Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών: Πρασινοκέφαλη Πάπια, Σφυριχτάρι, Κορμοράνος από τα πλέον πολυπληθή είδη

Κορμοράνος – Σφυριχτάρι – Πρασινοκέφαλη Πάπια διαγκωνίζονται για μια θέση στα πλέον πολυπληθή είδη των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδροβίων Πουλιών στην Ελλάδα.
Η Πρασινοκέφαλη Πάπια είναι η πιο διάσημη πάπια, από την οποία κατάγεται και η κατοικίδια. Είναι το 3ο πιο πολυπληθές είδος στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών με μέσο όρο 57.500 πουλιά κατ’ έτος.Το όνομά της το έχει πάρει από το γυαλιστερό πράσινο κεφάλι του αρσενικού, με λευκό «κολάρο».
Φωλιάζει σε πολλούς ελληνικούς υγρότοπους, ενώ τον χειμώνα καταφθάνουν κι άλλες από τον Βορρά. Μπορεί κανείς να τη συναντήσει σε όλα τα νερά, τον χειμώνα ακόμα και στην ακροθαλασσιά, αλλά και σε λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια και στις λιμνούλες των πάρκων.
Στο φτέρωμά της ξεχωρίζει ο χαρακτηριστικός «καθρέπτης» στο πλάι της φτερούγας, δηλαδή ένα σημείο με εντυπωσιακά ιριδίζοντα φτερά.
Το Σφυριχτάρι – η Πηνέλοψ των αρχαίων είναι ένα συμπαθέστατο παπί που αγαπά τις ρηχές παράκτιες λιμνοθάλασσες. Αρκετές χιλιάδες Σφυριχτάρια δίνουν κάθε χρόνο το παρόν στον Αμβρακικό Κόλπο και σε άλλους ελληνικούς υγρότοπους, δίνοντάς του την 4η θέση του πιο πολυπληθούς υδρόβιου πουλιού στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις (με ~57.000 πουλιά κατ’ έτος).
Το όνομά του προέρχεται από το χαρακτηριστικό σφύριγμα «γουιιιου» του αρσενικού, ενώ τα θηλυκά αποκρίνονται με πιο βαθιά και μουρμουριστή φωνή.
Χαρακτηριστικό του αρσενικού είναι το καστανοκόκκινο κεφάλι με το ξανθό στέμμα, ενώ σε πτήση ξεχωρίζει από μακριά η λευκή πινελιά στο μπροστινό μέρος της φτερούγας.
Σε μέγεθος χήνας και κατάμαυρος, ο Κορμοράνος σχηματίζει μεγάλα κοπάδια στους ελληνικούς υγρότοπους, ιδιαίτερα τον χειμώνα, όπου συναντάται σε λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια, ακτές και λιμάνια. Είναι το 6ο πιο πολυπληθές είδος στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών στη χώρα μας, με μέσο όρο 39.300 πουλιά κατ’ έτος.
Χαρακτηριστική είναι η στάση που παίρνει όταν στέκεται με τα φτερά μισάνοιχτα (ώστε να τα στεγνώσει). Τα σμήνη των Κορμοράνων δίνουν ένα πραγματικό ρεσιτάλ συμφωνίας, καθώς πετούν σε σχηματισμό V ή σε ευθεία γραμμή. Τρώει ψάρια κάνοντας βουτιές, ως δεινός βουτηχτής, ενώ το ισχυρό, αγκιστρωτό στην άκρη ράμφος του τον βοηθάει στο ψάρεμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδροβίων Πουλιών που πραγματοποιεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 6ο σε πληθυσμό είδος είναι ο Καστανοκέφαλος Γλάρος, 7ο ο Ασημόγλαρος, 8ο το Φλαμίνγκο, 9ο το Γκισάρι & 10ο το Σκουφοβουτηχτάρι