Τέταρτο

48 Προβολές

Μια ευγενική χειρονομία για την προσφορά του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην Πάτρα

3435922


Τα πνευματικά δικαιώματα της επανέκδοσης του βιβλίου για τον Γάλλο στρατάρχη και φιλέλληνα Ν. Ζ. Μαιζών παραχωρεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πατρών η ιστορικός και συγγραφέας Ξένη Δ. Μπαλωτή. Το βιβλίο της Ξ. Μπαλωτή έχει τίτλο «Ο Στρατάρχης Ν. Ζ. Μαιζών (1771 – 1840) – Ένας Γάλλος φιλέλληνας» και θα κυκλοφορήσει προσεχώς, από τις εκδόσεις «Το Δόντι».

Λέει χαρακτηριστικά η συγγραφέας: «Θα ήταν άδικο και αχαριστία να κρατήσω όλα τα όμορφα για εμένα. Έτσι, σκέφτηκα να προσφέρω τα συγγραφικά δικαιώματά μου για να καλυφθεί το κόστος ενός έτους μάθησης της γαλλικής γλώσσας από ένα παιδί που θέλει να μάθει τα γαλλικά, αλλά βρίσκεται σε δύσκολή οικονομική κατάσταση.

Η επιλογή των γαλλικών συνδέεται με τη Γαλλία, τη χώρα που αγαπώ σαν δεύτερη πατρίδα γιατί μου πρόσφερε τη γνώση που οδηγεί στην ευτυχία».

Μεγάλη μορφή της γαλλικής στρατιωτικής ιστορίας, ο Στρατάρχης Ν.Ζ. Μαιζών, έπαιξε τεράστιο ρόλο στην απελευθέρωση της Ελλάδας και στην ίδρυση του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για το μοναδικό ολοκληρωμένο βιβλίο για τον Γάλλο Στρατάρχη, ο οποίος απελευθέρωσε την Πελοπόννησο από τον τουρκο-αιγυπτιακό στρατό. Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1993, αποτελεί την ελληνική έκδοση της διδακτορικής διατριβής της Ξένης Μπαλωτή, που εκπονήθηκε στη Γαλλία.

Από την πλευρά του Γαλλικού Ινστιτούτου εκφράζονται οι πιο θερμές ευχαριστίες στην Ξένη Μπαλωτή για τη σπουδαία χειρονομία της, καθώς και η διαβεβαίωση ότι το έργο του Ινστιτούτου στην Πάτρα θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη αφοσίωση και σεβασμό στην πολυετή ιστορία του.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5428 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top