tetartopress

Μεσολόγγι: «Χαράσσοντας τη ζωή του Ψαρά» – Έκθεση Χαρακτικής του Μιχάλη Κότσαρη


Η ζωή των ψαράδων μέσα από μια Έκθεση Χαρακτικής του Μιχάλη Κότσαρη με τίτλο «Χαράσσοντας τη ζωή του Ψαρά» παρουσιάζεται στον «Τοπικό Κόμβο_Local HUB» του Messolonghi By Locals.

Ο Μιχάλης Κότσαρης, βιώνοντας καθημερινά τον περίγυρο της λιμνοθάλασσας όπου δραστηριοποιούνται οι ψαράδες και εμπνεόμενος από τον βίο και τις αφηγήσεις τους, δημιούργησε πρωτότυπα χαρακτικά έργα με την τεχνική της ξυλογραφίας και της μονοτυπίας.

Στα έργα αποτυπώνονται με πλήθος χρωματικών συνδυασμών και τεχνικών, πολλές φορές παίρνοντας τη μορφή συμβόλων, ψάρια, αντικείμενα και αλιευτικά εργαλεία, τοπία και συμβάντα, από την καθημερινή ζωή των ψαράδων της λιμνοθάλασσας. Μέσω της χαρακτικής τέχνης, ο Μιχάλης Κότσαρης μάς μεταφέρει στη λιμνοθάλασσα και μας υπενθυμίζει ότι η παραδοσιακή αλιεία αποτελεί απόδειξη για το πώς ο άνθρωπος κατάφερε να συμβιώσει για δεκαετίες με το φυσικό περιβάλλον, με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης για την προστασία του.

Η έκθεση αποτελεί μέρος του έργου «Χαράσσοντας τη ζωή του Ψαρά» που υλοποιεί ο οργανισμός Messolonghi by Locals-Μεσολόγγι των Ντόπιων. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της παραδοσιακής αλιείας στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού και η βιωματική γνωριμία ντόπιων και επισκεπτών με αυτήν. Η παραδοσιακή αλιεία στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού που εγγράφηκε το 2022 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αποτελεί τον βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίχθηκε διαχρονικά η ανάπτυξη του Μεσολογγίου.

 

Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Κότσαρη

 

Ο ζωγράφος και Χαράκτης Μιχάλης Κότσαρης, γεννήθηκε στο Αιτωλικό. Το 1998, δημιούργησε τον πρώτο εικαστικό χώρο στην πόλη του, την Αίθουσα Τέχνης “Έργω 1998”, μαζί με τον αδερφό του Χαράκτη και ζωγράφο, Γρηγόρη Κότσαρη. Εκτός από τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με την Αγιογραφία ενώ η Χαρακτική είναι σήμερα η κύρια ενασχόλησή του. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Τακτικό μέλος του ΔΣ του Μουσείου Βάσως Κατράκη-Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών. Μέλος στο ΔΣ του Πνευματικού Ιδρύματος “Ευανθία Καρβέλη”. Πρόεδρος την τριετία 2018-2021 του ιστορικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Αιτωλικό” και νύν Γραμματέας του. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και δεκάδες ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2009 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην IX International Biennale, Aqui Prise- Aqui Therme, στην Genova της Ιταλίας. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ένας ελέφαντας με ρεντιγκότα

Ξένια Μαρίνου «Ένας ελέφαντας με ρεντιγκότα»

Το βιβλίο επιχειρεί μια διαφορετική τοιχογραφία των πρώτων τριάντα χρόνων της Γ΄ Γαλλικής Δημοκρατίας, εστιάζοντας στην ανασυγκρότηση και στον τρόπο ...
Wu Ming «Αλτάι»

Wu Ming «Αλτάι»

Βενετία, 1569. Ένα μπουμπουνητό συγκλονίζει τη νύχτα, ο ουρανός είναι κόκκινος και επικρέμαται απειλητικά πάνω από τη λιμνοθάλασσα: είναι η ...
Ηρακλής Παναγούλης «Ανεβοκατεβαίνοντας κλίμακες»

Ηρακλής Παναγούλης «Ανεβοκατεβαίνοντας κλίμακες»

Τρεις χρόνοι, τρεις γεωγραφίες. Δρόμοι, διαδρομές και δίκτυα στην Πελοπόννησο του 18ου αιώνα, στη μεταπολεμική Δίβρη Ηλείας, στις σύγχρονες παγκοσμιοποιημένες ...
Φρεντερίκ Α. Φαζαρντί "Sniper"

Φρεντερίκ Α. Φαζαρντί “Sniper”

Ο Σνάιπερ; Σίγουρα ο καλύτερος επίλεκτος σκοπευτής του πλανήτη. Ευσυνείδητος. Σκοτώνει μόνο για λεφτά· δεν του πέρασε ποτέ από το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13963 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top