Τέταρτο

Μες του καπνού τα κρίνα ξυπνάει η Ελευσίνα…

elpe


Σύμφωνα με δημοσίευμα της σελίδας Ecoeleusis, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκε έντονη δυσοσμία και ένα μαύρο σύννεφο καπνού ταξίδεψε πάνω από την Ελευσίνα, καθώς χιλιάδες κυβ. μέτρα καπνού κι απαερίων απελευθερώθηκαν από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ. Η ανακοίνωση της εταιρείας μιλάει για «οπτικές οχλήσεις χωρίς περιβαλλοντικές συνέπειες».

Το κείμενο και το βίντεο όπως δημοσιεύθηκαν στο Ecoeleusis:

Η επανεκκίνηση της μονάδας θερμικής πυρόλυσης (Flexicoker) στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα απελευθέρωσε σήμερα χιλιάδες κυβ. μέτρα καπνού κι απαερίων στην ατμόσφαιρά μας. Έντονη δυσοσμία κατά περιόδους καθώς και  ένα μαύρο σύννεφο καπνού πάνω από τους οικισμούς ταξίδεψε τις απογευματινές ώρες, με νότιους ανέμους, προς την Πάρνηθα.

Η έκδηλη – από τις 12 το μεσημέρι – ανησυχία και αγανάκτηση των κατοίκων για μια ακόμη φορά δεν έφτασε στο Δημαρχείο Ελευσίνας ούτε στην Αντιπεριφέρεια: καμία ανακοίνωση, καμία ανάρτηση, κανένα σχόλιο, καμία ενέργεια δεν γνωστοποιήθηκε.

Ξαφνικά, γύρω στις 3.30 μμ, κι ενώ οι καπνοί βρίσκονταν πάνω από τους οικισμούς αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του Δήμου, στο Facebook, μια ανακοίνωση των ΕΛΠΕ – μνημείο περιφρόνησης προς τους κατοίκους και αναξιοπιστίας της ίδιας της εταιρείας.  Την παραθέτουμε αυτολεξεί και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του:

«Σας ενημερώνουμε ότι για τις επόμενες δύο (2) ημέρες, ενδέχεται να εμφανισθεί αυξημένη φλόγα στους πυρσούς του διυλιστηρίου, λόγω του ξεκινήματος των μονάδων μετά την ολοκλήρωση της γενικής συντήρησης του διυλιστηρίου. Όλες οι μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας, τα όργανα μέτρησης και καταγραφής καθώς και ο Σταθμός Μέτρησης Ποιότητας Ατμόσφαιρας λειτουργούν κανονικά.

Το φαινόμενο αυτό εκτιμάται ότι θα είναι παροδικό, θα περιορίζεται μόνο σε οπτική όχληση χωρίς περιβαλλοντικές συνέπειες, είναι σύνηθες κατά τη διάρκεια εκκίνησης μονάδων διυλιστηρίων και σύμφωνο με τους Διεθνείς κώδικες Σχεδιασμού του.»

Είναι πανάκριβη η συγγνώμη για την εταιρεία που μας υπόσχεται για δύο ημέρες «αυξημένη φλόγα» και «οπτικές οχλήσεις χωρίς περιβαλλοντικές συνέπειες» ενώ μας προτρέπει κιόλας να συνηθίσουμε να τρώμε την ρύπανση όπως επιβάλλουν οι διεθνείς κώδικες σχεδιασμού του «πράσινου» διυλιστηρίου… Ξέρουμε από που αντλούν το θάρρος της αμετροέπειάς τους. Ο χορηγός είναι γυμνός επιχειρημάτων και αποδείξεων…

Μάλιστα η ανακοίνωση δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των ΕΛΠΕ και παρέμεινε ασχολίαστη από τον Δήμο.

Ανύπαρκτα ήταν για τον Δήμο και τα επεισόδια του προηγούμενου Σαββάτου. Ανύπαρκτα θα είναι όσα θα επακολουθήσουν με την επανεκκίνηση και της μονάδας Υδρογόνου.

Ένα είναι βέβαιο ότι κι αυτή την εβδομάδα η Ελευσίνα θα έχει «φωταψίες» και θα ξυπνάει μες του καπνού τα κρίνα ενώ οι πλησιέστερες προς τον πολίτη αυτοδιοικητικές αρχές θα τηρούν σιωπή τεθερισμένου στάχεως…

ΕCOELEUSIS

Ελευσίνα 18/9/2017


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9953 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top