tetartopress

Με βιωματική δράση με τους μαθητές γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στο Μεσολόγγι


Το Μεσολόγγι των ντόπιων – Messolonghi by locals σε συνεργασία με το «Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο» (MedINA) και το 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου τίμησαν την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με δράσεις τόσο στο πεδίο όσο και στον χώρο του σχολείου. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι:

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων είχε ως σύνθημα:  «Ήρθε η Ώρα για Αποκατάσταση Υγροτόπων».

Οι μαθητές με πολύ κέφι και ευθύνη, για ένα πρωινό πήραν στα χέρια τους την τύχη του υγρότοπου.Μετά από ένα οδοιπορικό στον υγρότοπο, μέσα από το παιχνίδι ρόλων, μπήκαν στην θέση των διαφορετικών χρηστών, των τοπικών αρχών, των επιστημόνων, των κατοίκων και των οργανώσεών τους.

Με υποδειγματικό τρόπο διαβουλεύτηκαν και κατέληξαν σε διαχειριστικά σχέδια για την ήπια αξιοποίηση του υγρότοπου που συνδύασαν τον σεβασμό στη φύση και την ευημερία των κατοίκων.

Με τη δράση αυτή ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα για ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας με στόχο την αποκατάσταση των υγροτόπων επειδή:

«Όπου η γη συναντά το νερό, η ζωή αφθονεί…. Το 40 τοις εκατό όλων των ειδών φυτών και ζώων ζουν ή αναπαράγονται σε υγροτόπους. Οι υγρότοποι είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ζωή. Είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργία και την αλιεία. Λειτουργούν ως πηγές νερού, καθαριστές και προστατεύουν τις ακτές μας. Οι υγρότοποι είναι οι μεγαλύτερες αποθήκες φυσικού άνθρακα στον πλανήτη. Μέχρι σήμερα, σχεδόν το 90 τοις εκατό των υγροτόπων του κόσμου έχουν υποβαθμιστεί ή χαθεί. Χάνουμε υγροτόπους τρεις φορές πιο γρήγορα από τα δάση….»(Δρ. Musonda Mumba, Γενική Γραμματέας, Σύμβαση για τους Υγροτόπους)

H εκπαιδευτική δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, από την MedWet. Η MedWet είναι η μεσογειακή πρωτοβουλία της Συνθήκης Ραμσάρ για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη των μεσογειακών υγροτόπων, στην οποία συμμετέχουν και οι 25 χώρες της Μεσογείου.Την δράση υποστήριξαν: Friend of the Earth (FOE)/Friend of the Sea (FOS) και Office Français de la Biodiversité (OFD).

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top