tetartopress

«Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα» από 6 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους


Από τις 6 Οκτωβρίου προβάλλεται στους κινηματογράφους το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Fred Fugen «Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα», η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κινηματογραφική παραγωγή με θέμα τη ζωή στη Μεσόγειο και τις απειλές που αντιμετωπίζει από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πρωταγωνιστούν αντιπροσωπευτικά είδη θηλαστικών, ψαριών και πτηνών που ζουν σήμερα στη Μεσόγειο, όπως η φάλαινα-φυσητήρας, η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, μια οικογένεια πελαργών, ένας θαλάσσιος αετός και μια γάτα από τις Κυκλάδες.Πώς αυτά τα πλάσματα συμβιώνουν μαζί μας; Πώς καταφέρνουν να γεννήσουν, να αναθρέψουν τα μικρά τους και να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που βρίσκεται υπό συνεχή πολιορκία από την ανθρώπινη δραστηριότητα;

Η εντυπωσιακή κινηματογράφηση, με σκηνοθέτη τον πολυβραβευμένο Fred Fougea, μας παρουσιάζει για πρώτη φορά τη Μεσόγειο μέσα από τα μάτια των ζώων που την κατοικούν και μεταφέρει το επείγον μήνυμα της ανάγκης να προστατεύσουμε το φυσικό πλούτο που κληρονομήσαμε. «Είναι σημαντικό οι κάτοικοι της Μεσογείου να δουν τη θάλασσα που τους περιβάλει, με έναν πρωτόγνωρο τρόπο», λέει ο Fougea. «Θα εκπλαγούν όταν συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μόλις δέκα λεπτά μακριά από την πόλη τους -και πόσο ευαίσθητος είναι αυτός ο κόσμος. Υπάρχει μια γαλλική παροιμία που λέει ΄πρέπει να ακούμε την μακραίωνη θάλασσα’… και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να το κάνουμε».

Τα γυρίσματα διήρκεσαν δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκαν σε δώδεκα χώρε ςαλλά εστίασαν στην Ελλάδα καθώς εδώ συνυπάρχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά είδη της Μεσογείου και σπάνιοι οικότοποι όπως τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας που είναι καθοριστικά για την επιβίωση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η Anemon Productions, που είναι συμπαραγωγός της ταινίας στην Ελλάδα, πραγματοποίησε γυρίσματα στον Κυπαρισσιακό κόλπο, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, την Αμοργό, τη Σαντορίνη, τη Μακρόνησο, την Αλόννησο και τη Γυάρο, σε συνεργασίαμε περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm και το WWF Ελλάς.

Το ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα» αποτελεί μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή της Boréales – Federation και της Anemon, σε συμπαραγωγή με τα κανάλια BBC, France Televisions,RAI, Terra Mater και ΕΡΤ και με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ.Η διανομή της ταινίας διοργανώνεται από  το Cine Doc σε συνεργασία με το Cyclades Preservation Fund το οποίο γιορτάζει τα 5 ετών από την ίδρυση του με στόχο την προστασία των Κυκλάδων.

Σκηνοθεσία: Frederic Fougea | 90’ | 2022|Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα

facebook event

Εισιτήρια:viva.gr

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, 20:00: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος,Σίνα 31 Αθήνα| Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

*Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Fred Fougea, την διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund Άννυ Μητροπούλου και εκπροσώπους των Συλλόγων ΑΡΧΕΛΩΝ &MOm.

Σάββατο &Κυριακή 8&9 Οκτωβρίου, 16:00, Κινηματογράφος Δαναός,Λεωφ. Κηφισίας 109, Αθήνα (πλησίον Μετρό Πανόρμου) | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

*Θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπροσώπους του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

Σάββατο 08Οκτωβρίου: Αχίλλειον Δημοτικό Κινηματοθέατρο Βόλου, Αργοναυτών 54 Βόλος | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου: Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Ν.Βότση 3 Θεσσαλονίκη | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13072 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top