Τέταρτο
36 Προβολές

Μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την άνοια από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Advertisement


Το έργο Move Your Hands for Dementia (MYH4D) στοχεύει στην υποστήριξη ενηλίκων και εκπαιδευτικών στην ανάπτυξη ικανοτήτων στην αντιμετώπιση της άνοιας σε ενήλικες και ηλικιωμένους. Η παιδεία στον τομέα της υγείας για την άνοια παρέχει εφόδια σε ενήλικες και ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν το περιβάλλον τους με περισσότερη ευθύνη και ικανότητα ώστε να κάνουν ευνοϊκές επιλογές για την υγεία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με άνοια και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Η κοινοπραξία MYH4D αποτελείται από τέσσερις δημόσιους και ιδιωτικούς συνεργάτες εμπειρογνωμοσύνης που εμπλέκονται στην άνοια από την Ιταλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Σλοβενία και τέσσερις τεχνικούς εταίρους από Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, Σπύρος Συρμακέσης.

Advertisement

Στην τοποθέτησή του στην εναρκτήρια συνάντηση ο κ Σπύρος Συρμακέσης τόνισε «Η εκπαίδευση ενηλίκων και ηλικιωμένων σχετικά με την άνοια στοχεύει να τους εξοπλίσει με γνώσεις, τεχνογνωσία, δεξιότητες και / ή ικανότητες. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι η κακή παιδεία στον τομέα της υγείας περιορίζει μια σειρά επιλογών τρόπου ζωής και δημιουργεί μέσα στην κοινωνία διαφορές και ανισότητες. Η βελτίωση της ένταξης των ατόμων με άνοια και η αύξηση της ισότητας στην πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες σημαίνει προσωπική ικανοποίησης στις ανάγκες ένταξής τους στην κοινότητα μας, δηλαδή στην πρόσβαση σε καθημερινές συναναστροφές όπως καφετέριες και εστιατόρια, πολιτιστικές συναναστροφές (όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία), πρόσβαση σε παρόχους υγείας και ευεξίας (γυμναστήρια, πάρκα, υπηρεσίες υγείας), αλλά και υπηρεσίες κάλυψης πρωτογενών αναγκών (σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, παντοπωλεία).»

Στα πλαίσια του έργου, μεταξύ των άλλων θα υλοποιηθεί μια ανοικτή διαδικτυακή πλατφόρμα μαθημάτων (MOOC) με εκπαιδευτικό υλικό για τη διάγνωση της άνοιας σε πρώιμο στάδιο, την παροχή πρώτης βοήθειας σε ενήλικους και ηλικιωμένους με άνοια και την παροχή φροντίδας στο σπίτι για την ειδική αυτή κατηγορίας συνανθρώπων μας. Υπεύθυνος για την υλοποίηση της πλατφόρμας είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Πάτρα.

Advertisement

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6451 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Advertisement

Back to Top