Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΔΥΚΣ&ΚΚ) συμμετείχε για ακόμα χρονιά στο μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας στη χώρα μας. Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες και αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος International Waterbird Census (IWC) της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) ως εθνικός εκπρόσωπος της Wetlands International συντόνισε την όλη δράση.
Στην φετινή καταμέτρηση που πραγματοποίησε το προσωπικό του Φορέα στους υγρότοπους του Εθνικού Πάρκου, στις 17 και 18/01, παρατήρησε και κατέγραψε πολλά διαφορετικά είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς, αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες, όπως αρπακτικά και γλάρους. Αξιοσημείωτο ήταν το μεγάλος πλήθος παπιών που βρισκόταν στις λιμνοθάλασσες της Προστατευόμενης Περιοχής, με ποιο χαρακτηριστικά είδη τις φαλαρίδες, τα σφυριχτάρια, τις χουλιαρόπαπιες και τα κιρκίρια. Το παρών δώσανε αρπακτικά πτηνά όπως καλαμόρκικοι, γερακίνες και βραχοκιρκίνεζα, αλλά και μόνιμοι φτερωτοί κάτοικοι καθ΄ όλο το έτος, όπως κορμοράνοι, καστανοκέφαλοι γλάροι, λευκοτσικνιάδες και μερικές δεκάδες σταχτοτσικνιάδες. Επίσης, άλλα είδη που καταγραφήκαν ήταν κύκνοι, φοινικόπτερα, αργυροπελεκάνοι και γελαδάρηδες.
Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς είναι σημαντικό για την ορνιθοπανίδα σε διεθνές επίπεδο. Οι λιμνοθάλασσες Κοτυχίου, Προκόπου και Άραξος (ή Πάπα), μαζί με τα άλλα υγροτοπικά συστήματά του (το έλος Λάμια και τις Αλυκές Λεχαινών), αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράκτιους υγροτόπους της νοτιοδυτικής Ελλάδας, με υψηλή οικολογική αξία για τα διαχειμάζοντα, μεταναστευτικά και αναπαραγόμενα είδη πουλιών, που ζουν ή περιοδικά συναντώνται σε αυτόν.