tetartopress

Μεγάλο Πάπιγκο: Η ανομία συνεχίζεται και επεκτείνεται

SOS Πάπιγκο & Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

SOS Πάπιγκο & Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου


Κοινή Ανακοίνωση 9 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για σωρεία αυθαιρεσιών από ιδιοκτήτες γης στην περιοχή έξω από τον οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου και εντός του Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Περισσότερο από μια διετία έχει παρέλθει από μια πληθώρα καταγγελιών, προσφυγών και δημοσιοποίησης εκ μέρους κατοίκων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων, καθώς και βουλευτών και ευρωβουλευτών, για το καθεστώς ανομίας και καταστροφής του περιβάλλοντος στον παραδοσιακό οικισμό του Πάπιγκου, σε μια από τις πιο εμβληματικές προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

Στη σωρεία αυθαιρεσιών για την οικοδόμηση κατοικίας εκτός των ορίων του οικισμού και εντός του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, προστέθηκαν και νέες, μη επιτρεπόμενες επεμβάσεις, από άλλους ιδιοκτήτες γης. Προφανώς, η αδυναμία των αρμόδιων αρχών να επιβάλουν τη νομιμότητα, έχει περάσει το μήνυμα ότι η ανομία μπορεί να συνεχιστεί και να επεκταθεί ατιμώρητα!

Με την από 9/2/2024 κοινή επιστολή μας προς κάθε αρμόδια αρχή και υπηρεσία, οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις ενημερώνουμε, με κάθε λεπτομέρεια, φωτογραφίες και τεκμήρια, για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε μια περιοχή που θα έπρεπε να προστατεύεται αυστηρά και η οποία, μάλιστα, προ ολίγων μόνο μηνών, απέκτησε τον χαρακτηρισμό του παγκόσμιου μνημείου, μέσα από την εγγραφή του Ζαγορίου στον σχετικό Κατάλογο της UNESCO.

Καλούμε λοιπόν εκ νέου δημόσια όλους τους ιθύνοντες και κυρίως την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη, για την άμεση επιβολή της προστατευτικής νομοθεσίας και την υποδειγματική αποκατάσταση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Φωτογραφικό υλικό στο οποίο απεικονίζονται οι σημαντικότερες από τις αυθαίρετες επεμβάσεις των τελευταίων χρόνων στην περιοχή, είναι διαθέσιμο εδώ.

 

Οι υπογράφουσες περιβαλλοντικές Οργανώσεις:

 

ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΛΛΕΤ)

Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας

Καλλιστώ – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση

Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA)

Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων «ΡΟΗ»

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

 

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13874 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top