Τέταρτο

364 Προβολές

Μι Λάι 1968 – Η σφαγή των αμάχων

Burningdwelling2Στις 16 Μαρτίου του 1968, μια μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του ανθυπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισβάλλει με εντολή εκκαθαριστικής επιχείρησης στο χωριό Μι Λάι, 650 χιλιόμετρα βόρεια της Σαϊγκόν.

Με τη δικαιολογία πως οι κάτοικοι ήταν ή υπέθαλπταν αντάρτες ο συνταγματάρχης Οράν Κ. Χέντερσον κάλεσε τους αξιωματικούς του να «μπούνε επιθετικά, εκ του σύνεγγυς με τον εχθρό και να τους σαρώσουν». Οι επικεφαλής αξιωματικοί του 1ου Τάγματος  διατάχθηκαν να κάψουν τα σπίτια, να σκοτώσουν τα ζώα, να καταστρέψουν τα τρόφιμα και να μολύνουν ή να σφραγίσουν τα πηγάδια.

Το πρωί της 16ης Μαρτίου στις 07:30, περίπου 100 στρατιώτες ξεκίνησαν την επιχείρηση, με επικεφαλής τον λοχαγό Έρνεστ Μεντίνα και παρά του ότι δε βρέθηκαν αντάρτες μαχητές στο χωριό, οι Αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν μια ανελέητη σφαγή. Εξαιτίας της απόφασης του στρατού να μην προβεί σε καμία καταμέτρηση των νεκρών, ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στο Μι Λάι, κυμαίνεται μεταξύ 347 και 504.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες, παιδιά, βρέφη και ηλικιωμένοι. Αρκετοί από τους δολοφονημένους είχαν ακρωτηριαστεί και πολλές γυναίκες είχαν βιαστεί πριν δολοφονηθούν.

Ενώ αρχικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 26 Αμερικανούς στρατιώτες για τις πράξεις τους στο Μι Λάι, μόνο ο ανθυπολοχαγός Γουίλιαμ Κάλεϋ και ένας διμοιρίτης καταδικάστηκαν.

Εντυπωσιακό στο όλο περιστατικό είναι πως ο ανθυπασπιστής Χιου Τόμπσον, πιλότος ελικοπτέρου, πετώντας πάνω από το χωριό διαπίστωσε μεγάλο αριθμό νεκρών αμάχων και αποφασίζει μαζί με το πλήρωμα του ελικοπτέρου να βοηθήσουν τους άμαχους τραυματίες. Στη προσπάθειά του αυτή, γνωρίζει από κοντά τον κυνισμό των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων καθώς του απαντούσαν πως  «ο μόνος τρόπος για να απεγκλωβίσεις  του άμαχους είναι με μια χειροβομβίδα» ή πως οι  άντρες των εκκαθαριστικών δυνάμεων είναι πρόθυμοι να τον βοηθήσουν «βγάζοντας τους (άμαχους) από τη μιζέρια τους»

Τελικά παρά τις διενέξεις με τις εκκαθαριστικές ομάδες κατάφεραν να διασώσουν 16 άτομα που βρήκαν σε κάποιο καταφύγιο αφού πρώτα ο Τόμπσον είχε δώσει εντολή στο πλήρωμά του, πως αν οι στρατιώτες πυροβολήσουν κατά των Βιετναμέζων τότε να ανοίξουν πυρ κατά των στρατιωτών.

By Ronald L. Haeberle [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

By Ronald L. Haeberle [Public domain], via Wikimedia Commons


Παρά την αποκάλυψη των πληροφοριών του Τόμπσον, ο συνταγματάρχης Χέντερσον εξέδωσε συγχαρητήρια επιστολή στο λοχαγό Μεντίνα στις 27 Μαρτίου, 1968. Την επόμενη μέρα, ο διοικητής της δύναμης υπέβαλε αναφορά για τις στρατιωτικές ενέργειες της 16ης Μαρτίου στην οποία ανέφερε ότι η επιχείρηση στο Μάι Λάι στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία με απολογισμό 128 νεκρών Βιετκόνγκ.

Μερικούς μήνες αργότερα, ο Τομ Γκλεν, 21χρονος στρατιώτης στην ταξιαρχία των εκκαθαρίσεων, έγραψε μια επιστολή στην οποία περιέγραψε μια συνεχή και συστηματική βαρβαρότητα εναντίον Βιετναμέζων εκ μέρους των αμερικανικών δυνάμεων στην οποία ο ίδιος προσωπικά υπήρξε μάρτυρας.

Στη συνέχεια, ο Κόλιν Πάουλ επιφορτίστηκε με τη διερεύνηση του περιστατικού το οποίο και διέψευσε. Αρκετά χρόνια αργότερα το Μάιο του 2004, ως υπουργός των εξωτερικών σε ερώτηση που του απευθύνθηκε σχετικά με τη συμπεριφορά των Αμερικανών στρατιωτών παραδέχτηκε ότι «αυτού του είδους οι φρικαλεότητες συμβαίνουν κάθε τόσο».

Ανεξάρτητα από τον Τομ Γκλεν ένας ακόμα πρώην οπλίτης στην ίδια ταξιαρχία ο Ronald L. Ridenhour απέστειλε επιστολή τον Μάρτιο του 1969 σε τριάντα μέλη του Κογκρέσου εκλιπαρώντας τους να διερευνήσουν τις συνθήκες γύρω από το περιστατικό.

Τελικά ένας ανεξάρτητος ερευνητής δημοσιογράφος ο Σέιμουρ Χερς, μετά από εκτενείς συνεντεύξεις έβγαλε στη δημοσιότητα την ιστορία του Μι Λάι στις 12 Νοεμβρίου του 1969.

Πέραν του Κόλιν Πάουλ ξανασυναντούμε και τον Σέιμουρ Χερς επίσης το 2004 όταν αποκάλυψε  τα βασανιστήρια στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ από μεριάς των Αμερικάνων στρατιωτών.

Το περιστατικό στο Μι Λάι προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και ενίσχυσε τις αντιπολεμικές αντιδράσεις και το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιτνάμ τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και διεθνώς.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5150 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top