tetartopress

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στο Δέλτα Έβρου


Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης συμμετέχοντας στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων (ΜΕΚΥΠ), οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες του κόσμου, εκτίμησε το συνολικό πληθυσμό των πουλιών που ξεχειμωνιάζει στο Δέλτα του Έβρου.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε η μέτρηση και στο Τουρκικό Τμήμα του Δέλτα Έβρου από Τούρκους ορνιθολόγους. Με αυτό τον τρόπο αποτιμάτε η συνολική αξία του Δέλτα Έβρου για την ορνιθοπανίδα και στα δύο τμήματα.
Οι ΜΕΚΥΠ γίνονται κάθε χρόνο σε περισσότερες από εκατό χώρες, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος καταγραφών, της οργάνωσης Wetlands International, εδώ και πενήντα χρόνια!

Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης:

Για ακόμα ένα χειμώνα το Δέλτα του Έβρου μας εντυπωσιάζει με τις συγκεντρώσεις υδρόβιων πουλιών που φιλοξενεί. Έχουμε φέτος ένα νέο ρεκόρ Νανόκυκνων με τον αριθμό τους να πλησιάζει τις 11.000 (10.955 για την ακρίβεια). Μεγάλοι και αυξανόμενοι πληθυσμοί ξεχειμωνιάζουν στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα και μετακινούνται ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Σύνηθες φαινόμενο είναι να τρέφονται τις πρωινές ώρες στα ριζοχώραφα της Τουρκίας και να επιστρέφουν στην Ελλάδα κατά τις απογευματινές ώρες για την κούρνια τους, αν και αρκετές ημέρες, κυρίως όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα τους παρατηρούμε στο ελληνικό τμήμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Την ίδια συμπεριφορά με τους Νανόκυκνους παρουσιάζουν και αρκετά άλλα είδη με κυριότερα αυτών τα αγαπημένα σε όλους Φοινικόπτερα (Φλαμίνγκο) και τις Ψαλίδες όπου καταγράφηκαν πάνω από 5.000 και 3.500 άτομα αντίστοιχα.

Σημαντική και για ακόμα μια χρονιά η παρουσία των Νανόχηνων, οι οποίες παρατηρούνται αποκλειστικά στα λιβάδια του Δυτικού Δέλτα. Από αρπακτικά, παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων Στικταετοί, Τσίφτηδες, Θαλασσαετός, Καλαμόκιρκοι, Γερακίνες. Καταμετρήθηκαν πάνω από 50.000 πάπιες με πολυπληθέστερα είδη τις Πρασινοκέφαλες, τα Σφυριχτάρια, τα Κιρκίρια, τις Χουλιαρόπαπιες, και τις Βαρβάρες. Αρκετά τα παρυδάτια, οι ερωδιοί, οι κορμοράνοι, οι Λαγγόνες και οι πελεκάνοι.

Συνολικά σε όλο τον υγρότοπο (και τα δύο τμήματα) καταγράφηκαν 56 είδη με πληθυσμό πάνω από 115.000 πουλιά επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη αξία του υγροτόπου για τη διαχείμαση των πουλιών που έρχονται σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου και τροφής για τη διαβίωσή τους για ακόμα μία φορά. Στο ελληνικό τμήμα καταγράφηκαν 65.000 πουλιά.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top