tetartopress

Μεσολόγγι: Συλλογή και περίθαλψη  άγριων ζώων από τη Μονάδα Διαχείρισης


Οι επόπτες – φύλακες της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Ο.Φ.Υ.ΠΕ.Κ.Α. μετά από ενημέρωση πολιτών αλλά και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών πεδίου, συνέλεξαν στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου, 8 συνολικά τραυματισμένα είδη ορνιθοπανίδας.

Πιο συγκεκριμένα συλλέχθηκαν τρία αρπακτικά: ένας νεοσσός Kιρκινεζίου (Falco naumani) μια γερακίνα (Buteo buteo) και ένα Bραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus) από το Μεσολόγγι, την Κλεισούρα και την Αγία Τριάδα αντίστοιχα, ένας Λευκοπελαργός (Ciconia Ciconia) από το Νεοχώρι, δύο Aσημόγλαροι (Larus Michahellis) από το ΙΧΘΥΚΑ και την Φοινικιά, ένας Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) από τη Θολή και μία Σταχτάρα (Apus apus) – ένα γνωστό πουλί των πόλεων – από το Μεσολόγγι.

Μετά την περισυλλογή των τραυματισμένων πτηνών οι φύλακες τους προσέφεραν τις ενδεδειγμένες πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια το εκάστοτε ζώο απεστάλη στην Αθήνα, στο ειδικό κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, προκειμένου να λάβει τη σχετική θεραπεία.

Μετά από επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ, η Μονάδα Διαχείρισης ενημερώθηκε ότι το Κιρκινέζι είχε τραύμα στο κεφάλι και φιλοξενείται για την ώρα στις εγκαταστάσεις της. Στις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ φιλοξενούνται επίσης ο Ασημόγλαρος από την περιοχή του βάλτου Φοινικιάς  ο οποίος υπεβλήθη σε χειρουργείο καθώς είχε σπασμένη τη μία φτερούγα του και η προς απελευθέρωση  Γερακίνα που είχε θλάση στην αριστερή της φτερούγα.

Ο Ασημόγλαρος που βρέθηκε στην περιοχή  ΙΧΘΥΚΑ έπασχε από έναν ιό, πολύ συνηθισμένο στους γλάρους, και έχει απελευθερωθεί καθώς ανάρρωσε πλήρως μετά από εντατική φαρμακευτική αγωγή. Απελευθερώθηκε επίσης και η Σταχτάρα.

Δυστυχώς ο Αργυροπελεκάνος και το Βραχοκιρκίνεζο απεβίωσαν, ενώ ο Λευκοπελαργός υπεβλήθη σε ευθανασία καθώς είχε χάσει το ένα του πόδι.

Η Μονάδα Διαχείρισης ευχαριστεί τους κατοίκους της περιοχής για την ευαισθητοποίησή τους και την άμεση ενημέρωση τους, το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας για τη βοήθεια του καθώς και την ΑΝΙΜΑ και για την άμεση ανταπόκριση τους.

Για την προστασία της άγριας ζωής, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας παρακαλεί τους πολίτες σε περίπτωση ανεύρεσης τραυματισμένων ή νεκρών εγκαταλελειμμένων άγριων ζώων, να έρθουν σε επαφή με τα πιο κοντινά εξειδικευμένα κέντρα.

Είναι απαραίτητη η επέμβαση των ειδικών έτσι ώστε να αποφευχθεί ο τυχόν τραυματισμός του ζώου και του ίδιου του ανθρώπου από λάθος χειρισμό. Ο χειρισμός, η διατροφή και η περίθαλψη δεν είναι κάτι απλό και εάν δεν υπάρχει εμπειρία μπορεί να προκληθεί ζημιά αντί για βοήθεια. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να έρθουν οι ειδικοί συστήνεται ηρεμία και αποφυγή σύγχυσης.

Τα κέντρα όπου μπορεί να απευθυνθεί κάποιος, είναι το Δασαρχείο Μεσολογγίου: 2631028818, το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου: 2631051211 και τη Μονάδα Διαχείρισης: 2632055094


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: Έκθεση με μικρογλυπτά του Δημήτρη Κοροβέση στο Πολύεδρο

Πάτρα: Έκθεση με μικρογλυπτά του Δημήτρη Κοροβέση στο Πολύεδρο

Έκθεση με μικρο γλυπτά του εικαστικού Δημήτρη Κοροβέση εγκαινιάζεται την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο Πολύεδρο (Κανακάρη ...
Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» στο Θέατρο Θησείον

Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» στο Θέατρο Θησείον

Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» από 11 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Θησείον. Σκηνοθετεί η Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη Μια ...
«Δάφνη» της Rafaella Marcus - Ένα αστικό δράμα με έμφυλες αποτυπώσεις

«Δάφνη» της Rafaella Marcus – Ένα αστικό δράμα με έμφυλες αποτυπώσεις

Η Pamela Demory στο βιβλίο της Queer/Adaptation: An Introduction, παρατηρεί «Το να κάνεις κάτι queer σημαίνει να το κάνεις περίεργο ...
“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

Η Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει τη Χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση: “Ω! Christmas Three!” Ο Άγιος Βασίλης μόλις έχει μοιράσει ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13631 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top