαν υγρό οπάλιο, ιριδίζοντα και αστραφτερά, να παίρνουν χίλια χρώματα καθώς ρέουν απ’ άκρη σ’ άκρη εντός μου.

Έτσι κυκλοφορούν τα όνειρα μέσα μου. Και μέσα σου.

Τις στιγμές που γινόμαστε μεγάλοι και τις στιγμές που γινόμαστε μικροί τα όνειρα μας, εκείνα που κάνουμε με μάτια ανοιχτά, τροφοδοτούν τις κινήσεις μας λαμποκοπόντας αδιάκοπα.

Τρέχουν με ορμή φουσκώνοντας τις φλέβες μας και μας κρατάνε ζωντανούς τα όνειρα όταν θυμόμαστε ότι είναι εδώ για εμάς, ότι εμείς τα χτίσαμε, επιτρέψαμε στον εαυτό μας να πάρει τα πολυτιμότερα υλικά από κάθε μας σκέψη, κάθε εμπειρία, κάθε αποτυχία, κάθε βιβλίο και κάθε ταινία, κάθε κουβέντα που φώλιασε στην ψυχή μας, και με αυτά φτιάξαμε τα όνειρά μας. Και αυτά έπλασαν εμάς.

Είμαστε πλασμένοι από όνειρα, κι αλήθεια, ίσως να μπορούσαμε να ζήσουμε λίγο πιο άνετα μέσα στα ταλαιπωρημένα σώματά μας αν αποδεχόμασταν ότι τα όνειρα δεν είναι απλώς χρυσόσκονη στο δέρμα μας που δεν ταιριάζει στους σκοτεινούς αυτούς καιρούς αλλά μια πηγή ενέργειας καθόλου εναλλακτική. Ποιος άλλωστε νοιάζεται για τις εναλλακτικές; Δε μου το βγάζετε απ’ το μυαλό, είμαστε πλασμένοι από όνειρα.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία 2024  - Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών

Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία 2024  – Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών

Η Διεθνής Μουσική́ Ακαδημία της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών (M.A.A.K.Σ.Σ.) / Music Academy of the Anargyrios and Korgialenios school ...
Εισβολέας: «Η Βιομηχανία Των Ηλιθίων»

Εισβολέας: «Η Βιομηχανία Των Ηλιθίων»

Το νέο άλμπουμ του Εισβολέα αποτελεί μια πρωτοποριακή καλλιτεχνική πρόταση: τραγούδια και αφηγήσεις εξιστορούν στο σήμερα τα ανεξίτηλα σημάδια που ...
Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών - Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών – Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Ο Βέβηλος επιστρέφει στην γειτονιά του και στο Θέατρο Βράχων , για να παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «Το βιβλίο ...
Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας, πρόκειται να δώσει συναυλία τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 8μ.μ ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 123 Άρθρα

Γεννήθηκε πριν κάμποσα χρόνια στην Πάτρα, κι από τότε ψάχνει τον τόπο που θα την κρατήσει. Σπούδασε δημοσιογραφία και φωτορεπορτάζ και προσωρινά ζει και εργάζεται στην Αθήνα, συγκατοικώντας με ένα μεγάλο σκύλο. Ξοδεύει την ενέργειά της σε ταξίδια, λογοτεχνία, μελαγχολικές μουσικές, όμορφες ταινίες και καλό φαγητό. Παρ’ ότι εκ φύσεως πεσιμίστρια, πιστεύει πως η ομορφιά της ζωής υπάρχει παντού, και αυτό προσπαθεί να αποτυπώνει με τις φωτογραφίες και τα κείμενά της. http://syn-grafika.blogspot.gr/ http://naliaginger.tumblr.com/

RELATED ARTICLES

Back to Top