tetartopress

MedSECA: καθαρότερος αέρας για το περιβάλλον και τον άνθρωπο στη Μεσόγειο


Με απόφαση του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ), η Μεσόγειος Θάλασσα ανακηρύχθηκε πριν λίγες ημέρες και επίσημα Περιοχή Ελέγχου για τις εκπομπές θείου (Sulphur Emissions Control Area – SECA).

Η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία και το Δίκτυο Οργανώσεων MedECA χαιρετίζουν θερμά την απόφαση αυτή που αποτελεί τεράστιο βήμα προς μια πιο βιώσιμη ναυτιλία στη Μεσόγειο.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Με απόφαση του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ – IMO) κατά τη διάρκεια της 79ης Συνόδου της Επιτροπής για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (Marine Environment Protection Committee – MEPC 79) πριν λίγες ημέρες στο Λονδίνο, η Μεσόγειος Θάλασσα ανακηρύχθηκε και επίσημα ως Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Θείου (Sulphur Emissions Control Area – SECA).

Η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία και το Δίκτυο Οργανώσεων MedECA χαιρετίζουν θερμά την απόφαση αυτή ως ένα κρίσιμο βήμα προς τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ρυπαρών καυσίμων για έναν καθαρότερο αέρα για εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή της Μεσογείου. Οι Οργανώσεις – μέλη του Δικτύου εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια για μια πιο βιώσιμη ναυτιλία στη Μεσόγειο, ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη στον κόσμο που όμως βάλλεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλες περιβαλλοντικές απειλές.

«Είμαστε χαρούμενοι που οι μακροχρόνιες προσπάθειές μας στέφθηκαν επιτέλους με επιτυχία. Αυτή η απόφαση είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, προς μια καθαρότερη ναυτιλία. Καθαρά καύσιμα σημαίνει καθαρός αέρας, ενεργειακή αποδοτικότητα, προστασία του κλίματος.

Ωστόσο, είμαστε απογοητευμένοι που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχασαν την ευκαιρία να επιβάλουν μέτρα που θα καλύπτουν τόσο το θείο όσο και τα οξείδια του αζώτου. Μια Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Αζώτου (Nitrogen Emission Control Area – NECA) όπως εκείνη που ισχύει ήδη στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα θα βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα του αέρα και θα σώσει εκατοντάδες ζωές ετησίως», δήλωσε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Υπεύθυνος Νομικών Θεμάτων της Ορνιθολογικής.

«Δήθεν λύσεις όπως οι πλυντηρίδες (scrubbers) ή το υγροποιημένο φυσικό αέριο, δεν αξίζουν ούτε τον χρόνο ούτε τα χρήματα που απαιτούν. Αντίθετα, απαιτούνται μέτρα και λύσεις που θα αντιμετωπίσουν τόσο την ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», τόνισε ο Sönke Diesener, Υπεύθυνος Πολιτικής Μεταφορών στο NABU.  https://www.ornithologiki.gr/el/

Η NABU, η Ορνιθολογική και οι εταίροι του Δικτύου MedECA καλούν σε πλήρη εκτέλεση της απόφασης του ΔΝΟ και, ως επόμενο βήμα, ζητούν να καθιερωθεί η Μεσόγειος και ως Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Αζώτου. Η ναυτιλία πρέπει να καταστεί ένας παραγωγικός τομέας καθαρός και φιλικός προς το κλίμα και το περιβάλλον. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί ορισμένες περιοχές θα πρέπει να υποφέρουν περισσότερο από άλλες, από το βάρος των εκπομπών από τη ναυτιλία.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Η απαγωγή της Τασούλας» - Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας

Πάτρα: «Η απαγωγή της Τασούλας» – Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου

Μια σειρά παραστάσεων με το θεατρικό «Η απαγωγή της Τασούλας», θα πραγματοποιήσει το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας, στο Θέατρο Επίκεντρο+ από ...
"Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες" του Φαμ Τιέν Αν - Εμβυθιστικό, πνευματικό, μαγικό ταξίδι

“Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες” του Φαμ Τιέν Αν – Εμβυθιστικό, πνευματικό, μαγικό ταξίδι

"Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες" ("Bên trong vo kén vàng" / "Inside the yellow cocoon shell"). Σκηνοθεσία: Φαμ Τιέν ...
Θανάσης Πεθεριώτης

«Ο Άγνωστος Πρίγκιπας: Παύλος Σιδηρόπουλος» στο Θέατρο 2510

Η παράσταση  «Ο Άγνωστος Πρίγκιπας: Παύλος Σιδηρόπουλος» του Ανδρέα Ζαφείρη, επιστρέφει για 2η χρόνια στο Θέατρο 2510. Φέτος δίπλα στον ...
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

Ποιοι είναι οι «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»

Μετά τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» η Ομάδα Συλλογική Μνήμη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13727 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top