tetartopress

Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών 2023


Από τα νησιά του Ιονίου έως τη Λέσβο και από τις Πρέσπες και τους υγρότοπους της Θράκης έως την Κρήτη, δεκάδες παρατηρητές πουλιών έδωσαν το Σαββατοκύριακο (14-15 Ιανουαρίου) το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού σε μεγάλους και μικρούς υγρότοπους της ηπειρωτικής & νησιωτικής χώρας για τις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών.

Αν και ο καλός καιρός βοήθησε στην καταμέτρηση, η παρατεταμένη καλοκαιρία των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται πως κράτησε βορειότερα της Ελλάδας πολλούς φτερωτούς χειμερινούς ταξιδιώτες, συμβάλλοντας στους φετινούς ασυνήθιστα χαμηλούς αριθμούς πουλιών.

Παρά τη μειωμένη κίνηση, οι ελληνικοί υγρότοποι αποζημίωσαν για μια ακόμα χρονιά τους παρατηρητές πουλιών με πολλών λογιών (φτερωτές) εκπλήξεις: σπάνιοι επισκέπτες από τον αρκτικό κύκλο όπως τα 6 Λαμπροβούτια στη λίμνη Βεγορίτιδα, ακριβοθώρητα αρπακτικά πουλιά όπως το Χρυσογέρακο στο Δέλτα Σπερχειού και ο Βασιλαετός στον Αμβρακικό, ένας Θαλασσοπρίστης στο Μετόχι Αργολίδας ενώ οι Νανόχηνες έκαναν και αυτές check-in στις ΜΕΚΥΠ από τη λίμνη Κερκίνη.

Οι Καταμετρήσεις συνεχίζονται καθ’ όλη την τρέχουσα εβδομάδα σε υγρότοπους διεθνούς ή εθνικής σημασίας, όλοι ζωτικής σημασίας για τα διαχειμάζοντα υδρόβια πουλιά που βρίσκουν σε αυτούς ένα πολύτιμο -και αναντικατάστατο- καταφύγιο.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες και αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος (International Waterbird Census) της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο.

Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Σε εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα οργανώνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε περισσότερους από 160 υγροτόπους της χώρας, με την συμμετοχή Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και εθελοντών παρατηρητών πουλιών από όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό της Wetlands International, οι ΜΕΚΥΠ πραγματοποιούνται φέτος το Σαββατοκύριακο 14-15/1/2023, ενώ οι υγρότοποι που θα περισσέψουν θα καλυφθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο 21-22/1. Φυσικά, επισκέψεις μπορούν να πραγματοποιηθούν -ειδικά στους μικρότερους υγρότοπους- και σε κοντινές των παραπάνω ημερομηνιών.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται στις ΜΕΚΥΠ συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία των υδρόβιων πουλιών και των υγροτόπων και στην ανάδειξη της αξίας των υγροτοπικών οικοσυστημάτων. Η συστηματική συμμετοχή έμπειρων καταμετρητών είναι τεράστιας σημασίας ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τόσες περιοχές και είδη πουλιών.

φωτογραφία: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13872 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top